IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама предупреди Русия за евентуална военна намеса в Украйна

Според президентът на САЩ всяко действие на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта и суверенитета й

10:11 | 01.03.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барак Обама предупреди Русия за евентуална военна намеса в Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия, че каквото и да било военно действие в Украйна ще има дълбок дестабилизиращ ефект, пише МаrketWatch.

В краткото изявление снощи Обама заяви, че е „дълбоко притеснен от информацията за присъствие на руски войници на украинска територия“.

Късно снощи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков написа на страницата си в социалната мрежа Facebook, че „превземането на летищата в Севастопол и Симферопол е въоръжено нахлуване и окупация”.

Според представителя на украинското правителство във военна база близо до Симферопол на Кримския полуостров са били дислокирани над 2 000 руски войници. Специалният пратеник на кабинета Сергей Кинузин заяви в петък вечер по телевизията, че става дума за "въоръжена инвазия". Малко преди това в Крим въоръжени мъже в единни униформи без идентификация са поели контрола над двете летища, предаде AFP.

„Всяко действие на Русия на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта, суверенитета и границите на Украйна и на международните закони“, каза категорично американският държавен глава.

Обама сподели, че ще работи с европейските си съюзници за разрешаване на кризата и изрази готовност да информира обществеността за напредъка в преговорите. Обама описа ситуацията като „постоянно променяща се“. Той похвали украинското правителство за проявената сдържаност.

Барак Обама и европейските лидери ще обмислят дали да не се откажат от плановете си за участие в среща на върха на Г-8 в Сочи това лято в случай на военна намеса на Русия в Украйна, пише Dnes.bg.

40-ата среща на върха на Г-8 с участието на лидери на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, САЩ, Канада и Русия е планирана за 4 и 5 юни, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 24 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Според президентът на САЩ всяко действие на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта и суверенитета й---------------------------Хахахаха, тогава като какво трябва да определим, действията на прогресивната международна общност, на територията на бивша Югославия и Косово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
fortiss
преди 10 години
Какви са тези 2000 войници, които окупирали нещо си? Не ми звючи сериозно голяма страна да се оплаква от 2000 войници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
nobel
преди 10 години
Бих написал подзаглавието на статията малко по-различно : "Според президентът на САЩ, всяко действие на територията на Украйна би било явно нарушение на интересите на САЩ, които се простират по цялото земно кълбо." Така според мен е малко по-вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 9
Сините камъни
преди 10 години
"Ако искаш мир, готви се за война!"Тоя Обама, какво иска, да си разположи на украинските житници още някоя ялова базичка!България е окупирана от Америка вече години и никой не казва нищо! Плаща ли Америка за базите у нас! Не плаща! Значи сме под окупация! И не се шегувам, това не е игра на думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още