IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Гърция ще фалира, ако МВФ се оттегли от програмата

Консултациите с гръцката страна по следващия транш от заемите няма да приключат преди заседанието на Еврогрупата

09:16 | 16.02.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йерун Дейселблум (вдясно) и гръцкият финансов министър&nbsp;Евклид Цакалотос. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Йерун Дейселблум (вдясно) и гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. Снимка: архив Ройтерс

Гърция ще фалира, ако Международният валутен фонд (МВФ) реши да се оттегли от спасителната програма за страната. Това заявил в холандския парламент председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, според публикация на холандския вестник "Финансиеле дагблад", съобщава гръцката агенция ANA-MPA, цитирана от БТА. 

В направена оценка от холандски депутат от социалистическата партия, че без МВФ Гърция върви към фалит, Дейселблум в отговорил: "Да, така стоят нещата, и усилията - както нашите, така и на МВФ, са в посока да предотвратим подобна вероятност".

„Моята работа е да стабилизирам ситуацията в Гърция. А подобно нещо е в интерес на всички нас. Това е най-доброто както от икономическа, така и от политическа гледна точка и точно това ще правим“, е казал п още Дейселблум.

Според холандската публикация той казал още, че консултациите с гръцката страна по следващия транш от заемите няма да приключат преди заседанието на Еврогрупата на 20 февруари и че МВФ трябва да вземе решение за участието си в гръцката програма. Дейселблум подчертал, че "и МВФ не иска да изостави Гърция".

Председателят на Еврогрупата е потвърдил, че въпрос за "подстрижка на гръцкия дълг не стои на дневен ред".  

Преди дни Дейселблум заяви, че Холандия ще спре да подкрепя финансово Гърция, в случай че Международният валутен фонд се оттегли от участие в гръцката спасителна програма.  Дейселблум е изтъкнал, че "участието на МВФ е необходимо за намиране на решение на проблема с Гърция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Хахаха... Пич, СОТ-а на Европа не работи. Няма кой да приложи закона на терен. НЯ-***. В съдебна зала могат да разтягат каквито си поискат локуми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
за пост 9 на abdul----------------------Фалирал е някой, който има повече дългове от реална собственост и активи. Когато на някакъв търтей и хитрец му се прииска да не плаща това е друго.При фалит на Гърция ще започнат едни отвратителни процедури и съдебни дела на отнемане на реални активи, които досега са собственост на гръцката държава и ще загубят повече, само дето гърците не могат да го осъзнаят, а още вярват в утопии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Ти ако си мислиш, че корупцията и мафията сме я измислили ние си в голяма грешка.ЕС ще го руши западния корупционен модел, а не балканския манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"което не зачерква дълговете им"Всъщност точно това означава :-), а скоро няма и да има кой да си ги поиска, защото откакто всички бъркат в общата каса произволно, единственото което има значение е колко си успял да заграбиш. Ако Тръмп наистина тръгне (както и прави) на търговска война, ЕЦБ е бомба с закъснител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Гърция отдавна е гушнАла букета...държат я на системи все още , щото инак става супер пристанище за Черноморский флот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
ivan.ivanov
преди 7 години
Ако Гръция фалира и излезе от ЕЗ, то зоната ще се оправи.Не сте ли забелязали, че ако има балканци в една структура, то тя винаги бива разрушена от балканския манталитет, корупция и мафия.Гърците разрушават Евро зоната, България и Румъния влязоха в Европа и нейното разрушение започна.Първо Великобритания излезе, после ще дойде ред и` на други страни да напуснат. Не си мислете, че напускането на страни от Европа е приключило.Докато не балканския манталитет не разруши Европа, няма да се спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
до пост 4 на abdul----------------------Защо фалит на Гърция автоматично да означава фалит на ЕЗ?При нужда Гърция за няколко часа може да бъде изхвърлена от ЕЗ, което не зачерква дълговете им, нито ще се отрази на ЕЗ в някаква "смъртоносна" степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Ако администрацията на Тръмп продължи в посока на търговска война с ЕС то със сигурност рано или късно МВФ ще се оттегли от споразумението за спасяване на Гърция, след това тя наистина ще фалира и това допълнително ще натисне еврото и икономиката на ЕС надолу. А дотогоава просто трябва да продължат да "тупкат топката на място" както и правят от самото начало на спасителната програма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
abdul
преди 7 години
Фалит на гърция = фалит на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 7 години
ми който както си е нагласил нещата. Гърция трябваше да фалира преди 5 години. Вече щяха да са почнали да дърпат нагоре. В момента след поредната спасителна програма пак са пред фалит. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още