IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди протестиращи отново изпълниха улиците на Хонконг

Демонстрантите настояват за всеобщо избирателно право на изборите за глава на местното правителство през 2017 г.

18:15 | 01.02.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди привърженици на демокрацията излязоха днес отново по улиците на Хонконг, където се състоя първата голяма демонстрация след мащабните протести, разтърсили бившата британска колония в края на миналата година, предаде Ройтерс.

В ръка с жълти чадъри, станали символ на продемократичната кампания, участниците дефилираха бавно из градския център, "настоявайки за истински всеобщо избирателно право" на изборите за глава на местното правителство през 2017 г., посочва Франс прес.

През 1997 г. Хонконг се върна под управлението на Китай и се ползва с големи граждански свободи съгласно принципа "една страна - две системи". Пекин разреши избори за следващ ръководител на изпълнителната власт в Хонконг, но иска първо да "пресее" кандидатите, припомня Ройтерс.

Хонконгското правителство заяви неотдавна, че запазва ангажимента си към изготвения от Пекин план, според който кандидатите ще бъдат селектирани от комисия. Според протестиращите тя ще действа в полза на правителството в Пекин.

"Надявам се, че хората разбират: ако приемем това днес, така ще си остане завинаги", предупреди един от най-известните студентски лидери и водачи на продемократичното движение в Хонконг Джошуа Уон, цитиран от АФП.

Организаторите съобщиха за 13 000 демонстранти, доста по-малко от заявените 50 000. В началото на акцията полицията преброи 6 000 участници в шествието.

Близо 2 000 полицаи обградиха участниците, които преминаха през луксозни търговски и финансови райони. Властите целяха да предотвратят повторение на ситуацията от миналата година, когато демонстранти блокираха ключови улици за над два месеца. Нито едно продемократично сдружение обаче не показа подобни намерения, отбелязва АФП.

"Демонстрацията не е толкова мащабна, колкото се очакваше, но това съвсем не значи, че жителите на Хонконг са отстъпили пред една фалшива демокрация", заяви Дейзи Чан от организационния комитет на акцията. Движението не успя да издейства отстъпки нито от местните власти, нито от Пекин, посочва агенцията.

"Знаем, че не можем да направим кой знае какво, но ако си замълчим, нищо няма да се промени", обясни Рони Чан, близо 40-годишен демонстрант.

В периферията на протестното шествие се забелязваха групички противници на демокрацията, но не се чу за сблъсъци - полицията отстраняваше възможните нарушители на реда, посочва Ройтерс.

Каръл Люн, 34-годишна домакиня, заяви пред "Саут Чайна морнинг пост", че се е включила в протеста, за да брани бъдещето на своя осемгодишен син, съобщи ДПА.

Не искам той да израсне в град, където може да излезе навън и да бъде пребит от полицията. Страх ме е Хонконг да не заприлича на (континентален, бел. на ДПА) Китай. Карам го да заляга в учението, за да може да учи в чужбина, щом порасне, каза тя. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 5
Стефчо
преди 9 години
Хахаха, губернатора по време на британското управление се назначаваше директно от Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
MZтка стига ве батко с твойте измислени демокрации бе няма такова животно бе разбери. Няма свободи и тъпотии тва са в приказките или може би след 200г. като пораснем поне малко. Сега има петрол, долари, бомби и хегемония и доминиране бе с всички всевъзможни средства. Стига си бил толкова наивен, бе как ЕДНА ТЪЛПА се организира от САМОСЕБЕ СИ бе ти луд ли си??? Като в България не сме доволни та кво, айде да излезнат нали не сме доволни, нали тряя някой да запее, да поведе хорото, ТВА става с ПАРИ бе ей с МНОГО ПАРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Протестите в Хонг Конг обаче не са за смяна на режима, а точно против смяна на режима! Населението на Хонг Конг иска да се запази статуквото! Китайците обещаха, че ще могат да имат свободни избори и сега постепенно се измятат от думата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Има огромна разлика от революция организирана в една диктатура и протестите в Хонг Конг, защото Хонг Конг над 100 години си е демокрация и там е най-естественото нещо да излезеш на улицата и да протестираш, когато не си съгласен с управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
MZтка ей ги тука .... първия линк който ми попадна а има цели филми за тея смяна на режимиColored Revolutions: A New Form of Regime Change, Made in the USAhttp://***.globalresearch.ca/colored-revolutions-a-new-form-of-regime-change-made-in-the-usa/27061Another 'Color Revolution' Hong Kong's Umbrellas 'Made in USA'http://***.ronpaulforums.com/showthread.php?461217-Another-Color-Revolution-Hong-Kong-s-Umbrellas-Made-in-USA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Бил съм в Хонг Конг и съм говорил с много местни китайци, които са готови на всичко за да си защитат свободата! Никой не трябва да ги подкукоросва тези хора или да им финансира протестите, защото дядовците им, родителите им, а и те самите са се родили в един демократичен Хонг Конг. Китай за съжаление действа доста подмолно, като постепенно едно по едно отнема правата на местното население, но те не са изобщо глупави и го разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
trendline
преди 9 години
Само ти не разбра че тези протести се организират по учебник писан от САЩ но прилаган и от други държави включително и Русия!Затова и много хора не излизат на протести, че се чувстват "употребени" макар и исканията им да са справедливи. На война като на война макар и с други по - съвременни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
MZтка тва са пак твойте приятели Сашш пак с техните подмолни историйки .... Те са специалисти в разни такива "демократични промени". Китайската партия според мен тряя да ги избеси тея подстрекателите и да се приключи филма. Същото беше и в Украйна и виж кво стана, но тея там мисля няма да се поддават на разни кампании финансирани от демокрациите на Сорос некролога. Ше им върже ей сега на тея протестиращи още малко ....... Мноо им е мъка на Сашш, че губят хегемонията и клатят лодката по всички флангове, но си тряя твърда ръка за тея "демокрациии"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Хонк Конг и Китай за съжаление са бомба със закъснител. Китайското правителство има два избора. Или да действа твърдо като срещу протестите на Тянънмън през 1989 година или да се подготви за мирна смяна на система подобно на това в Източна Европа. И двата варианта обаче могат да предизвикат сериозни икономически катаклизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още