IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Сигурността на Европа зависи от стабилността на нейните съседи

Според генералния секретар на НАТО се търсят по-конструктивни отношения с Русия, тъй като диалогът повишава предсказуемостта и прозрачността

21:30 | 23.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сигурността на Европа зависи от стабилността на нейните съседи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред комисията по външни работи на Европейския парламент, цитиран от БТА.

Силната връзка между ЕС и НАТО е изключително важна, двете организации изграждат рамка за взаимодействие, усилията ни се допълват, добави той. НАТО е силна, но открита към диалог, не търсим противопоставяне и нова Студена война, заяви генералният секретар.

Силната отбрана създава основа за политически диалог, пет държави от пакта вече влагат поне два процента от БВП за отбрана, а 16 държави от алианса повишиха миналата година отбранителните си разноски. Това са обещаващи първи стъпки, но пред нас има още дълъг път, посочи Столтенберг.

Търсим по-конструктивни отношения с Русия, диалогът повишава предсказуемостта и прозрачността. По този начин се намалява опасността от инциденти, а при възникването на такива, когато има диалог, има предпоставки те да не се задълбочават, поясни той.

НАТО предприема най-голямото укрепване на съвместната отбрана от края на Студената война насам, но не с нападателна, а с отбранителна цел, заяви генералният секретар. По неговите думи повишеното военно присъствие в източната част на пакта ще бъде многонационално, за да бъде подсилено усещането, че нападението срещу един е посегателство срещу всички от алианса.

Столтенберг приветства сключеното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и призова всички страни да спазват договореностите, за да бъде постигнат мирен политически преход. В Сирия няма военно присъствие на НАТО и не подготвяме подобно, заяви той. Столтенберг отново изрази готовността на НАТО да подкрепи либийските сили за сигурност, ако получи съответната покана от новото правителство.

Генералният секретар на пакта съобщи, че военноморска група на НАТО вече е разгърната в Егейско море, както бе решено от министрите на отбраната на алианса. По неговите думи продължава уточняването на оперативните и правните подробности, свързани с операцията. НАТО няма да връща лодки с мигранти, няма да извършваме полицейски действия, ще подпомагаме граничните власти да си свършат работата, няма да ги заместваме.

Действията ни са съобразени с международното законодателство, а според него, когато лодка се преобърне, задължени сме да окажем помощ, да спасим хората. Ако бедстват хора, дошли от Турция, ще трябва да ги върнем в Турция, поясни генералният секретар.

Той отбеляза, че Турция е преживяла няколко терористични удара, които определи като напълно неоправдани. По неговите думи турската страна е най-засегната от напрежението в Сирия и Ирак. Необходимо е турският отговор да бъде съразмерен, коментира Столтенберг.

В отговори на въпроси на евродепутати той заяви, че НАТО може да подкрепя държавите от алианса в борбата им с тероризма и без задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор, както и че досега този текст е бил прилаган само веднъж - след ударите в САЩ от 11 септември 2001 година.

Столтенберг съобщи, че догодина НАТО въвежда дронове, които ще помогнат за борбата с хибридните заплахи. Разширяваме способностите си за предприемането на специални операции със сили, готови за бързо разгръщане. В състояние сме да изпратим в кратки срокове сили за бързо реагиране при кибернападения, подобни посегателства могат да предизвикват задействането на чл. 5, тъй като чрез тях могат да бъдат нанесени значителни щети, уточни генералният секретар.

Той добави, че въпросът за разширяването на газопровода "Северен поток" трябва да бъде решен от засегнатите държави. Този въпрос касае ЕС, не е наша работа да преценим дали проектът е добър или лош, заяви Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още