IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

36 жертви след експлозии и стрелба на летището в Истанбул*

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че вероятно отговорна за атаката е "Ислямска държава"

22:43 | 28.06.16 г. 26
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При троен самоубийствен атентат на най-голямото международно летище в Турция - "Ататюрк" в Истанбул, загинаха 36 души, а близо 150 бяха ранени, предаде Ройтерс.

Засега няма данни за националността на жертвите. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани. Български консул е на летището и следи развитието на събитията.

Вероятно отговорна за атаката е "Ислямска държава", заяви по телевизията турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Bloomberg.

Експлозиите, разтърсили терминала за международни полети на аерогарата, са били извършени от камикадзета. Заподозрените са взривили носените от тях експлозиви, след като са били спрени от длъжностни лица преди проверката с рентген.

Турският вътрешен министър допълни, че преди да се взриви, единият нападател е открил огън с автомат Калашников.

Според властите бомбите реално не са били взривени вътре в самото летище, а при проверките на входа на терминала.

Първоначалните данни бяха, че взривовете са проехтели на терминала за международни полети. Според очевидци стрелбата идвала пък от паркинг към летището, съобщи БТА.

Очевидец е заявил за телевизия CNN Turk, че са се чули изстрели от паркинга на летището. Такситата са превозвали ранени хора далеч от летището, казва още очевидецът.

Към аерогарата са се насочили множество коли на Бърза помощ, на полицията и на противопожарните служби. Влизането и излизането от летището е преустановено.

Според очевидци четирима въоръжени са избягали от сградата на терминала след взривовете и стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на телевизия NTV.

Междувременно американските въздухоплавателни власти вдигнаха забраната за полети до летище "Ататюрк", наложена заради атентата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Посолството на Саудитска Арабия в Турция съобщи, че 7 от общо 147-те ранени в нападенията са саудитски граждани.

В момента на атаката на летището се е приземявал самолетът, транспортиращ премиера на Албания Еди Рама за официална визита. Той и антуражът му са невредими и днес ще пътуват за Анкара за срещи с турски представители.

Атентатът засегна полетите и до летището в София. Турските авиолинии са отменили полет от Истанбул до София в 9.05 ч. днес, както и полет, който трябва да излети от летище София за Истанбул в 10.00 ч., съобщиха от столичната аерогара.

Все още няма информация дали ще се изпълняват полетите от Истанбул до София в 20.45 ч. и от София до Истанбул в 21.40 ч.
 

*Актуализирано в 9 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Да бе , америка отдавна не е спасявала някого !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
abdul
преди 7 години
Няма и ден от стоплянето на руско-турските отношения.пп. ЕС/НАТО се нуждае от военно сплотяване. Нали не сте забравили. Щото ако сте забравили се напомня по подходящия начин. ;-)Ако преди днес не сте знаели кой е най-големият приоритет на ЕС, след днес той е още една идея подсилен.. Сещате ли се вече?... мхм за СИГУРНОСТТА иде реч... и за свободата... за тази дето трябва да я пожертваме, за да можем да живеем без "терористите"...Системата се разпада пред очите ни. Скоро ще има "напомняне" за "приоритетите" и в Европа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още