IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед запази лихвените проценти непроменени

Федералният резерв поясни, че не предприема този ход заради глобалните икономически и финансови тенденции

21:05 | 17.09.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ взе решение да не вдига лихвените проценти, като знак за опасенията за слабостта на световната икономика, предава Ройтерс. 

Федералният резерв заяви, че случващото се може да ограничи икономическата активност "до известна степен" и има вероятност да окаже допълнителен натиск за намаляване на инфлацията в краткосрочен план.

Същевременно Фед остави отворена възможността за затягане на паричната политика по-късно тази година. Новите икономически прогнози показват, че 13 от 17 представители на Фед все още предвиждат повишаване на лихвите поне веднъж през 2015 г. Броят им е по-малък от този през юни, когато само 15 души бяха на това мнение, допълва Ройтерс.

Действията на американската централна банка приковават световното финансово внимание, защото паричната политика на Федералния резерв се простира далеч извън границите на САЩ.

Информацията от четвъртък има ново допълнение – медианни прогнози за растежа, инфлацията, безработицата и лихвите по федералните фондове, присъединявайки се към „централната тенденция“ на обхвата на прогнозите, който изключва трите най-големи и трите най-ниски прогнози във всяка категория. 

Решението на Федералния резерв можеше да доведе до първото покачване на лихвения процент в САЩ от близо десетилетие. Последният път, в който Фед повиши основната лихва, беше през юни 2006 г. 

До последно анализаторите бяха разденени по въпроса. 59 от 113 запитани от Bloomberg експерти заявиха, че очакват Фед да не направи нищо.

Едно евентуално повишение на основния лихвен процент можеше да означава ръст на доходността на облигационните пазари, което пък би могло да обърне тенденциите, които насочваха инвеститорите към пазарите на акции и осигуриха ръста на основните пазарни индекси до рекордни нива през последните години. Очакваше се в такъв случай акциите да загубят част от притегателната си сила. 

Повишените лихви биха означавали и по-силно поскъпване на американския долар, който е основна валута за разплащане в международната търговия и резервите на централните банки по света.

От своя страна това поскъпване можеше да има особено силен ефект върху нововъзникващите пазари, чиито валути се обезценяват, а това може да предизвиква мащабно изтичане на капитали. Тези негативни ефекти вече текат и се усилват от забавянето на икономическия растеж в Китай. За България обаче ефектите ще са минимални, защото икономиката на страна е зависима в голяма степен от еврото.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

22
rate up comment 12 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
И да и не. Китайците освен с обезценяване отговарят и като директно създават пазари и борси търгувани основно в юани - двоен удар правят по долара.Днешното събитие показва, че фед започва да губи контрол над системата. Йелън има много сериозни проблеми - президентски избори, праг на дълга, среща на мвф за SDR кошницата, ЕС, гърция, украйна, сирия, бежанци..Очаквайте много скоро разсейващо събитие на тема глобално затопляне и/или тероризъм. Това са все още неща, в които масовата публика продължава да вярва като в религия, за разлика от ФЕД..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Защото реално юана е вързан за долара - Колкото повече Фредови надуват долара толкова повече на Китайците им поскъпва юана и им пада износаВдигането на лихвата ще оскъпи долара с поне 5% и ако Китайците отговорят с пропорционално обезценяване сам се сещаш какво ще се случи след като видя какво стана след само 2% корекция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Нямаш никакъв проблем. Можеш да ми изпратиш пари на "georgi_shum_9c57c79fe7***abv.bg" чрез paypal :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 12
крас
преди 8 години
Сега вече и *** разбраха, че не ФЕД определя лихвите и развитието на световната икономика , а ККП чийто първи секретар казва всяка сутрин какъв ще е курса на ЮАНА спрямо долара. ТО НЯМА КАК ДА БЪДЕ ИНАЧЕ след като цялата световна икономика се намира в една държава, която не само е световен производител 1 , но и КОНСУМАТОР И НАЙ ГОЛЯМ СВЕТОВЕН ПАЗАР!Китайчугите имат един проблем който скоро трябва да решат - НЕДОПУСТИМО Е В ЕДНА ДЪРЖАВА КАТО КИТАЙ ДА ИМА ДВЕ ВАЛУТИ -юана и хонконгския долар, както и две национални банки които ги печатат.В случая дори не отчитама и въздействието на Макао, което също е едно раково образование което се нуждае от подрязване. Идва им времето.и на ХОНГКОНГ и на МАКАО. ЕДИН НАРОД, ЕДНА ДЪРЖАВА , ЕДИН ПЪРВИ СЕКРЕТАР - това е Китай.А Америка ?След обезценката на ЮАНА, Америка се държи като бито магаре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
:) Приеми ме като традиционалист консерватор, който не вярва точно в това конкретно биткойн бъдеще, в което и ти :) Хал хабер си нямам от биткойни - нито как се купуват, нито как се пращат, и нямам никакво желание и да имам. :) Казах ти - пиши ми на лично, и ми дай друга опция, става и с paypal адрес :) За не изпълненото ти предпочитание за плащане от моя страна, ще те компенсирам с 20% над уговорената сума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 10
Misho ILIEV
преди 8 години
Защо са им на китайците ниски лихви в САЩ и съответно по-слаб долар? Пък ти не мисли, че китайците са толкова глупави, че да си разпродадат американските ДЦК. За тази година прахосаха достатъчно долари на вятъра. Стига им толкова. Пък и те си имат достатъчно проблеми за решеване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
тва с пе4атането на цифри всъщтност е много убаво нещо хахааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Ааа дам и човека май ти го каза вече юана е по-важна от еврото, защото ако кихнат те както миналия път, бидяхме 15% в бързината на долу, да не е сега 25% на долу ..... Мисля, че го написах и преди, че Китай са предупредили бабичката, че ше има бесни разпродажби на тяхните ДЦК и за тва им се налага просто на Фредови да остаат лихвата така инак ше си го хакнат много на дълбоко ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
лихви има ли е самоубийство за тях, така и за останалите и за тва на пълни обороти. Как свършила се печатницата ?!? Ниските лихви кво са ?? Раздаване на пари от въздуха т.е. печатане за да има раздаване ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Аз го уча на технологии от бъдещето, той упорства като магаре на мост.Виж сега, друг основен принцип в икономиката - който приема парите има приоритет при избора на начина на плащане.Ако не искаш да си изплатиш баса си признай, вместо да продължаваш да упорстваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още