IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг, или една загадка, която паричният елит още не е решил

Държавният дълг е твърде голям, расте бързо и няма как да бъде изплатен в реално изражение, пише експерт

12:09 | 23.09.16 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Най-големият проблем пред глобалния паричен елит е държавният дълг. Той е твърде голям, расте бързо и няма как да бъде изплатен в реално изражение. Несъстоятелност, по-голяма от която и да е друга в историята от загуби за инвеститорите в размер на трилиони долари, рано или късно ще се случи, коментира американският адвокат и икономист Джеймс Рикардс за The Daily Reckoning.

Единственият въпрос е под каква форма ще се случи тази несъстоятелност. След като тя стане ясна, лесно е да се определи кои ще са победителите и губещите, както и приблизителният момент.

Първият мит, който трябва да бъде разбит е идеята, че светът „си е научил урока“ през кризата през 2008 г. и че системата е станала по-сигурна оттогава насам. Това не е вярно. Всъщност дългът се трупа от 2008 г.

Всичко, което се случи след кризата тогава е, че държавният дълг се използва като заместител за част от частния дълг, а в същото време частният дълг продължава да расте. Графиките по-долу показват размера на заемите и ценните книжа, но не включват междубанковото кредитиране или дериватите. Общият размер на дериватите, които представляват задбалансови дългови структури – както извънборсови, така и борсово търгувани, надвишават 1 квадралион долара (а това са хиляда трилиона)!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 20 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Както много пъти съм казвал, изхода е само един - да се ликвидира т.н. "дълг" - т.е. физически НЕосъществимите очаквания.Държавата (в общото понятие) има два пътя - (1) да продължава да крепи частната фирма, наречена "баМка" или (2) да подкрепи Хората, без които не би съществувала.При първият вариант, т.е. продължаване по досегашният път и продължаване на геноцида, Хората ще бъдат принудени да "избягат" - и от баМката и от държавата и ще има тотален крах и на двата "правни института". При този вариант - "златно" ще стане това "нещо", което ще даде пълна независимост на хората и от баМката и от държаватаПри тръгване по втори вариант, държавата оставя баМките да гълтат вода и да се спасяват поединично, което ще възвърне доверието на Хората в държавата, икономиката ще се стабилизира, а държава поема контрол над "печатането на парите". Националните валути ще продължат да имат "тежест".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 1
data
преди 7 години
Когато държавния дълг стане неплатим следва "парична реформа" и държателите на дълга духат супата . Питайте дядовците си за облигациите на НРБ - сигурно още имат от тях по гардеробите :) п.п.Същото се отнася и за частният дълг под формата на надути мега компании :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Mops
преди 7 години
При найстина сериозна глобална криза цената им ще скочи в пъти и би трябвало да покрият евентуални загуби от други активи.Това обаче,сигурно вече го знаеш,нали си "Super Trader". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Той и Черкезов нещо агитираше да обръщаме доларите в лева , не зная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 14
supertrader
преди 7 години
Какво ще ги правиш тези метали - ще ги смениш за два хляба накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Mops
преди 7 години
Затова 10-20% от парите за инвестиций трябва да са в редки метали като - Злато,Платина,Паладий,Рений или Родий.Тук говоря за физическо придобиване,а не хвърчасти листчета, че някой ти дължи нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Спестявайте пари за хляб от 10лв и кисело мляко от 5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
supertrader
преди 7 години
Тази загатка въобще не е загадка - то е ясно 2017 хиперинфлация, срив на стойността на основните валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
Един бивш американски президент беше казал нещо от сорта:"Бюджета на държавата е като бюджета на семейстовото. Ако всяка година харчиш повече отколкото изкарваш и взимаш на заем, след години някой ще трябва да плати сметката..."И въпреки това, всеки продължава да живее на кредит и да го приема за новото нормално... даже няма индикации, че някой от големите "играчи" иска да си намали кредитите....И балона на кредитите се раздуе още повече, ще стане такова мазало....че чак не ми се мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още