IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция започна въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Анкара е позволила на американски военни да ползват въздушните й бази в битката срещу ислямистите

21:57 | 24.07.15 г. 12
Турция започна въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Турски самолети са атакували цели на Ислямска държава в Сирия, съобщава Ройтерс. Това е първата атака на Турция на територията на страната, след като президентът Реджеп Ердоган обеща по-решителни действия срещу джихадистите и срещу кюрдските паравоенни образования Турция.

Въздушните удари са били обсъдени по-рано в телефонен разговор между Ердоган и американския президент Барак Обама в сряда, посочва още информационната агенция. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу допълва, цитиран от ТАСС, че Дамаск не е бил уведомен за предстоящата операция.

"В нашия телефонен разговор с Обама ние отново подчертахме решимостта ни в борбата срещу сепаратистката организация и Ислямска държава," каза Ердоган пред репортери. 

Преди да изпрати самолетите властта в Анкара извърши мащабни акции на територията на Турция. По време на нея бяха арестувани 300 души, заподозрени в извършване на терористични действия.

Турция е позволила и на американски военни да използват въздушните бази на територията на Турция, което може да направи ударът срещу Ислямска държава много по-мащабен.

Турция е изправена пред редица заплахи по своята 900-километрова граница със Сирия, допълва „Ройтерс”. Вчера е имало престрелка между турски военни и представители на Ислямска държава, при която са загинали петима ислямисти и един турски войник.

Критиците на Ердоган обаче се опасяват, че мащабният удар срещу терористичната организация може да окуражи кюрдското малцинство в Турция отново да започне битката си за независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Интересно! От една страна същите тези държави участват в спонсорирането на ИД, а от друга ги облитат с авиация!? Единия самолет им пуска оръжие и боеприпаси а следващия стреля на халост уж че води битка! Интересното е какво са спазарили турците над това, което вече получават от САЩ за посредничеството си в снабдяването на ИД с оръжие, за да вкарат допълнителна масовка с турски самолети!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Тур ки е, тур ки е - скандираха преди години с плам в очите милиони фенове по стадионите.Когато бяха зомбирани че са най-великата нация.Скоро ша лапат пацун.П.П.Просто ги сУжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още