IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Гърция ще фалира, ако МВФ се оттегли от програмата

Консултациите с гръцката страна по следващия транш от заемите няма да приключат преди заседанието на Еврогрупата

09:16 | 16.02.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йерун Дейселблум (вдясно) и гръцкият финансов министър&nbsp;Евклид Цакалотос. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Йерун Дейселблум (вдясно) и гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. Снимка: архив Ройтерс

Гърция ще фалира, ако Международният валутен фонд (МВФ) реши да се оттегли от спасителната програма за страната. Това заявил в холандския парламент председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, според публикация на холандския вестник "Финансиеле дагблад", съобщава гръцката агенция ANA-MPA, цитирана от БТА. 

В направена оценка от холандски депутат от социалистическата партия, че без МВФ Гърция върви към фалит, Дейселблум в отговорил: "Да, така стоят нещата, и усилията - както нашите, така и на МВФ, са в посока да предотвратим подобна вероятност".

„Моята работа е да стабилизирам ситуацията в Гърция. А подобно нещо е в интерес на всички нас. Това е най-доброто както от икономическа, така и от политическа гледна точка и точно това ще правим“, е казал п още Дейселблум.

Според холандската публикация той казал още, че консултациите с гръцката страна по следващия транш от заемите няма да приключат преди заседанието на Еврогрупата на 20 февруари и че МВФ трябва да вземе решение за участието си в гръцката програма. Дейселблум подчертал, че "и МВФ не иска да изостави Гърция".

Председателят на Еврогрупата е потвърдил, че въпрос за "подстрижка на гръцкия дълг не стои на дневен ред".  

Преди дни Дейселблум заяви, че Холандия ще спре да подкрепя финансово Гърция, в случай че Международният валутен фонд се оттегли от участие в гръцката спасителна програма.  Дейселблум е изтъкнал, че "участието на МВФ е необходимо за намиране на решение на проблема с Гърция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
Гърция не фалира, защото не изпълнява указанията на МВФ, а Гърция ще фалира, понеже изпълнява указания на МВФ.По своята същина досега указанията на МВФ са вредни за Гърция, защото запазват неправилно управление на паричната система. (Ако не се допускаше тази грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.) Сега Гърция, колкото по-пълно изпълнява указанията на МВФ, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и злините за Гърция са повече.Все още обществеността не зачита вредните съвети на МВФ и болезнените злини за Гърция се уголемяват.Вариантите са два: 1) При запазване на неправилното управление на паричната система щетите се уголемяват. 2) За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
abdul
преди 7 години
егати "ценностите" и "единството" на народите, щом благото на гърция зависи от некви евреи на 7000 км западно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още