IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия въвежда дневни и почасови квоти за мигранти

Страната подготвя нови мерки за контрол, тъй като е "достигнала капацитета си в различни области"

22:28 | 16.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австрия ще въведе квоти за ограничаване на потока от мигранти на своя територия и подготвя мерки за контрол на тълпи от хора на още 12 гранични пункта, предава Ройтерс.

Държавите между Австрия и Гърция, които се намират на главния маршрут на мигрантите в Европа - през Балканите към Германия, също ще затегнат своите мерки по границите, създавайки "ефект на доминото", твърдят държавни служители.

"Достигнахме нашия капацитет в различни области и трябва да започнем да слагаме спирачки стъпка по стъпка", заяви министърът на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер по време на пресконференция.

По думите ѝ ще бъде въведена дневна и почасова квота, а веднага след достигането ѝ ще спирано пускането на хора през границата. Министърът припомни, че подобна система се използва от Германия на границата с Австрия вече от няколко месеца. Същевременно Микл-Лайтнер отказа да разкрие колко големи ще са квотите.

Австрия е основен коридор към Германия за стотиците хиляди хора, голяма част от които сирийски бежанци, които са достигнали нейната територия откакто двете страни отвориха границите си за тях през септември.

"Смятам, че европейското решение няма да бъде постигнато поне в краткосрочен план и вероятно същото важи и за средносрочен план", коментира министърът на отбраната Ханс Петер Доскозил по време на пресконференция. "Трябва да действаме веднага".

Микл-Лейтнер твърди, че, ако е необходимо, ще бъдат направени приготовления на няколко пропускателни пункта, в допълнение към досегашните мерки за големия брой пристигащи хора. Сред тях е поставянето на 4-километрова ограда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още