IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Николов: Петролът и сушата причиниха кризата във Венецуела

Движението на индекса на потребителските цени е най-стряскащата тенденция, коментира политологът Адриан Николов

22:16 | 26.08.16 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg BG TV</em></p>

Снимка: Bloomberg BG TV

Факторите, които причиниха кризата във Венецуела, са ниските цени на петрола и голямата суша. Това каза политологът Адриан Николов от Инфограф в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

По думите на политолога от „седемте индикатора, по които можем да отчетем, че Венецуела е в много тежка криза“, движението на индекса на потребителските цени „е най-стряскащата тенденция“.

„Миналата година е отчетена инфлация от 180%, което означава утрояване на цените на всичко. Това е и индикаторът, който се вижда най-ясно на живо от телевизионните предавания от Венецуела – храната е на непостижими цени, или просто е изчезнала от магазините“. 

"Безработицата още не е отразила случващото се", каза още Николов, защото „Венецуела има политика на много висока заетост“. „И тук вече можем да си зададем въпроса дали са реални данните“, допълни той. 

„Два са основните фактора, които причиниха това, което наблюдаваме. Единият е много ниската цена на петрола. Бюджетът на Венецуела е разписан така, че да излиза на около 110 долара, а през последните години цените се движат на около половината от тези нива.

Другият много важен фактор, който тази година доведе до този пик на кризата, е огромната суша в Южна Америка. "Венецуела разчита на хидроелектрическа генерация и ниските нива на водата в язовирите пречи на страната да генерира ток“, обясни още Николов. 

Целия разговор с Адриан Николов може да видите тук:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Единоначалието е само в главата ти , щото си объл...то това е и целта на новия световен ред , тревопасните като тебе да мислят че чичо Сам е дедо Господ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
При управлението на света има единоначалие. Корабът няма 2 или трима капитани. Има втори, трети капитани. На Русия е отредена ролята на трети капитан и е и пусната Средна Азия за подхранване на самочувствието. Даже Иран им се озъби преди седмица. Военният им министър заяви че "Русия се е помислила за свръхдържава" и спря полет от база Хамадан. Всички на този свят са наясно как стоят нещата в снета, само на вас рублите са ви размътили мозъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
мноо подценявате ушанките само тва щи каа, може да са 1/6 от икономиката от САЩ, но военно са доста силни, а това не трябва да се забравя и може да изкарат който и да е хегемон от релси и те го напрайха. Същото беше и с тях като се бяха помислили за Господ със СССР, че и с китайцитеимаха търкания и бутания ама видя кво стана със СССРа нали ? Не може едни само да командорят не работи така света, просто не стаа и историята го е доказала 100 хил. пъти, САЩа защо ръчкат Венецуела да ги остаат да си живеят как намерят за добре кво им пречат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
The Broken Chessboard: Brzezinski Gives Up On Empirehttp://***.zerohedge.com/news/2016-08-26/broken-chessboard-brzezinski-gives-empire--------------------------------------------------------------------------ми мнооо по скоро отколкот очаквах, щото фалиралите и онея с кредитния балон им свиха сармите, ей дедо то Бжежински един от архитектите ти го каа, ако искаш възприемай ако искаш ньет ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Кога ще дойде техния ред? Започнахте като ушанките-ще....., ще....., ще......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
US Senate Extends Sanctions against Venezuelan Officials through 2019https://panampost.com/pedro-garcia/2016/05/02/us-extends-sanctions-venezuela-2019/--------------------------------------------------------------------------------------------------With little fanfare, the US Senates Committee of Foreign Relations and the Senate floor approved on Thursday, April 28, an extension of economic sanctions against the Venezuelan government through 2019.-----------------------------------------------------------------------------Верно е явно не са ***, а гадните им северни съседи .... но ше дойде и техния ред за плащане .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Не "само" Комунизма допринесе за проблемите във Венецуела. Комунизма си е много добре само, че никога не е съществувал тъй като ние човеците не сме дорасли до там, може би един ден, but not today ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
Jay Gould
преди 7 години
Естествено като всички политолози е левичар и пропусна най-големия проблем във Венецуела - Комунизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
САЩ в момента са наложили икономически санкции на Венецуела и те са причината за хиперинфлацията, не е нито сушата, нито петрола. Санкциите бяха въведени от човекоподобното в Белия дом на 09.03.2015 точно преди началото на кризата. В момента почти целия внос на петрол от Венецуела в САЩ е спрян, а това е най-важния пазар реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Младежът достатъчно дискретно не споменава благотворната намеса на ЦРУ в политическия и икономически живот на Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още