IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Магнус: Изправени сме пред криза на капитализма

Необходими са краткосрочни мерки в подкрепа на растежа и дългосрочен план за намаляване на разходите, твърди икономистът от UBS

12:48 | 13.09.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Дж. Магнус: Изправени сме пред криза на капитализма

След икономическото и финансово „бънджи“ през 2009 г. сме изправени пред криза на капитализма, която се случва веднъж на поколение, смята Джордж Магнус, старши икономически съветник в UBS.

“Частният сектор няма друг избор освен да намали задлъжнялостта си, което ще усили ефекта от загубата на досегашните двигатели на икономическия растеж. Неминуемо финансовото изчерпване в обществения сектор също ще допринесе за икономическите проблеми“, посочва той в свое изследване.

Според него нова рецесия всъщност би била продължение на тази, която започна преди три години с колапса на Lehman Brothers.

Магнус е убеден, че фокусирането единствено върху бюджетните ограничения няма да доведе до икономическа стабилизация и завръщане към устойчив растеж.

„Проблемът трябва да се разгледа по-широко, обхващайки липсата на способност у икономиката да създава работни места и да формира доход“, посочва той.

Необходими са краткосрочни мерки в подкрепа на растежа и дългосрочен план за намаляване на разходите, но малко правителства успяват да балансират между двете, изтъква икономистът.

„Президентът Обама наскоро предложи краткосрочни мерки, но липсват дългосрочните, докато във Великобритания и други страни акцентът е обърнат“, посочва Магнус.

Мащабът на краха след просперитета в периода 1980-2008 подготви почвата за кризата на капитализма, която се изразява в големите политически предизвикателства не само в развитите страни, казва той.

„Имайки предвид натиска върху акциите и ниската доходност по облигациите, финансовите пазари може би вече са осъзнали това.“

Признаването на проблема е добро начало и е окуражаващо, че новият ръководител на МВФ Кристин Лагард неотдавна призова за координирани макроикономически политики в подкрепа на растежа, както и за задължителна и съществена рекапитализация на европейските банки.

Призивът й обаче бе до голяма степен игнориран и в действителност си навлече гнева на някои финансови министри от ЕС, които отказаха да приемат, че са наложителни действия.

Има криза на капитализма, понеже икономическият модел и политиките не могат да донесат устойчив растеж, адекватни доходи и заетост“, казва Магнус.

„Ние загубихме жилищния сектор, финансовите услуги и кредитирането като двигатели на растежа и останахме само с високите нива на частен и публичен дълг – една нефункционираща финансова система, както и със слабия трудов пазар“, констатира икономистът.

Според него икономиките са изправени пред криза на съвкупното търсене, тъй като потребителите не могат да отговорят на производството на стоки и услуги, понеже трябва да намалят дълговете си.

Последните данни за САЩ показаха, че заетостта е на нивото си от 2004 г., а делът на работещите на възраст над 16 г. е равен на този от 1950 г., посочва Магнус.

„Докато политиците следват бюджетни рестрикции, само централните банки се борят с рецесията, но и това няма да проработи“, смята той.

Първата стъпка според икономиста е мащабната рекапитализация на европейските банки, преди да се пристъпи към структурните въпроси. Той не вярва, че фискалният съюз ще реши този проблем.

„Кредиторите стават все по-силни и отстояващи правата си, а длъжниците може да проявят умора от рестрикциите, като същевременно са обезпокоени от предоставянето на повече суверенитет към кредиторите и европейските институции“, казва Магнус.

„Политическите ограничения за фискалната интеграция още не са достигнати, но ако усилията в тази посока продължават, без да се постига резултат, тези усилия ще следват германските условия, което значи ограничения“, обяснява той.

„Може да заключим, че макар еврозоната да не е на път да се разпадне, нейната функционалност не е гарантирана“, завършва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 5
Danny666
преди 12 години
Ееее хайде СТИГА с тази глупост ЗЛАТОТО НЕ СЕ ЯДЕ !!!!Доста е тъпо ! ТИ ДА НЕ ЯДЕШ ХАРТИЙКИ С НУЛИ ПО ТЯХ БЕ МИЛИ ???А за "пробутването" не се тревожи. Мисли ти на кой ще пробуташ тоалетната хартия дето имаш на ДЕПОЗИТ в банката ха ха ха ...За оръжието ами ...разбирам те живееш в България ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ дето НЯМА престъпност и както пее Веско Маринов РОДНАТА ПОЛИЦИЯ ВИ ПАЗИ ха ха хааааа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Има и друг (освен кредитите) начин за вкарване на пари в икономиката - ПРЕКИ инвестиции. Там обаче трябва малко да се поработи върху мотивацията. И засега сме още в периода на убеждаването, че така (с кредити) не става. Едва след като минем този период, едва тогава може да се приеме друго(то) решение. Няма как на едно дете да му обясниш, че нещо не може да стане освен ако не се убеди (и опари) само. Така и с кредитите. Е, при тях отне повечко време - стотина и нагоре години, но няма как - просто много хора трябваше да бъдат убедени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
nemupuka
преди 12 години
Обезценяване поради невъзможност за реализиране,пич!Когато покрай теб всички са сдухани,на кой ще ги пробуташ,за да си напълниш хладилника?Златото,оръжието..не се ядат!Децата и приятелите,..опазил ни господ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
какво е ПМ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха ама ти наистина яко си се объркал ! Какъв капитал какви 5 лева бе мили ? Имаш предвид че КРЕДИТИТЕ дето са взети надвишават АКТИВИТЕ ли ?Интересно аз моя капитал като си го държа в ликвидни активи като ПМ ЗАЩО не се обезценява ? Ха ха ха НАПРОТИВ .....затова и ти писах ЧЕТИ БИЛ БОНЪР !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
По-скоро дребните капиталисти да са в криза. Даже в измиране.Едрите развиват банкизъм и кредитизъм подплатени с милитаризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
Когато капитала е изправен пред обезценяване, е на лице криза за капитализма. Без значение как го наричаш това сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Отдавна не преставам да твръдя, че цялата глобална финансова система е пред умиране! Тя няма как да продължи да съществува при сегашната и схема на функциониране- кредити от "въздух" (с пари които не съществуват към момента на "даването" им) ,постоянно печатане на "кухи" пари, постоянно променящи се "емоционални и кухи" валутни курсове и т.н...Това не може да продължава вечно, и явно все повече хора го осъзнават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Абсолютно пич ! Добре си го казал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха какви глупости от сладурите по-долу ! 0pk абе ти наистина ли мислиш че в момента в света имаме капитализъм ? Този ДРУГАР БАНКЕР лее сълзи на чужди гробища ! КАПИТАЛИЗМА си е жив и здрав мили. За четящите да цитирам един ВЕЛИК пич БИЛ БОНЪР : " So is capitalism failing now? Not at all. Capitalism is supposed to separate fools from their money. It is now separating a whole nation of fools from the money they never actually had. In other words, it is workingand working well."Както се казваше в една *** Бг реклама първо в Европа после и в другите континенти ха ха ха ..... А за другари дето немат нищо и не му мислели ТОЧНО щото немали нищо ( визирам 0pk ) пич ШУМКАР ли ще ставаш ??? Защото тази с държавните субсидии май-скоро ще свършва. А такива като мене освен в ЗЛАТО инвестират и в ОРЪЖИЕ и ДЕЦА и ПРИЯТЕЛИ ( тука в щатите му викат комюнити ) ха ха ха !!!! Ако търсиш работа заповядай иначе ...ще ядеш олово ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още