IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Хеликоптерните пари идват в рамките на една година

Според портфолио мениджъра в Janus Capital Group мярката e сигурен начин да се рестартира икономиката и да се противодейства на дефлацията

17:25 | 04.05.16 г. 28
<p>
	Бил Грос.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил Грос. Снимка: Архив Ройтерс

Следващата голяма стъпка в паричната и фискална политика трябва да включва "хеликоптерни пари", които да стимулират американската икономика, заяви Бил Грос, портфолио мениджър в Janus Capital Group Inc., цитиран от Ройтерс.

В последния си коментар за инвестиционните перспективи, публикуван в сряда, Грос казва, че Министерството на финансите и Федералният резерв на САЩ (Фед) трябва да предприемат поредна серия количествени облекчения, като напечатат трилиони долари, за да изкупят държавни облигации и по този начин да стимулират икономическия ръст.

Той посочва още, че Фед, Европейската, Японската и Английската централна банка вече шест години ефективно купуват облигации от правителствата в съответните държава и им позволяват да харчат пари, за да насърчават изоставащите икономики. 

„Те изкупуват облигациите, като печатат пари или, образно казано, ги пускат от хеликоптери, като по този начин разширяват баланса си. След това те връщат нетните лихви от изкупените облигации на стойност трилиони долари или йени обратно към хазната. Парите на практика са безплатни, докато процесът продължава без прекъсване“, пише Грос.

Идеята за т.нар. "хеликоптерни пари" идва от американския икономист Милтън Фрийдман още от 1969 г. Теорията, която не е била изпробвана в съвременна голяма икономика, на практика представлява сливане на паричните и фискални политики. Правителства продават краткосрочни облигации директно на централните си банки в замяна на „свежи пари“, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програми. Прескачат се банките и целта е директно да се насърчат разходите и инвестициите, а не да се влияе на доходността по облигациите и на пазарните нагласи.

Фрийдман твърди, че хеликоптерните пари са сигурен начин да се рестартира икономиката и да се противодейства на дефлацията.

Бил Грос смята, че централните банки ще започнат да печатат повече пари под формата на количествени облекчения „вероятно дори в САЩ в рамките на година и с неохота ще приемат все по-зависимата си роля във фискалната политика“.

Според него такава мярка ще позволи на правителствата да се фокусират върху инфраструктура и здравеопазване и да въведат безусловен базов доход за някои групи.

Грос казва още, че подновените количествени облекчения от страна на Фед ще доведат до по-малко независима централна банка и по-трайно смесване на фискална и парична политика, която тайно се прилага на практика от над шест години.

Той прогнозира, че лихвените проценти ще останат ниски по-дълго време, цените на активите ще бъдат изкуствено завишени и в един момент паричната политика ще създаде инфлация и пазарите ще бъдат изложени на риск. Според Грос инвеститорите трябва да са доволни от ниска едноцифрена възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 27 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Ще се пробват всички възможни простотии преди да си признаят, че тотално са се оср***ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
това японците го правят от едно 20 г. безуспешно. води до цяло едно загубено поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Не знам какво му е образованието, ама по всички критерии тоя е баш-капиталист! От най върлите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
scott
преди 7 години
идеята изибщо не е лоша....обаче, се дават накъсо ЕВРЕИТЕ с техните заеми, лихви, проценти и прочее. Ако имам доходсеки месец, ей така от въздуха....ше му отпуснем края да харчим и за капризи. и опа, икономикес - нагоре. ама евреите не стават по-богати, даже се подиграват с техните финансови пирамиди и мрежи. и затва: хеликоптелни пари нема да има - НИКОГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Как може човек с икономическо образование да говори такива неща сериозно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Дайте му хиликоптерни пари на тоя и после гледайте как скочили суровините.Един хляб ще го купуваме по 10 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
"Според портфолио мениджъра в Janus Capital Group мярката e сигурен начин да се рестартира икономиката"Така е! И според докторите морфинът е сигурен начин да се спаси умиращият от болките, даже да умре усмихнат... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още