IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Украйна подава оставка

Политическата криза в страната беше създадена изкуствено, смята Арсений Яценюк

17:27 | 10.04.16 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк е подал оставка. Това съобщи самият той в телевизионното предаване “10 минути с премиер-министъра", в което посочва, че вече е само изпълняващ длъжността премиер.

“Решението ще бъде внесено във вторник, 12 април, във Върховната рада (парламента на страта, бел.ред", добави той, цитиран от Ройтерс.

Новината слага край на продължилите няколко месеца спекулации за бъдещето на правителството. Същевременно тя е сигнал за борба между различни групи във властта в Украйна.

Най-силната от тях е тази на президента Петро Порошенко, но има и други влиятелни среди, включително тази на Главната прокуратура. 

Сред имената, обсъждани като потенциален бъдещ премиер, е и това на финансовия министър Наталия Яреско, която е украинка, родена в САЩ.

От думите на Яценюк обаче се разбира, че той по-скоро подкрепя за наследник Володимир Гройсман - председател на парламента и близък на президента.

"Политическата криза в страната беше създадена изкуствено. Желанието да бъде сменен един човек заслепи политиците и парализира политическата им воля за реална промяна. Процесът да смята на правителството се превърна в безсмислено тичене на едно мято", каза премиерът.

Припомняме, че Яценюк отказа да си подаде оставката през февруари, когато спечели вот на недоверие, но след това управляващата коалиция се разпадна, реформите замръзнаха, а Международният валутен фонд не отпусна транш от помощта с общ размер от 17,5 млрд. долара.

В средата на март пък президентът на Украйна Петро Порошенко настоя за пълна смяна на правителството на страната.

„Моментът за частична промяна на правителството е пропуснат. Необходимо е незабавно да бъде създадено ново правителсво“, коментирал е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 11
nobel
преди 8 години
едва ли РУСИЯ ЩЕ РЕАЛИЗИРА КАКВИТО И ДА ПРОЕКТИ, В ЕНЕРГЕТИКАТА НИ ПОВЕЧЕ...-----------------------------------------------------------------Ами много ясно. Ние сме много дребен пазар за тях. Сега те са се насочили към по-големи икономики. От НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА доставките на руски газ за Великобритания са се увеличили с 242.6%, за Холандия със 122.7%, за Германия с 27%. А ти ми говориш за някакви си енергийни проекти в България. Ха ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
mrynmryn
преди 8 години
Тая държава трябваше да фалира, преди повече от 10 години и да се развива на база това, което има, но беше изкуствено поддържана от Русия, сега от ЕС. Не знам защо всички ги е страх толкова и ние 97-*** го ядохме немит, но в сравнение с тогава, в момента си мърдаме стабилно, въпреки една сурия политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 11
nobel
преди 8 години
Ти направо ме плашиш с тая Русия. Това, че сме зависими от нея за газа, петрола и ядреното гориво добре. Ама в подобна зависимост са и много други държави. Германците примерно строят Северен поток 2 и явно те също са много зависими от Русия. В подобно положение са и много други държави в Европа. Това колосално влияние на Русия направо започва да ме плаши. То това страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
УКРАЙНА БЕШЕ ВАСАЛ НА РУСИЯ, ДО МАЙДАНА, СЕГА СТРАНАТА СИ ТРЪГВА ПО СВОЯ ПОСОКА...Е сега и ако уточниш посоката , няма да викам санитарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 18
Макс
преди 8 години
Янукович просто искаше да спаси Украйна от евроколониалното робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 17
Макс
преди 8 години
Асений пред хамериканския амбасадор ли си е подал оставката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 17
michaelis12
преди 8 години
"Yats is our man" - Кво стана Нюланда, нешо вашия човек май ммм ?? Айде това им беше на тея и сега както го бях играл мача Урките отиват като пичове в Евразийския Съюз за да не стават повече грешки .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
"Политическата криза в страната беше създадена изкуствено, смята Арсений Яценюк ." Аха ...и започна от Майдана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още