IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет призова САЩ да увеличат данъците на „разглезените“ милиардери

Според легендарния инвеститор представата, че по-високите данъци обезсърчават наемането на служители и инвестициите, е погрешна

11:42 | 15.08.11 г. 35
<p>
	Уорън Бъфет.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Уорън Бъфет призова американския Конгрес да увеличи данъците на милиардерите в страната с цел да бъде подпомогнато съкращаването на бюджетния дефицит и увери, че това няма да потисне инвестициите или ръста на работните места, съобщи Bloomberg.

“Моите приятели и аз бяхме глезени достатъчно дълго от приятелски настроения към милиардерите Конгрес“, заявява председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. в статия за американския вестник New York Times.

„Време е нашето правителство да предприеме сериозни мерки по отношение на споделените жертви“, добавя  80-годишният инвеститор.

Подкрепата на Бъфет за по-високи данъци за „свръхбогатите“ може да подсили призива на американския президент Барак Обама за премахване на данъчните облекчения за собствениците на корпорации.

12-членната комисия, сформирана според закона от 2 август, с който бе увеличен тавана на американския вътрешен дълг, е натоварена със задачата да осигури спестяването на 1,5 трилиона долара от бюджета на страната.

80-годишният инвеститор твърди, че федералните данъци, които е платил през миналата година, са на стойност над 6,9 млн. долара.

„Изглеждат много. Но аз платих едва 17,4% от облагаемата печалба, а това е най-ниският процент, платен от всеки от останалите 20 души в нашия офис. Тяхното данъчно бреме варира от 33% до 41%, като средно е 36%“, посочва Бъфет.

Той твърди, че веднага би вдигнал данъците на печелещите над 1 млн. долара, които през 2009 г. са били 236 883 домакинства, за частта над 1 млн. долара, включително получени като дивиденти или капиталова печалба. За 8 724 данъкоплатци, спечелили над 10 млн. долара, според него трябва да има допълнително повишаване на данъчната ставка.

„Докато бедните и средната класа се бият за нас в Афганистан и докато повечето американци се мъчат да свържат двата края, ние, свръхбогатите, продължаваме да получаваме извънредни данъчни облекчения“, пише легендарният инвеститор.

Той цитира данни на службата за вътрешните приходи, които показват, че данъчното бреме за най-богатите американци е намаляло през последните 2 десетилетия.

През 1992 г. 400-те американци с най-високи приходи са формирали облагаема печалба от 16,9 млрд. долара и са платили федерални данъци средно 29,2%. През 2008 г., когато общата облагаема печалба на тези 400 души е достигнала 90,9 млрд. долара, данъчното им бреме е намаляло до 21,5%.

Според Бъфет представата, че по-високите данъци обезсърчават наемането на служители и инвестициите, е погрешна.

„Работя с инвеститори от 60 години и още не съм видял някой – дори когато облагането на капиталовата печалба бе 39,9% през 1976-1977 г. - да се дърпа от значима инвестиция заради данъците върху евентуалната печалба“, твърди той.

„Хората инвестират, за да печелят пари и евентуалните данъци никога не са ги плашили. А на онези, които твърдят, че по-високите данъчни ставки удрят по създаването на нови работни места, ще посоча, че между 1980 г. и 2000 г. бяха добавени 40 млн. работни места. Знаете какво се случва оттогава насам – по-ниски данъци и доста по-слаб ръст на създадените нови работни места“, отбелязва Бъфет.

През последните 2 години средното ниво на безработицата в САЩ е 9,5%, като през юли намаля до 9,1% спрямо 9,2% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Плоския беше въведен от "левите" - кавичките тук трябва да са от най-големите.А защо от "левите"....отговора е ясен от всеки грамотен.... Точка по въпроса!!!!Някой да вижда навалица от истински инвеститори....няма, няма и да има защото на тях им трябват и доста други неща, който сегашното правителство се опитва да осигури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Митев остави тия данъци - разправи за грешката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Данъците са временен продукт от неразвитост на пазарна икономика.С времето на развитие на пазарна икономика - данъците ще отпаднат.Какво невярно или неразбираемо има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
м дам - за съжаление нищо не си разбрал а и като гледам няма и да разбереш 1. Данъчните системи са точно 2 вида - прогресивни и регресивни - ти да си видял богата държава с регресивна система - ЗАЩОТО АЗ НЕ СЪМ . измислиците ти за различните условия ги пропускам - няма смисъл от коментар 2. бреххх над 1 млн лева - измишлъотинни - печелиш ли над 3 000 бона бам 15-20 % данък и тва е . никой няма да минава на сиво ако има силна държава - а и как ще мине на сиво би пич - нали директно ти се отдържат от заплатата ??!!!?!??? с тва мисленен яма да докарате да никъде3. Сегашана систеМа е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО - запомни го добре .4. хахахаха - точно обратното е за данъците - високите косвени данъци спъват потреблението и правят живота по-скъп - демек намаляват потреблението - то тва е основен маркетингов закон - колкото по-евтино продаваш толкова повече продаваш . така че спри с тия измислици . м дам и за тва в Европа е 2 пъти по -скъпо от Северна Америка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
4) Идеята на сегашната система у нас, е привличане на инвестици, откриване на работни места, обновяване на производствения капацитет и производителнсота на труда. Това, че към момнета няма кой знае какъв видим ефект е вина на политици и управляващи, а не на самата система. Марак, че и добри примери не липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 12 години
Когато почнеш да пишеш с доводи, ти се получава малко по добре. Но малко.Почвам подред:1) Прекрасно съм разбрал, за какво говори Бъфет, и потвърдих правотата му, но за тяхната данъчна система и техните преоблеми. И доколко чета, Бъфет говори за Америка, а не дава акъл на света. Ако ти си видял в казаното от него нещо като съвет към останалите, или към БГ специално - те съветвам да идеш на очен лекар.2) В България богати хора са изключително малък% -под богати разбирам печелещи поне 1 млн лв годишно. Така че ефект от по големи подоходни данъци, при тези доходине би имало и биха накарали и малкото по богати хора да минат на "сиво". Сегашната ни система е най малкото зло.3) Относно ниски подоходни и високи косвени даници е по добре , от колкото нисък косвен и висок подоходен. Както казва Hellwitch - косвения данък е функция от потреблението и съответно потребяваики повече, плащаш повече.Затова и той е освен данък при нас, а и в Евопа като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Не не излиза точно така защото с ДДС наказваш крайното потребление, но не фирмите. А ако ти е висок данъка за фирмите наказваш реално инвестирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
Хитър е Уорън Бъфет. Той знае, че богатите няма как да стават по-богати без да има силна средна класа, щото тази средна класа потребява продуктите и услугите на корпорациите. Кат нямаш средна класа, нямаш и богати. Нещо като у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Излиза, че реално при нас данъкът е по висок от САЩ. Ако предположим, че някой е спечелил достатъчно пари чрез бизнеса си и иска да го потреби. какво плаща той - примерно има печалба на фирмата си 100х. Първо плаща 10 % данък печалба, след това 5 % данък дивидент и най накрая 20 % ДДС ако целият доход бива потребен...Начислени са 31.6% данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
ЕТО какви "специалисти " има в БГ - данъците щяли да отпаднат - наченка на непазарна икономика . Да се смее или да плаче човек не знам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още