IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко иска смяна на цялото правителство на Украйна

Моментът за частични промени е изпуснат, коментира председателят на Върховната Рада

15:39 | 14.03.16 г.
Порошенко иска смяна на цялото правителство на Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко настоява за пълна смяна на правителството на страната, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на изявление на председателя на Върховната рада Степан Кубив.

„Моментът за частична промяна на правителството е пропуснат. Необходимо е незабавно да бъде създадено ново правителсво“, коментирал е той.

Тази вечер в 19.30 ч украинско време Петро Поршенко ще се срещне с ръководителите на парламентарно представените партии, за да обсъдят кабинета, допълва информационната агенция.

По-рано днес председателят на партията „Блок Петро Порошенко“ Юрий Луценко коментира, че президентската фракция е определила кандидат за премиер, но не назова имена.

Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк потвърди желанието си да продължи да оглавява правителството на страната. Той предлага Порошенко да понесе пълна отговорност за евентуалното разпускане на кабинета.

„Аз и членовете на моето правителство не държим на тези постове“, коментира Яценюк, но допълва, че е готов да продължи „да се бори за страната“. Премиерът на Украйна изразява убедеността си, че до предсрочни парламентарни избори не трябва да се стига.

Яценюк предлага два варианта за по-нататъшно развитие на събитията. Първият предвижда възстановяването на парламентарната коалиция чрез укрепване на действителния състав на кабинета с тясното взаимодействие между "Блок Петро Порошенко ", "Народен фронт" и „Демократични парламентарни сили“.

Вторият вариант е разпускане на правителството, за което обаче инициаторите трябва да понесат отговорност. Така президентската фракция във Върховната Рада ще трябва да посочи новия състав на кабинета, както и да подготви нова управленска програма и да проведе разговори с парламентарно представените партии за подкрепа на новото правителство.

Припомняме, че Петро Порошенко поиска оставката на Арсений Яценюк през февруари. Кабинетът на Яценюк обаче оцеля при последвалия вот на недоверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Мирише ми на нови междуособици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още