IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО не иска нова Студена война с Русия

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва

20:39 | 31.05.16 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йенс Столтенберг. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Ройтерс

НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването“, каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. „Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими“, заяви той.

„В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог“, добави Столтенберг.

Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.

Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.

Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност. Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено.

„Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави, ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип“, каза Мачеревич пред журналисти.

Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3 000 и 4 000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.

Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг.

„И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО“, каза шефът на НАТО.

По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои при една „по-агресивна Русия, която сплашва съседите си“, насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.

Отговорът на НАТО е „най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война“.

На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.

Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.

И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 34 rate down comment 11
julian12
преди 7 години
А с какво САЩ се различава от Русия? Даже по-лошо защото от десетилиетя само войни водят и грабят чужди страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 32
data
преди 7 години
Благодарение на "мъдрата" политика на другаря Путин , НАТО вече е на границата с Русия . Такъв грандиозен "успех" не успяха да направят видните другари преди него , но Вова "борейки" се с запада го докара до сами границата си . Хвала , благодарение на него в Бг вече ще има американски танкове , самолети и летища .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 33
Ironhorse
преди 7 години
Ми като да меки китки, защо джуджи от сутрин до вечер пищи като момиченце ?!Май не са момиченца, а прехвалената руска армия е съставена от алкохолици, дрогирани и деградирали индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 38
Ironhorse
преди 7 години
Ако руската *** си стоеше мирно нямаше НАТО да изгражда отбранителни позиции.То не беше Чечения, Северна и Южна Осетия, Приднестровието, все територии завладяни от руски миризлив ботуш, но с Крим и Източна Украйна, Путин прекали.А след заплахите към Полша и Приблатика въобще да не се чуди джуджи, защо НАТО се предислоцира на Изток.Няма да чакат да нахлуе там и после да преговарят.Няма по-агресивна страна от русия. Дори в 21 век придобива нови територии, чрез войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 8
Варяг
преди 7 години
Може и да не лъжат,нямат пари за ново свръхвъоражаване и студена война.Само дълговете на САЩ надхвърлят 3 пъти БВП.Щом на Европа взеха даискат пари за да я" пазят" от Михаля нямат сили за нова студена война.Тая печатарска машина дето са я пуснали тя ще е довреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 8
Илко
преди 7 години
Третополовите отново лъжат ! Войната почна отдавна!Какво стана с Ирак, Афганистан и Либия ?Нали пръскахте "мир" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 7
pepe
преди 7 години
най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война - разбирай, че е дошло време за Трета и трябва да се заличат големите тефтери с натрупаните версии. Ама дали кръчмаря го устройва подобен сченарий ? Или ще играе голямата гьостерица ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 9
aldy
преди 7 години
Ей сега ще те подгонят за дискриминация на "меките китки". То половината НАТО и половината ЕС все с омекнали китки. Пеееераски му работи, дорде не речеш. По-лошо и от урви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 12
ratten
преди 7 години
нато иска един топъл балкански боздуган в мекия, сплескан дирник, ей за това се навъртат безсрамните еврейскоамерикански ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 13
Jorkata
преди 7 години
Руснаците няма да забравят позицията на Полша... нещата в един момент ще се уталожат и тогава жална им майка на поляците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още