IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекрати военните си отношения с Турция

Руската страна взе това решение след свалянето на неин самолет от Турция

21:02 | 24.11.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Русия прекрати военните си отношения с Турция

Русия преустановява военните си отношения с Турция, заяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, генерал-лейтенант Сергей Руской, цитиран от “Интерфакс”.

По думите му след атаката срещу руския Су-24 са въведени допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на руската военновъздушна база в Сирия.

Руският изтребител Су-24 е бил свален в близост до турската граница със Сирия във вторник сутринта от турските военновъздушни сили.

Руското министерство на отбраната заяви, че той се е намирал в сирийското въздушно пространство, където е извършвал бойни мисии срещу терористи. От своя страна Турция твърди, че той е нарушил нейното въздушно пространство и е игнорирал отправените му предупреждения.

Освен това хеликоптер Ми-8, който се е бил отправил на спасителна операция за издирване и евакуиране на пилотите на самолета, катапултирали при сваляне на изтребителя, е свален от сирийски бойци, намиращи се на територията, в която се е разбила машината. Операцията по търсенето им продължава.

От своя страна Пентагонът също подкрепи твърденията на турските военни, че на руския бомбардировач са отправени предупреждения повече от десет пъти преди той да бъде свален, предаде AFP.

Според американски военен говорител, цитиран от Ройтерс, Турция е предупредила многократно руските пилоти, но те не са отвърнали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Нещо интересно: Ако Турция се впусне да изтребва кюрдите в Сирия, няма да имаме друг изход. На силата може да има само един отговор - сила. http://***.blitz.bg/news/article/376885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 75 rate down comment 24
0pk
преди 8 години
Тия над 10 пъти предупреждения се появяват във всяка статия и само на простия не му стана ясно че са лъжлива опорна точка. Турците направиха голяма беля и сега медийната пропаганда работи в тяхна полза. Само дето на всички им е ясно, че няма да им се размине. Въпроса сега ми е, как ше се оправят НАТОвските държави помежду си, когато в едните се правят тер.актове и те отиват да бомбардират заедно с руснаците а други вече открито помагат на ИД да продава нефта. Да не стане накрая разкол в НАТО :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още