IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон предупреди, че отношенията с ЕС са под заплаха след решението за Apple

Представител на американската държавна хазна предупреди, че решението „заплашва да подкопае духа на икономическото партньорство между САЩ и ЕС"

22:47 | 30.08.16 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска от Apple да плати 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) заради данъчни измами в Ирландия, което провокира бързи и гневни изявления от страна на администрацията на американския президент Барак Обама и законодателите в Конгреса, възраждайки отново призивите за международна данъчна реформа, пише Ройтерс.

Американското финансово министерство, което налага федералната данъчна политика, предупреди, че икономическите отношения между САЩ и ЕС биха могли да бъдат засегнати от днешното решение на ЕК. Критиците в Конгреса осъдиха този ход като недостойна и безпринципна стъпка за придобиване на пари.

Не става ясно какво може да направи Вашингтон, за да противодейства на решението на регулаторния орган на ЕС, който по-рано днес обвини американската технологична компания в незаконна държавна помощ по смисъла на данъчно споразумение с Ирландия, като постанови, че Apple трябва да плати дължимите данъци заедно с лихвите.

Анализатори смятат, че този ход може да добави ново измерение в дебата за данъчната реформа на фона на данните, че американски компании укриват корпоративни печалби за над 2,1 трлн.долара, за които не плащат данъци в САЩ.

Сумата, която ЕК поиска да бъде платена, е около 40 пъти по-голяма от тази, наложена на онлайн търговеца на дребно Amazon и веригата за бързо хранене McDonald's, заподозрени за намиране на данъчни убежища в Люксембург. В същото време от веригата кафенета Starbucks беше поискано да плати повече от 30 млн. евро на холандското правителство.

Apple и Ирландия заявиха, че ще обжалват решението.

Представител на американската държавна хазна предупреди, че решението „заплашва да подкопае чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа, както и важния дух на икономическото партньорство между САЩ и ЕС”.

Председателят на Комисията по финанси в американския Сенат Орин Хач заяви, че депутатите ще разгледат решението на ЕС, но предупреди, че то е в противоречие с международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"да си платат данъците"естествено, че това на ЕС също са к*урвенски номера.. Просто си го връщат.. Малко се поскараха за едни пари. Една част от корпоративния свят губи много пари заради забавянето на TTIP..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Ами че то това и у нас се прави редовно."Това е форма на много тежък случай на корупция и злоупотреба с власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 17
sdar
преди 7 години
Не може да се ограничават пазари, Apple са американска компания и следва да не им се ограничават правата. Както казах, направо да предоставят такива права и на останалите американски компании и да няма недоволни, т.е. дискриминирани. Така най-лесно ще се реши проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 2
Achtung
преди 7 години
Според една друга медия, Епъл са платили 0.005% корпоративен данък в Ирландия за 2014. Като не искат да плащат данъци ако обичат да не продават на пазара на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 9
scott
преди 7 години
изнудват фолксваген и дойче банк, глобиха ги милиарди, върнаха ги в първи клас....сега една германка се опитва да си връща - чрез нейните властови позиции.СКОРО, МОЖЕ БИ ОЩЕ УТРЕ, ЩЕ ПОКАЖАТ НА ГЕРМАНИЯ СЛУГИНСКАТА СТАЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 15
sdar
преди 7 години
От един малък въпрос като го раздухаха направиха слон. Какъв е проблема? Това че на Apple им предоставили преференции по данъчното облагане все едно са чуждестранен инвеститор клас А ли? Ами че то това и у нас се прави редовно.За да няма сърдити, не е ли по-добре на всички компании от САЩ да им се предостави такъв статут, така всички от там ще са равни. Най-доброто решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
А най - интересно е как САЩ защитават Apple дето си държи парите необложени извън страната л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 5
fri
преди 7 години
xaxa - но Ирландия не иска парите на Apple и ще обжалва решението на ЕК хаха - ЕС е един цирк, затъващ в блато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 52 rate down comment 1
eboyanov
преди 7 години
е аз как така не чух Меркел и нейната администрация да заплашват решението на американския съд относно скандала с Фолксваген ?!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 3
Babbitt
преди 7 години
Amsterdamm, *** ***, нищо не става от тебе, долна твар, ще ми триеш мненията заради *** ти торанага, ти нормална ли си бе насекомо долно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още