IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прекратиха контактите си с Русия във връзка с примирието в Сирия

Според Съединените щати Русия не е изпълнила ангажиментите, които е поела

23:09 | 03.10.16 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавният департамент на САЩ прекрати двустранните си контакти с Русия във връзка с примирието в Сирия, предава CNN.

"Това не е решение,което е взето с лека ръка", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби в официално изявление. "Търпението на всички към Русия изтече", обяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест пред репортери, коментирайки решението.

Според официалното изявление Русия не е успяла да спази ангажиментите, които е поела, най-вече хуманитарните, като не е успяла да гарантира, че сирийският режим ще спре бомбардировките. 

По думите на Ърнест е загубено доверието към Русия, която е "поела серия от ангажименти, без никакви индикации наистина да ги изпълни". Той обвини Русия и съюзниците на сирийския режим, че са опитали "да бомбардират цивилното население".

Държавният секретар Джон Кери миналата седмица заплаши да прекрати двустранните разговори с Русия, ако Москва не предприеме незабавни мерки, за да се сложи край на атаките в Алепо и огънят не бъде прекратен.

От Пентагона обявиха, че контактите между двете държави във връзка с избягването на инцидент между техни самолети ще продължат.

Решението на САЩ включва и изтегляне на военните, които са изпратени, за да участват в създаването на съвместен руско-американски център, допълва БТА. Целта на този център беше да координира военни операции и разузнавателна информация, както и да помага за съвместната борба с джихадистките групи.

Същевременно САЩ и Русия не спират да се обвиняват взаимно кой е отговорният за провала на сключеното примирие. Преди 11 дни бяха подновени ударите на сирийската и руската авиация срещу контролираните от бунтовниците квартали на Алепо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Руската агенция разяснява, че на практика става дума за "съкращаване на военната инфраструктура и числеността на войсковия контингент на САЩ, дислоциран на територията на страни-членки на НАТО, влезли в Алианса след 1 септември 2000 година, до равнището, на което са се намирали в деня на подписването на договора и протоколите към него". Споразумението между САЩ и Русия е подписано на 29 август 2000 г..Това всъщност е и първото условие, за да заработи отново договораза утилизацията на плутоний.Както е посочено в пояснителните записки към законопроекта, информира ТАСС, "в периода след влизането на сила на споразумението и протоколите към него САЩ са предприели редица стъпки, водещи към коренно изменение в областта на стратегическата стабилност". "Използвайки като предлог кризата в Украйна, се извършва увеличаване на военното присъствие на САЩ в Източна Европа, в това число в държави, приети в НАТО след 2000-та година - годината на подписването на договора", се подчертава в съпровождащите документи. И така през 2015 година шест нови предни пункта за управление на войските бяха разположени в България, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Естония. Тяхната основна задача - в случай на вземане на съответно решение да обезпечат оперативното прехвърляне на крупни военни контингенти на НАТО в Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Е КАКВА Е ???? ЩОМ КОНСТИТУЦИЯТА ТИ Е ПРОКАРАНА ОТ АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ, КАКВА Е !???? СПОРЕД ТЕБ!!???""КОНСТИТУЦИЯТА ТИ Е СТАЛИНСКА, КАКВА ДА Е ДЪРЖАВАТА ТИ ???? БОЛНИ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ !!!????"Кажи го де, изплюй камъчето!Кажи, че България е тоталитарна държава :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
В ГЕРБ има много свестни лидери на високи позиции, но те изобщо нямат понятие какво прави шефа по темата Русия. Попитайте Андрей Ковачев, Методи Андреев, дори кандидатът им Цецка Цачева дали знаят нещо за телефонните разговори и договорки между Борисов и Путин. Дори най-близките му хора нямат поглед върху личната му дипломация и каналите за връзки с Русия.Вкарайте в този контекст т.н. ултиматум на Путин към САЩ, който в никакъв случай не е импровизация, а подготвен в продължение на месеци акт. Без да е гарантирана, хипотезата, че акцията на Кремъл по отказа от споразумението за преработване на оръжейния плутоний, отчита актуалната оценка на руските разузнавателни служби и дипломатически анализатори за степента на влияние и зависимост на България от Русия. Ако и сега не виждате нишката и тенденцията, започнала с отстраняването на Плевнелиев и сегашното му заместване с Цецка Цачева, значи сте напуснали зоната на самостоятелното мислене.Ще продължа да пазя мълчание заради професионалната етика. Посланиците трябва да мълчат, но всичко има граници. Пък и много от нещата са променени. Но кодът на Путин си остава валиден, както и отражението му в България.Разбира се, Борисов играе ролята на колебаещ се "балансьор", докато БСП, ДПС, националистите, олигарсите и прочие са явни проруски активни сили.Но изборът на Цачева и блокирането на Плевнелиев, заедно с всичко, което Борисов направи през последните месеци, еднозначно говорят за текущо надмощие на силите, които са готови да сменят ориентацията на страната в съзвучие на поисканото днес от Путин. Тихо и полека. За да могат да продължат да се гордеят с членството с в БКП или работата си за службите за сигурност на тоталитарната държава.Дами и Господа, току що новият руски цар се опита да ни изтъргува в глобалната си партия покер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
КОНСТИТУЦИЯТА ТИ Е СТАЛИНСКА, КАКВА ДА Е ДЪРЖАВАТА ТИ ???? БОЛНИ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ !!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Е КАКВА Е ???? ЩОМ КОНСТИТУЦИЯТА ТИ Е ПРОКАРАНА ОТ АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ, КАКВА Е !???? СПОРЕД ТЕБ!!???В офертата си Москва великодушно отстъпва на САЩ страните от Вишеградската четворка, които могат да останат в зоната на влияние на Запада.Да се върнем на темата - президентските избори в България.Да усещате тенденцията в поведението на премиера? Борисов смени Плевнелиев защото "влошил отношенията с Русия"!?Нищо ново - в историческите анали е буквално задръстено от подобни примери, при които Борисов защитава позициите на Москва. Справка - заседанието на МС, на което се взема решение за прекратяване на проекта Белене. Там премиерът буквално казва, че руската страна не носи отговорност за съдбата на проекта. Съгласете, че подобно "откровение" не стимулира защитата на българските интереси в арбитражния съд в Женева в делото срещу НЕК.http://offnews.bg/news/Komentari_65/Iliian-Vasilev-Putin-poiska-Balgariia-obratno-v-sferata-na-vliianie-n_637110.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
На въпроса ми очаквам отговор с ДА или НЕ.Дюти, България тоталитарна държава ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Изборите за руската държавна Дума показаха огромен и особено тревожен дефицит на евро-атлантически рефлекси у българските политици. Не става въпрос собствено за изборите за руската държавна Дума в цялост (това е вътрешен проблем на Русия и на руския избирател). Става въпрос за това, че с провеждането на руски избори в чужда, окупирана територия Кремъл отново се подигра с принципите на международното право. Това е големият ценностен геополитически проблем, пред който са изправени атлантическият свят, ЕС и всяка една отделна държава член на НАТО и ЕС. http://offnews.bg/news/Politika_8/Polititcite-ni-komentirat-dumite-na-Tolstoj-za-da-ne-govoriat-za-Krim_636390.html?ref=recomend
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
АМИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ТИ ПРЕДЛАГА ПРО -РУСКА КАНДИДАТУРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ТАЗИ ПАРТИЯ СЕ КАЗВА "ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ - ГЕРБ, САМО ЗА НЯМА И НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ИСКА ДА НИ СДОБРИ С РУСИЯ, А ЩЕ ЗАГЪРБИ ЕВРОТО И ЕС... КОЕТО Е ПОТРЕСАВАЩА ТЪПОТИЯ!!! ДА БЕШЕ ПРЕДЛОЖИЛ КРИСТАЛИНА!!!??? "Политиците ни коментират думите на Толстой, за да не говорят за Крим"ДА СТЕ ЧУЛИ НЯКОИ ДА ГОВОРИ ЗА КРИМ ОТ НАШИТЕ, ВСИЧКИТЕ СА КАТО ПИСЕНЦА!! АХАХАХАХАХ http://offnews.bg/news/Politika_8/Polititcite-ni-komentirat-dumite-na-Tolstoj-za-da-ne-govoriat-za-Krim_636390.html?ref=recomend"Циркът, който влезе в новия руски парламент"http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Tcirkat-kojto-vleze-v-noviia-ruski-parlament_636480.html?ref=recomend
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 3
крас
преди 7 години
ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ , РУСНАЦИТЕ НЕ СА РАЗПОЛАГАЛИ В СИРИЯ ТЕЗИ РАКЕТНИ СИСТЕМИ, ЗАЩОТО ИЗРАЕЛ С КОГОТО ПАРТНИРАТ НЕ Е БИЛ СЪГЛАСЕН С ТОВА!РАЗПОЛАГАНЕТО Е СЛЕДВАЛО ДА СТАНЕ ДО КРАЯ НА 2016 ГОДИНА.КАКТО ТОЧНО Е ОТРАЗЕНО В СТАТИЯТА КОЯТО ЦИТИРАМ, ДОСТАВЕНИ СА ЕЛЕМЕНТИ ОТ РАКЕТИТЕ И ТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ПОЗИЦИОНИРАНИИГРАТА НА НЕРВИ ПРОДЪЛЖАВА. В ТАЗИ ИГРА ВЕЧЕ Е ЗАМЕСЕН И ИРАН, КОЙТО ОТКРИТО ЗАЯВЯВА СЪМНЕНИЯТА СИ ОТНОСНО РУСКАТА ПОЛИТИКА В СИРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
В България последно имаме ли избори или също сме тоталитарна държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още