IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

36 жертви след експлозии и стрелба на летището в Истанбул*

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че вероятно отговорна за атаката е "Ислямска държава"

22:43 | 28.06.16 г. 26
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При троен самоубийствен атентат на най-голямото международно летище в Турция - "Ататюрк" в Истанбул, загинаха 36 души, а близо 150 бяха ранени, предаде Ройтерс.

Засега няма данни за националността на жертвите. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани. Български консул е на летището и следи развитието на събитията.

Вероятно отговорна за атаката е "Ислямска държава", заяви по телевизията турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Bloomberg.

Експлозиите, разтърсили терминала за международни полети на аерогарата, са били извършени от камикадзета. Заподозрените са взривили носените от тях експлозиви, след като са били спрени от длъжностни лица преди проверката с рентген.

Турският вътрешен министър допълни, че преди да се взриви, единият нападател е открил огън с автомат Калашников.

Според властите бомбите реално не са били взривени вътре в самото летище, а при проверките на входа на терминала.

Първоначалните данни бяха, че взривовете са проехтели на терминала за международни полети. Според очевидци стрелбата идвала пък от паркинг към летището, съобщи БТА.

Очевидец е заявил за телевизия CNN Turk, че са се чули изстрели от паркинга на летището. Такситата са превозвали ранени хора далеч от летището, казва още очевидецът.

Към аерогарата са се насочили множество коли на Бърза помощ, на полицията и на противопожарните служби. Влизането и излизането от летището е преустановено.

Според очевидци четирима въоръжени са избягали от сградата на терминала след взривовете и стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на телевизия NTV.

Междувременно американските въздухоплавателни власти вдигнаха забраната за полети до летище "Ататюрк", наложена заради атентата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Посолството на Саудитска Арабия в Турция съобщи, че 7 от общо 147-те ранени в нападенията са саудитски граждани.

В момента на атаката на летището се е приземявал самолетът, транспортиращ премиера на Албания Еди Рама за официална визита. Той и антуражът му са невредими и днес ще пътуват за Анкара за срещи с турски представители.

Атентатът засегна полетите и до летището в София. Турските авиолинии са отменили полет от Истанбул до София в 9.05 ч. днес, както и полет, който трябва да излети от летище София за Истанбул в 10.00 ч., съобщиха от столичната аерогара.

Все още няма информация дали ще се изпълняват полетите от Истанбул до София в 20.45 ч. и от София до Истанбул в 21.40 ч.
 

*Актуализирано в 9 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 12
Sakamano
преди 7 години
Ако беше само от напушване, щеше да има надежда, но за съжаление това им е постоянното състояние. Тук сме тероризирани от десетина маниака, чиято мисия е всяка сутрин да се изцвъкат по 10 пъти след всяка новина. А след някои и по 50 пъти. Мога само да се надявам, някой ден екипът на Инвестор да се вземе в ръце и да наложи цензура. Така ще намали коментарите с 90%, но за сметка на това, човек ще има възможност да прочете и някой смислено мнение, без да му се налага да пресява тонове простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 13
bgMan
преди 7 години
Разбира се че се дрогират с руските опорни точки.То се надушва от километър че и повече.А вече като чуя за нов атентат в Турция веднага ми изкача асоциацията: "Русия не прощава и не забравя". Голяма грешка беше от страна на турците да свалят руски самолет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 10
data
преди 7 години
абе всички тука да не сте се събрали някъде и заедно да сте се напушили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Политическа. Ако има брекзит, значи има разпад на политически съюз.Ако политическия съюз го няма - няма го и НАТО, защото членството в НАТО е политическо решение.Страх ги е от народа, от популизма който се шири все по-силно.. а той е срещу елитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"КАКВА е Връзката на НАТО с Брексит ?"Да не забрави случайно някой в суматохата , че америка държи дебелата сопа...все още !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis21
преди 7 години
Борсите и паунда падат, ама НАТО какво го бутат напред ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 6
michaelis21
преди 7 години
Има известна истерия след вота около Brexit, все едно НАТО го няма, трансатлантическият алианс се разпада, а всяка страна се е втурнала към своето си ъгълче. Не това се случва обаче, каза Обама по National Public Radio в интервю, излъчено във вторник.КАКВА е Връзката на НАТО с Брексит ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
"Прегледа на Могерини поставя амбициозни цели пред ЕС, който е изправен пред нови предизвикателства за сигурността, изразени по време на украинската криза и подхранвани от вълненията в Африка и Близкия изток.""Докато НАТО съществува, за да защитава своите членове повечето, европейски от външни заплахи, европейците трябва да са добре оборудвани, тренирани и организирани, за да допринесат, както за подобни колективни усилия, така и самостоятелни действия, ако и когато това е необходимо", се казва в прегледа.Човек трябва да е крайно наивен, за да не зацепи какъв филм ни се прожектира в момента. Крайно наивен!А някой е отворил приказка за излизане от НАТО, а са му светили маслото! Джихадистите-самоубийци-терористи-фанатици разбира се.. не някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Отработена и изпитана технология модел 11.09
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Страхотна маркетингова стратегия! С един удар поне 5 заека:- продават оръжия- продават системи за сигурност- налагат обединяващи политики по сигурността (военни, гранични) в ЕС- сплотяват НАТО- засилват проблема с бежанците - затваряне на граници, втвърдяване на политиката за недопускане на бежанци "терористи" и т.н.толкова много са бонусите, че човек се замисля, дали пък не си струва да изпотепа 30-40 *** за целта.мир, любов..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още