IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция реши да спре преговорите с Русия за "Турски поток"

Причината е липсата на напредък в преговорния процес

20:16 | 30.07.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция реши да спре преговорите с Русия за "Турски поток"

Турция реши да прекрати преговорите с Русия за реализиране на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес, съобщи ТАСС, като се позовава на турската телевизия Хабертюрк.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано.

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни. Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

От месеци Анкара и Кремъл преговорят за реализацията на газопровода - проектът, който наследи "Южен поток". Тръбите на новия газопровод трябва да минат по дъното на Черно море и да завият към турския бряг, а не да продължат към Варна, каквито бяха плановете за "Южен поток".

Така руският газ трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцко-турската граница. Оттам европейските клиенти на "Газпром" ще купуват договорените количества суровина.

Целта на тези планове е да бъде заобиколена Украйна. Досега ръководителят на "Газпром" Алексей Милер категорично заявява, че след 2019 година транзитът през страната ще бъде прекратен.

Още международни новини можете да четете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 11 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Преговорите спря не Турция а Германия, която след разрешението на Северен поток 2 обезмисли строителството на газопровод за Южна и централна Европа. Сега разпределителният център ще е не България или Турция , а Германия! Руснаците си решиха проблема, а верните сателити на задокеанския хегемон ги оставиха да се снабдяват с американски втечнен газ на двойна цена! Елементарно Уотсън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 5
Longin
преди 8 години
о Мави, поздрави!промяна в тезите ли усещам? Преди не беше ли - колко сме глупави и продажни че не искаме москалите да ни извиват - но турците ! Ах те турците ще ни вземат сделката и ще печелят вместо нас... а сега шо стана... явно и те излезоха глупави и не искат да печелят новата теза е - колко по лошо турците ще ни извиват ръцете от москалите , така ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 8 години
Много писаници бре . Алоооооооо , червената клика - никой не иска да плаща нова инфраструктура заради болните амбиции на някой пък бил той и Путин . И турците и германците си вземаха 5-те пари от разни пАтоци и не щат да чуват скоро за нови . Потреблението на гъс не расте толкова бързо както му се иска на някой та да трябва да се строят 15 тръби между един и същ доставчик и клиент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 4
Longin
преди 8 години
голям член, турски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Краси, договорите нали съдържат клауза за метода на формиране на цените? Договорите се слючват за сигурност и на двете страни - както на продавача, така и на купувача. И, ако преговорите са водени от компетентни и добронамерени патриоти, а не от ставленици на този или онзи, няма лошо. Както и това, че , ако продавачът извлича изгода, изгода може да извлече и купувачът. Въпрос на баланс на интересите. какво са скокнали всички ***, че "лошите руснаци ще печелят"? Те да се замислят и да предложат начин, по който тие, българите, да печелим. НЕ Е задължително нечия изгода да е в ущърб на другата страна, как не могат да го проумеят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... Казано по най-простия начин, на България е позволено да избира между Русия эи Турция. Просто тук сме си посели семето, но то се е оказало достатъчно боклучаво, за да не се пръкне от него силен, задружен и победоносен народ. Затова си ни подмятат като кола на старо пета ръка.Разни *** си мислят, че избират между Русия и Запада... хахаха!При това положение е видно, че младите, образовани, интелигентни и красиви българета са апологети на турския избор на България. Просто още не са го разбрали и осъзнали, щото са млади и много красиви... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
" Турция реши да спре преговорите с Русия за "Турски поток"Причината е липсата на напредък в преговорния процес"- Интересно, как би могло да има напредък в преговорния процес без...преговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 12
крас
преди 8 години
При тези НИСКИ цени на горивата никой нормален и уважаващ себе си народ не сключва ДЪЛГОСРОЧНИДОГОВОРИ!Няма да има сключен договор както с турците , така и с китайците. За Европа и европейците да не говорим. Те ще са на командно дишане , без ДЪЛГОСРОЧНИ договори, а на час по лъжичка.За нас не се притеснявам защото под мъдрото ръководство на ПАРТИЯТА и лично на др. Бойко Борисов ще бъдат изградени хъбове във Варна за пренос на солена морска вода. Предстои ни газифициране с газови лампи наречени газеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
И като стана въпрос за Турция и силата на елита и няма да пропусна да отбележа разликите между нашите крадци и представителите на инициативните /бизнеса/ в Турция за да се види хубаво щп за елит имаме! "Турски бизнесмен продаде фирмата си, като раздаде на служителите си свръхщедри бонуси.Името на филантропа е Невзат Айдън, чиято Yemeksepeti е най-голямата онлайн компания в Турция за поръчване на храна. Общата сума, раздадена от Айдън на служителите му, е 17 млн. британски паунда, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.Айдън продава компанията на германската Delivery Hero за 375 млн. британски паунда. Раздадените на неговите 114 служители бонуси той коментира така: "Съгласно трудовите договори с тях, не бях длъжен да го правя. Но го направих, защото исках успеха ни с продажбата на компанията да е общ".Всеки то служителите е получил по 200 000 долара бонуси, съобщава CNN."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
И като стана въпрос за Турция и силата на елита и няма да пропусна да отбележа разликите между нашите крадци и представителите на инициативните /бизнеса/ в Турция за да се види хубаво щп за елит имаме! "Турски бизнесмен продаде фирмата си, като раздаде на служителите си свръхщедри бонуси.Името на филантропа е Невзат Айдън, чиято Yemeksepeti е най-голямата онлайн компания в Турция за поръчване на храна. Общата сума, раздадена от Айдън на служителите му, е 17 млн. британски паунда, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС."http://***.***/bg/news/5/turski-biznesmen-razdade-17-mln-paunda-bonusi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още