IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви, че е унищожила последните два обекта с химически оръжия в Сирия

През септември 2013 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на химическото оръжие в Сирия

21:01 | 25.08.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руските въоръжени сили са унищожили и последните два обекта с химически оръжия в Сирия. Това е станало в райони, освободени от бунтовници, съобщи командващият на войските за радиационна, химическа и биологична защита на Руската федерация генерал-майор Игор Кирилов, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

Кирилов не уточни къде точно са се намирали въпросните обекти, а каа само, че това са били последните два от 27-те обекта в Сирия, където се е произвеждало или съхранявало химическо оръжие.

През септември 2013 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на химическото оръжие в Сирия.
През април Съединените щати нанесоха ракетни удари по сирийска военна база, след като обвиниха правителствените сили, че са убили над 90 човека при химическа атака. Режимът на президента Башар ал Асад отрече да е замесен в нападението, а Русия каза, че то е било инсценирано от бунтовници. 

Русия и Сирия са създали единна система за противовъздушна отбрана в Сирия, обяви високопоставен представител на руските военновъздушни сили.

"В момента на територията на Сирия е създадена единна интегрирана система за противовъздушна отбрана. Осигурена е информационна-техническа свързаност на руските и сирийските средства за разузнаване във въздушното пространство. Цялата информация за въздушната обстановка от сирийските радиолокационни станции постъпва в пунктовете за управление на руските войскови групировки", каза на форума "Армия-2017" в Кубинка, Московска област, генерал-майор Сергей Мешчеряков, заместник-началник на Главното командване на Въздушно-космическите сили на Руската федерация.

Той посочи, че руската групировка за противовъздушна отбрана в района на летище "Хмеймим" включва радиотехнически батальон, батарея със зенитен ракетно-оръдеен комплекс "Панцир-С" и зенитни ракетни комплекси С-400. "В зоната на поразяване от зенитните ракетни комплекси се намират всички въздушни цели в радиус от 400 километра на височина до 35 километра", отбеляза той. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Не.Падам си по ръкопашен бой с *** русофили и предатели като теб, дето сте мъже само на думи из форумите и защитавате *** като Садам, Кадафи и Асад, само защото в момента това е външнополитическата линия на Русия. Ако в някакъв момент Русия си смени позицията веднага се отразява в коментарите ви и във вашата форумна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Това не е довод, не ми парадирай с тези общоизвестни факти.И ние имаме територии дадени на сърбите след ВСВ, както и такива дадени на Турция (като Одрин например), като не можем да си ги върнем със сила защо и ние не почнахме да произвеждаме биологично и химично оръжие в 30-тина завода за да скачаме да си ги върнем?Сирия не е застрашена от заличаване или покоряване, ООН никога няма да го позволи. А щом претендираш с историята би трябвало да си наясно, че евреите воюват само срещу хора, които преди това са тръгнали да ги трепят. И масовото производство на химическо оръжие е поредното доказателство, че Асад не е много по-различен от психопати като Саддам Хюсеин и Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
markov
преди 6 години
Ми щото не си учил история драги. Всички знаем за войната между Израел и Сирия в миналото , в резултат на което има окупирани Сирийски територии все още. Мирен договор между двете страни не е подписан по тази причина. Сирия и Израел все още са в състояние на война де факто. Израел има Ядрено оръжие , на Сирия не и е позволено да има такова. Единствения и вариант за някаква равностойност с Израел беше наличието поне на химическо оръжие ........ *** е хубаво преди да пишеш глупости малко от малко да се запознаеш с историята ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
bghighlander
преди 6 години
Докато "диктатора" Асад контролираше цяла Сирия нямаше "клети бежанци" по цяла Европа, нали? Да не си падаш по сеекс с "умерени" джихадисти, г-н Гей?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
bgMan
преди 6 години
Малка страна като Сирия да има цели 27 обекта за производство на химическия оръжия?!?! За какво са им? Какво са планирали с такова производство?Лично Кирилов е признал за 27 обекта за производство, господа русофили?Значи все пак добре че са ги изгърбили от санкции и бомбардировки тия ненормалници, които имат нужда от подобни неща. И ума ми не го побира как един подобен режим си има защитници, включително и у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още