IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпрецедентно споразумение на Сирия с ИДИЛ

Хиляди терористи от "Ислямска държава" напускат доброволно Дамаск и унищожават оръжията си

19:11 | 25.12.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Едно засега безпрецедентно споразумение със сирийския режим дава възможност на хиляди поддръжници на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) и други екстремисти да напуснат южната част на Дамаск, предава DPA.

Споразумението, постигнато под егидата на ООН, предвижда бойците и техните семейства да напуснат квартали в покрайнините на столицата, поясни сирийското представителство за човешките права в петък. Това е първият път, в който сирийският режим и ИДИЛ успяват да постигнат споразумение. 

Близката до режима ливанска телевизия Al-Mayadeen съобщи, че общо над 3500 въоръжени и цивилни хора ще напуснат града. Сред тях са и бойци от Nusra-Front, сирийския клон на Ал Кайда.

Според наблюдатели на човешките права екстремистите ще се извозват контролирано с автобуси в райони, в които ще бъдат под контрол, сред които и крепостта на ИДИЛ Ал-Рака. Преди това те са се съгласили да унищожат оръжие и военна техника. 

Очаква се споразумението да сложи край на присъствието на ИДИЛ в Дамаск. Досега екстремистите нападаха палестинския бежански лагер Ярмук от кварталите Ал-Хаджар ас-Асвад и Ал-Кадам.  Ярмук е най-големият палестински бежански лагер в Сирия. Преди войната в него живееха 160 000 души, но сега там са останали едва 18 000.

Същевременно също в петък стана ясно, че лидерът на една от най-силните сирийски бунтовнически групировки, „Армията на исляма“, е убит при въздушен удар. Източници от средите на сирийските бунтовници твърдят, че Захран Алуш, лидер на „Армия на исляма“ е убит при руски въздушен удар по таен щаб на групировката в Дамаск. Сирийските държавни медии потвърждават, че групировката е била обект на въдушен удар, нанесен в едно от източните предградия на Дамаск.

Организацията „Армията на исляма“ е сред най-мощните групи в сирийската гражданска война. Тя е силна преди всичко в областите на изток от Дамаск. През декември групировката взе участие и в конференцията за споразумение на сирийската опозиция в Рияд, която подготвя основите за преговори с режима.  

Всичко по темата за ИДИЛ можете да намерите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
simbad12
преди 8 години
Ето линк към подобен материал на немски, по ДПА: http://***.welt.de/politik/ausland/article150328880/IS-Terroristen-sollen-Damaskus-verlassen-haben.htmlИнфото изглежда достоверно, друг е въпросът какво се цели с това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Е тази статия ми изглежда достоверна точно колкото историите за Дядо Коледа. Ескремисти щяли да унищожават оръжията си, това е все едно папата да се отрече от католицизма. Тези ексремисти искат ИСЛЯМСКИ ХАЛИФАТ, а не демокрация в Сирия и те ще се бият до последния фанатик опитвайки се да възстановят това, което Ататюрк ликвидира,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Според наблюдатели на човешките права екстремистите ще се извозват контролирано с автобуси в райони, в които ще бъдат под контрол..."Наблюдателите на човешките права сигурно са забравили вече , че тези чиито глави отрязаха въпросните, май също имаха човешки права !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още