IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция обяви готовност да се справи със засиления бежански поток

Атина поиска сили на НАТО да се разположат в Егейско море

17:17 | 23.02.16 г. 1
Гърция обяви готовност да се справи със засиления бежански поток

Гърция е готова да се справи със засиления поток от имигранти, но настоява решенията на лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) да защитят Шенген и да бъдат уважавани от всички държави от блока, пише онлайн изданието Еuractiv.com, като се позовава на изказване на гръцкия правителствен говорител Олга Геровасили.

Атина поиска и разполагане на сили на НАТО в Егейско море, за да се направи опит за пресичане на мрежите на трафикантите на хора, допълва изданието.

„Гръцкото правителство е готово да се справи с всяка ситуация заради засиления имигрантски поток, без значение колко тежка ще е тя“, коментира Геровасили на редовния си брифинг.

Тя допълва, че ЕС не трябва да позволява държавите от съюза да правят каквото си поискат, визирайки Австрия, която въведе „таван“ на приема на бежанци и призова за среща на Балканските държави заради кризата с миграцията.

В телефонен разговор с холандския си колега Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, гръцкият премиер Алексис Ципрас се е оплакал и от решението на Австрия да организира среща на страните от Западните Балкани, на която Гърция не е поканена, допълва "Катимерини".

Основната тема на разговорите във Виена, които ще се проведат в сряда, е бежанската криза и нужните мерки за преодоляването й. На нея са поканени външните и вътрешните министри на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. 

"Решенията, касаещи бежанските потоци, трябва да бъдат взимани колективно, без изключения", е казал гръцкият премиер, цитиран от правителствената пресслужба. 

Някои от държавите на Балканите затегнаха режима на преминаване на границите. В резултат хиляди хора се оказаха в капан в Гърция, което засили опасенията, че ситуацията може да се влоши, ако потокът на имигранти от Турция към Европа продължи.

Геровасили каза още, че вчера е била връчена протестна нота на австрийския посланик в Атина заради позицията на Виена по бежанския въпрос.

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос коментира пред журналисти, че е изпратил писмо до генералния секретар на НАТО с молба сили на Алианса да бъдат разположени източно от гръцките острови в Егейско море. Той допълни, че Турция обаче може и да се опита да осуети плановете за военноморските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Нали в събота ще се подпише примирие в Сирия ?Всички настоящи бежанци да ги върнат от Европа, специално Германия и Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още