IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия потвърди: MH17 е свален с ракета, произведена в Русия*

Резултатът от разследването е бил оповестен предварително на роднините на жертвите

14:35 | 13.10.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залата малко преди представянето на доклада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залата малко преди представянето на доклада. Снимка: Ройтерс

Малайзийският пътнически самолет MH17, който падна през миналата година над Източна Украйна, е бил свален от ракета от типа „Бук“, става ясно от резултатите на холандския Съвет по сигурността, предава Ройтерс.

Резултатът е бил оповестен предварително на роднините на жертвите. Председателят на Съвета Тийбе Юстра е предоставила официалното становище на наследниците след продължилото 15 месеца разследване. Според източници на Ройтерс в помещението, в което са били събрани роднините, е настанала гробна тишина. 



Според холандските власти ракетата е улучила кокпита на самолета. „Поради огромното въздушното налягане кабината се е разпаднала", заяви член на Комисията пред холандска телевизия. „Пътниците едва ли са имали шанс да оцелеят".

В рамките на няколко секунди те са загубили съзнание, казва той. Ракетата е била изстреляна от територия, завладяна от проруски сепаратисти, съобщи по-рано холандският вестник De Volkskrant.

Холандският Съвет за безопасност трябва да предостави в следобедните часове окончателния доклад пред пресата. Наказателното разследване ще се провежда от прокуратурата, която вече обяви, че разследването ще продължи по-дълго. Дългоочакваният доклад на Съвета не посочва кой е изстрелял ракетата, а само непосредствените причини за катастрофата.

Западът и правителството в Киев обвиняват за обстрела проруските сепаратисти, които се бият в района срещу украинските правителствени войски. Руското правителство отхвърли тези обвинения и на свой ред обвинява украинските войски.

Органът трябваше да отговори на четири ключови въпроса за трагедията с MH17 - какво е причинило катастрофата, защо самолетът, както и друго въздухоплавателно средство, са летели над регион, в който има остър конфликт? Защо отне четири дни, докато роднините на някои от жертвите са получили официално потвърждение за пътуването им на борда на MH17? До каква степен пътниците и екипажа са знаели какво се случва? 

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване.

Холандският авиационен орган за безопасността (OVV) е изготвил доклада с помощта на експерти от седем страни. Русия вече критикува проучването с мотива, че е пристрастно. Производителят на ракетите „Бук“ ще представи скоро в Москва своята версия. През юли Холандия поиска Трибуналът на ООН да започне преследване на извършителите. Но с правото си на вето в Съвета за сигурност Русия предотврати такова преследване. 

Припомняме, че Вашингтон и Москва отправиха разнопосочни обвинения по повод катастрофиралия на 20 юли 2014 г. над Украйна малазийски пътнически самолет с 283 пътници и 15-членен екипаж  на борда. Загинаха всички 298 души на борда, повечето от които - холандци. Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия. 

Представители на американските тайни служби твърдят, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух“, без да уточняват дали тази ракета е била собственост на руските военни, на проруските сепаратисти, или на украинската армия. Украйна, която също разполага с такива оръжия, заяви, че в нито един момент от конфликта не е ползвала такива ракети.

„По определен начин всички пътища водят към руснаците“, каза тогава американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

*Актуализирано в 15.46 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 8 rate down comment 16
993
преди 8 години
Много *** в тоя форум..., като Павлик Морозов на амбразурата. Холандия твърди, че самолета е свален с ракета земя въздух от системите Бук. Имаше и твърдения, че руснаците били засекли украински самолети около МН 17... в тоя ден и час и т.н. Така че не рипайте толкова кой имал и кой нямал интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Няма нормален човек който да мисли ,че Русия е изстреляла ракетатаКакто и за Сирия ,че Асад ще използва химическо оръжие при факта ,че Обама изрично каза ,че ако се използва ще ги нападнат тоест чужди тайни служби го пуснаха за да вземат на концесия петрола http://***.dokumentalni.com/?p=2695 - след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 250млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали защото чужди компании искат да вземат на концесия тези 250млрд.барела нефт и затова предизвикват гражданска война и за Украйна е друго - взеха и газопроводите(49%) и дупчат за шистов газ Мадлен Олбрайн казва ,че смъртта на 500 000 деца в Ирак си заслужава - в 3 минута е изказването/признанието/ на Олбрайн тук - http://***.dokumentalni.com/?p=1796НАТО отровили Балканите с 10 тона уран - http://kolevm38.blog.bg/politika/2015/01/28/nato-otrovili-balkanite-s-10-tona-uran.1333887
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
''American Journal of Public Health публикува доклад разглеждащ всички въоръжени конфликти от края на Втората световна до днес.Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001), като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1610853515859543Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
roli5
преди 8 години
Здрасти,календарче!Теб си те уважавам,знаеш.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 7
kalendar
преди 8 години
може би...но ти със сигурност не си от разсъждаващите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
roli5
преди 8 години
Ти си един от малкото,които разсъждават нормално.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 11
ing5roff
преди 8 години
А ти си дошъл за ритник в *** ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 5
многодобре
преди 8 години
"..рушки тролчета и някои промитирушки зомбита.."..много е просто,последните коментари са в посока,че единствено посочвайки оръжието не е достатъчно да обвиняваш когото и да било в престъпление. (този "доклад" посочва само оръжието и най-важното според мен в него е това,че е трябвало да се затвори въздушното пространство над конфликтният раьон, а това не е направено от украинската страна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 20
roli5
преди 8 години
Като гледам, включили са се по темата повечето рушки тролчета и някои промитирушки зомбита..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 14
dakl
преди 8 години
Вече не само математически, а и на практика с есперементално разстрлеване на бракуван самолет ИЛ с идентична кабина като на Боинга е доказано , че самолетът е свален от украинските въоръжени сили. Както се казва , когато фактите говорят и боговете/ в случая американците/ би трябвало да замълчат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още