IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 търси начин да притисне Русия за Сирия

Енергийните министри на групата не успяха да достигнат до единно становище по климатичните промени заради САЩ

20:22 | 10.04.17 г. 20
<p>
	Американският държавен секретар Рекс Тилърсън (вляво) и британският външен министър Борис Джонсън (вдясно) по време на двустранната им среща като част от двудневната среща на Г-7 в Италия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън (вляво) и британският външен министър Борис Джонсън (вдясно) по време на двустранната им среща като част от двудневната среща на Г-7 в Италия. Снимка: Ройтерс

Външните министри на държавите от Г-7 ще търсят начин да окажат натиск върху Русия да прекъсне връзките си с президента на Сирия Башар ал-Асад, предава Ройтерс.

Американските ракетни удари по сирийска въздушна база от миналата седмица в отговор на предполагаемо нападение с химическо оръжие срещу цивилни граждани повдига очакванията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да втвърди позицията си срещу Русия, отбелязва информационната агенция.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви пред репортери, че репутацията на Русия е опетнена заради трайната подкрепа за Асад. Той предполага, както и представителите на Канада, че санкциите срещу Москва може и да бъдат затегнати, ако Кремъл продължава да оказва подкрепа на сирийския лидер.

Все още не е ясно за какво ще настоява държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън при пътуването му до Москва утре. "Това, което се опитваме да направим, е да даден на Рекс Тилърсън възможно най-чистия мандат от Запада да каже на руснаците: Това е вашият избор, придържайте се към този човек, придържайте се с това тиранин или пък намерете по-добро решение“, коментира Джонсън.

Русия отхвърли обвиненията, че Асад използва химически оръжия срещу собствения си народ и заяви, че няма да намали връзките си със сирийския президент.

Самият Тилърсън коментира в края на миналата седмица, че основният приоритет за САЩ е поражението на един от основните врагове на Асад – терористичната организация „Ислямска държава“.

Италия е поканила на срещата на Г-7 и външните министри на Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Катар, с които да се обсъди ситуацията в Сирия.

Министрите на седемте най-големи индустриални сили ще дискутират и нарастващото напрежение на Корейския полуостров на фона на опасенията за ядрените амбиции на Пхенян.

Сред темите на разговор е и Либия.

Същевременно енергийните министри на групата не успяха да достигнат до единно становище по климатичните промени, след като САЩ поиска повече време, за да изчисти политиката си в сферата.

„САЩ са в процес на преразглеждане на повечето политики. Това включва преглед на политиките, свързани с изменението на климата и споразумението от Париж“, коментира пред репортери италианския министър на промишлеността Карло Календа.

Той допълни, че всички останали страни от Европейския съюз (ЕС) остават силно ангажирана със споразумението от Париж за ограничаване на емисиите парникови газове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 17
Образован
преди 7 години
ТАМ Е РАБОТАТА, ЧЕ НЕ ЩЕТЕ ДА ПРИЗНАЕТЕ РАЗВИТИЕТО И ХАРЕСВАТЕ ШУТИН, А ТОВА Е ТЕРОРИСТ ОЩЕ СЪС ГРУЗИЯ ЗАВЗЕ ТЕРИТОРИИ, АМА ТОВА НЯКОЙ ОТ ВАС ЗНАЕ ЛИ ГО ВЪОБЩЕ !???? СЪЩИЯТ ПЛАЩА ЗА ДА ИМА БЕЖАНЦИ, И СЛЕД ТОВА ВИ ЛЪЖЕ, ЧЕ ИДВАТ ДА ВИ ИЗНАСИЛЯТ, АКО НЕ СЕ ВЪРЖЕТЕ ВИ ПОКАЗВА ТУРЦИЯ, ЕМИ ВИЕ СТЕ МНОГО ММАЛОУМНИ НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ ВЕЧЕ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 19
Образован
преди 7 години
А ти имаш ли представа, че продължава да се използва срещу хора от едни ТОТАЛИТАРНИ ЛИДЕРИ, КОИТО МРАЗЯТ ЛИБЕРАЛИЗЪМА, НО И РАЗВИТИЕТО .. ЯВНО, КАКТО И ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ !! СЛЕД ТАКОВА НЕЩО НЯМА РУСИЯ, НЯМА НИЩО.. РУСИЯ Е ПЪТНИК, ТАКАВА КАКВАТО Я ПОЗНАВАХТЕ.. НЕ МОЖЕ ДА ИМА СЪЗДАДЕНИ ЗАВИСИМОСТИ ОТ ТУКА ДО УЛ. ФРИДРИХ ЩРАСЕ В ЦЕНТЪРА НА БЕРЛИН И ПРИЧИНЕНО ОТ ЧЕРВЕНАТА ЧЧУМА !?? В МОМЕНТА ШУТИН АКО БЪДЕ ОСТАВЕН, ЩЕ СТАНЕ МНОГО ПО ЛОШ ОТ ХИТЛЕР.. А ВЕЧЕ ГО ДОГОНВА .. СЪЩИЯТ КОМПЛЕКС НА ИЗОСТАНАЛИ И БОЛНИ СЪЩЕСТВА !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Ти имаш ли представа какъв е ефекта от зарин и какъв от фосген ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 18
Образован
преди 7 години
http://***.cnbc.com/2017/04/10/official-russia-knew-in-advance-of-syrian-chemical-attack.html?__source=Facebookехе Шутин е знаел за атаките предварително !!! АХА, ЗНАЧИ ШУТИН Е СИРИЯ ЗА ДА ПОДДЪРЖА ПОРЕДНИЯ ТОТАЛИТАРЕН И МУТРЕНСКИ РЕЖИМ ЛИ ??? ХАХАХАХАХГОЛЯМ ЦИРК, С РУСИЯ ВСИЧКО Е СВЪРШЕНО, НЯМА КАК ДА ПОЛЗВАТЕ ГАЗ ЗАРИН ЗА ДА УБИВАТЕ ЦИВИЛНИ ГРАЖДАНИ, А ВИЕ ТУКА СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА УМАЛОВАЖАВАТЕ ВИНАТА НА ШУТИН ЛИ ... ТА ВИЕ БЪЛГАРИ ЛИ ТЕ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
Образован
преди 7 години
https://***.facebook.com/kontraprop/photos/a.237206966630932.1073741828.237095436642085/440033489681611/?type=3&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
Образован
преди 7 години
е както прави "ИДИЛ" В СИРИЯ И ЗАЩО АСАД Е ОЩЕ НА ВЛАСТ, ИМАШ ЛИ ОТГОВОР, АКО НЕ ПИШИ ПОВЕЧЕ, *** ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Стефчо
преди 7 години
Самият Тилърсън коментира в края на миналата седмица, че основният приоритет за САЩ е поражението на един от основните врагове на Асад терористичната организация Ислямска държава.Мдаа, глобалистите пуснаха Тромбона по пързалката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още