IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия потвърди: MH17 е свален с ракета, произведена в Русия*

Резултатът от разследването е бил оповестен предварително на роднините на жертвите

14:35 | 13.10.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залата малко преди представянето на доклада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залата малко преди представянето на доклада. Снимка: Ройтерс

Малайзийският пътнически самолет MH17, който падна през миналата година над Източна Украйна, е бил свален от ракета от типа „Бук“, става ясно от резултатите на холандския Съвет по сигурността, предава Ройтерс.

Резултатът е бил оповестен предварително на роднините на жертвите. Председателят на Съвета Тийбе Юстра е предоставила официалното становище на наследниците след продължилото 15 месеца разследване. Според източници на Ройтерс в помещението, в което са били събрани роднините, е настанала гробна тишина. 



Според холандските власти ракетата е улучила кокпита на самолета. „Поради огромното въздушното налягане кабината се е разпаднала", заяви член на Комисията пред холандска телевизия. „Пътниците едва ли са имали шанс да оцелеят".

В рамките на няколко секунди те са загубили съзнание, казва той. Ракетата е била изстреляна от територия, завладяна от проруски сепаратисти, съобщи по-рано холандският вестник De Volkskrant.

Холандският Съвет за безопасност трябва да предостави в следобедните часове окончателния доклад пред пресата. Наказателното разследване ще се провежда от прокуратурата, която вече обяви, че разследването ще продължи по-дълго. Дългоочакваният доклад на Съвета не посочва кой е изстрелял ракетата, а само непосредствените причини за катастрофата.

Западът и правителството в Киев обвиняват за обстрела проруските сепаратисти, които се бият в района срещу украинските правителствени войски. Руското правителство отхвърли тези обвинения и на свой ред обвинява украинските войски.

Органът трябваше да отговори на четири ключови въпроса за трагедията с MH17 - какво е причинило катастрофата, защо самолетът, както и друго въздухоплавателно средство, са летели над регион, в който има остър конфликт? Защо отне четири дни, докато роднините на някои от жертвите са получили официално потвърждение за пътуването им на борда на MH17? До каква степен пътниците и екипажа са знаели какво се случва? 

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване.

Холандският авиационен орган за безопасността (OVV) е изготвил доклада с помощта на експерти от седем страни. Русия вече критикува проучването с мотива, че е пристрастно. Производителят на ракетите „Бук“ ще представи скоро в Москва своята версия. През юли Холандия поиска Трибуналът на ООН да започне преследване на извършителите. Но с правото си на вето в Съвета за сигурност Русия предотврати такова преследване. 

Припомняме, че Вашингтон и Москва отправиха разнопосочни обвинения по повод катастрофиралия на 20 юли 2014 г. над Украйна малазийски пътнически самолет с 283 пътници и 15-членен екипаж  на борда. Загинаха всички 298 души на борда, повечето от които - холандци. Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия. 

Представители на американските тайни служби твърдят, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух“, без да уточняват дали тази ракета е била собственост на руските военни, на проруските сепаратисти, или на украинската армия. Украйна, която също разполага с такива оръжия, заяви, че в нито един момент от конфликта не е ползвала такива ракети.

„По определен начин всички пътища водят към руснаците“, каза тогава американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

*Актуализирано в 15.46 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 12 rate down comment 4
888
преди 8 години
А с АК 47 колко народ е изпотрепан направо думи нямам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
не знам кво значение има това. Слагам бас, че до края на историята няма да има категорично посочен обвиняем-двете страни ще се обвиняват взаимно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Ракетата с която е свален Боинга е произведена в СССР и от 1986 г .е спряно нейното използуване в РФ!Това е ако трябва да бъдем точни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
..официалният доклад е побликуван,вече.В него не е посочен виновник за изтрелването на ракетата,както и това,че украинската страна е била длъжна да затвори въздушното простронство но размирните раьони.(всичко написано в тази статия е вече стара и безпорно пристрастно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Ти бат Мави и ти задаваш такива едни въпроси, кой бил .... :)) Е кой е ми тоя дет му се съсипва долара ей тоя е .... нема хегемония без долара и аре у лево. Това е действителността, а на Америте все още не им се верва и си мислят, че ше им се размине кат Кадафито и Хюсеина - тоя път грешния са хванали са шлифера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
белот
преди 8 години
В тоя си вид заглавието е коректно , благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Ми кво повече да напише - нали пише, че е с руска ракета, но не може да каже лично той кой е. Нали писахме, че нито Холандия още по малко Инвестора може да каже кой е без снимки от сателитите другото всичкото е бошлаф раота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Точно тъй колега ето кои държави имат БУК системи Buk missile systemhttps://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_systemАлжир, Азербайджан, Беларус, Кипър, Египед, Финладия, Грузия, Индия, С.Корея, Китай, Русия, Сирия, Украйна, Венецуела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 4
Achtung
преди 8 години
Ракетата не е руско производство, сделана е в СССР, между другото тогава част от него и е Украинската ССР. За една година даже не са и разбра ли кой точно е произвел ракетата, какво правиха до сега?!? Защо не е поискано документация от Алмаз-антей?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 11
Илко
преди 8 години
Айде пропагандата опять започна! Ракетата не е руска, а е съветско производство собственост на Украйна! За година и половина само това ли установихте? Къде са на Баракта снимките дето "доказваха" руската съпричастност ?П.П Разследването на падналият самолет на Германвингс във Франция беше разгадано за 2 часа, с мотива за "психясалият" летец . Тука обаче трае бавно щото се нагласят "доказателствата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още