IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия потвърди: MH17 е свален с ракета, произведена в Русия*

Резултатът от разследването е бил оповестен предварително на роднините на жертвите

14:35 | 13.10.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залата малко преди представянето на доклада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залата малко преди представянето на доклада. Снимка: Ройтерс

Малайзийският пътнически самолет MH17, който падна през миналата година над Източна Украйна, е бил свален от ракета от типа „Бук“, става ясно от резултатите на холандския Съвет по сигурността, предава Ройтерс.

Резултатът е бил оповестен предварително на роднините на жертвите. Председателят на Съвета Тийбе Юстра е предоставила официалното становище на наследниците след продължилото 15 месеца разследване. Според източници на Ройтерс в помещението, в което са били събрани роднините, е настанала гробна тишина. 



Според холандските власти ракетата е улучила кокпита на самолета. „Поради огромното въздушното налягане кабината се е разпаднала", заяви член на Комисията пред холандска телевизия. „Пътниците едва ли са имали шанс да оцелеят".

В рамките на няколко секунди те са загубили съзнание, казва той. Ракетата е била изстреляна от територия, завладяна от проруски сепаратисти, съобщи по-рано холандският вестник De Volkskrant.

Холандският Съвет за безопасност трябва да предостави в следобедните часове окончателния доклад пред пресата. Наказателното разследване ще се провежда от прокуратурата, която вече обяви, че разследването ще продължи по-дълго. Дългоочакваният доклад на Съвета не посочва кой е изстрелял ракетата, а само непосредствените причини за катастрофата.

Западът и правителството в Киев обвиняват за обстрела проруските сепаратисти, които се бият в района срещу украинските правителствени войски. Руското правителство отхвърли тези обвинения и на свой ред обвинява украинските войски.

Органът трябваше да отговори на четири ключови въпроса за трагедията с MH17 - какво е причинило катастрофата, защо самолетът, както и друго въздухоплавателно средство, са летели над регион, в който има остър конфликт? Защо отне четири дни, докато роднините на някои от жертвите са получили официално потвърждение за пътуването им на борда на MH17? До каква степен пътниците и екипажа са знаели какво се случва? 

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване.

Холандският авиационен орган за безопасността (OVV) е изготвил доклада с помощта на експерти от седем страни. Русия вече критикува проучването с мотива, че е пристрастно. Производителят на ракетите „Бук“ ще представи скоро в Москва своята версия. През юли Холандия поиска Трибуналът на ООН да започне преследване на извършителите. Но с правото си на вето в Съвета за сигурност Русия предотврати такова преследване. 

Припомняме, че Вашингтон и Москва отправиха разнопосочни обвинения по повод катастрофиралия на 20 юли 2014 г. над Украйна малазийски пътнически самолет с 283 пътници и 15-членен екипаж  на борда. Загинаха всички 298 души на борда, повечето от които - холандци. Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия. 

Представители на американските тайни служби твърдят, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух“, без да уточняват дали тази ракета е била собственост на руските военни, на проруските сепаратисти, или на украинската армия. Украйна, която също разполага с такива оръжия, заяви, че в нито един момент от конфликта не е ползвала такива ракети.

„По определен начин всички пътища водят към руснаците“, каза тогава американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

*Актуализирано в 15.46 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Тия руснаци са култови герои. http://***.dnes.bg/world/2015/10/13/putin-gotov-da-prati-medvedev-v-sasht-za-siriia.279577
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И ето ти една хипотеза, изсмукана от целия хардакуш:Пробутват на сепаратистите един комплекс Бук. След това два-три дни в определен район на активни бойни действия укрите използват авиация. Сепаратистите позиционират трофейния Бук и свалят 1-2 самолета. Опиянени от успехите си, стават смели. В това време някой леекинко променя курса на поредния карък-самолет на малайзийците, пуска около него да прелети един боен щурмовик, опълченците изстрелват ракета, която прихваща по-голямата и бавна цел и... бум! Русия печели санкциии... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
ами по руски разузнавателни самолети...щото нали се предполага, че руснаците летят над украинска територия. Но допускам, че може да си прав-да е нагласена от нашите история(нашите-на НАТО).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Само ако можеш да развиеш тезата си в посока - по кого би стреляла Украйна по погрешка? Щот сепаратистите по това време свалиха доста украински самолети и хеликоптери, плениха един комплекс Бук и даже се похвалиха с него. Верно, че им попадна при много странни обстоятелства - зае^бан сам-самичък, ни в клин, ни в ръкав в някаква казарма, дет нема никво отношение към ПВО, без никаква оказана съпротива, но нейсе! Та, вероятността самолета да са го свитнали опълченците не е малка, но остават много въпроси: чий го е дървил този Бойнг там, като официалният коридор е поне 40 км. на север, кой и защо му е променил курса и височината, защо около него са летели украински самолети - за един Су25 е почти сигурно - защо изчезнаха записите от контролната кула, къде изчезна един от диспечерите, били на смяна тогава - все въпроси от първите часове на инцидента, но които потънаха в тинята на големото викане срещу Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
абсолютно...това е казала Холандия-ракетата е Бук. Руснаците на този етап са съгласни. Преди дрънкаха за самолети(макар и неофициална позиция-ако иска някой да ме опровергае-с линк към официално руско ведомство, благодаря).Сега да се напънеш да ми кажеш, кои са оператори на Бук? Щото и двете страни в оня конфликт разполагат с тях. Има нещо друго-за мен лично, която и от страните да е виновна е било грешка. Неумишлена. Не ги извинява напълно, разбира се, но това е. Ако не е било грешка-то със сигурност виновни са Украйна, защото не виждам какъв кяр има Русия да взривява тоя самолет. А санкциите дойдоха преди отломките да са паднали на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Тия холандци преиначили историята за един самолет. Наш мъШ иска повече! "Президентът иска нов прочит на историята заради новите геополитически реалности".. ха ха ха Порошенко N2 ! В една академия едни лекции са слушали. На един господар се кланят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Говорят: не туда мы стреляем. В воскресенье американская авиация разбомбила электростанцию и трансформатор в Алеппо, сослался на события 11 октября 2015 года Путин. Зачем, для чего они это сделали? Кого они там наказали? Какой в этом смысл? Непонятно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Траят си щото интереса им е голям. Те са европейските евреи. В смисъл дейността им е същата. И бизнеса им в САЩ и със САЩ е голям. Те са последните на които може да се вярва в случея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Колко може да се вярва на едно холандско разследване имайки предвид в коя коалиция са!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Комитета по национална сигурност и отбрана на иракския парламент публикува снимка на два самолета, които се оказали британски и са свалени, по време на транспортиране на оръжие за ИДИЛ, сподели главния секретар на комитета Хаким ал Замели."Хаким ал Замели заяви, че правителството на Ирак ежедневно получава много бройни съобщения от различни източници в иракската провинция ал Анбар за много числени полети от самолети на военната коалиция оглавена от САЩ, които доставят оръжие и медикаменти на ИДИЛ в контролируемите райони на терористичната групировка.Иракския чиновник също обяснява причината за тази помощ към екстремистите. САЩ и техните западни съюзници предпочитат да поддържат хаотична ситуация в провинцията Анбар, която е разположена редом с градовете Кербала и Багдад, и не желаят войната с ИДИЛ да приключи.Неотдавна САЩ и техните съюзници направиха изявление, че са свалили военен самолет с оръжие и медицинска помощ за кюрдските бойци, противопоставящи се на терористите от ИДИЛ "http://spodeli.eu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още