IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрява ли моментът за лека промяна на критериите за влизане в SOFIX?

Със създаването на ETF върху основния индекс трябва да сме по-безкомпромисни към качеството на компаниите в него

08:45 | 29.09.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Назрява ли моментът за лека промяна на критериите за влизане в SOFIX?

Едва преди няколко години БФБ-София промени изискванията към компаниите, които могат да станат част от индекса SOFIX. Дотогава имаше изисквания към тях за наличие на приходи от поне 2 млн. лв. за последните 12 месеца, както и поне 750 сделки например. Поради слабата ликвидност обаче тези критерии отпаднаха.

Водещ критерий сега отново е “пазарна капитализация на free-float-a”. Това са т. нар. свободно търгуваеми акции (free-float или фрий-флоут). Според методологията свободно търгуваеми са акциите на акционери, всеки с дял под 5%.

Но в последните години в индекса влязоха компании, при които free-float-ът всъщност е доминиран от пасивни акционери от масовата приватизация, с акции в регистър А на Централен депозитар. Тоест - не в сметки към инвестиционните посредници, където са активните държатели на акции. Ако бъде създаден мегафондът с книжа от Регистър А, предлаган от Централен депозитар, то този фонд веднага ще придобие над 5% в редица бивши приватизационни фондове, и въпросните акции в Регистър А, които сега се считат за free-float, тогава вече няма да са такива.

Това е едно доказателство, че „спящите“ акции в Регистър А вероятно не са free-float.

И наистина, благодарение на хилядите пасивни акционери от масовата приватизация редица бивши приватизационни фондове са в състава на SOFIX - към днешна дата Индустриален капитал холдинг АД, Индустриален холдинг България АД, Стара планина холд АД и Холдинг Варна АД.

Ако акциите на Албена инвест холдинг АД не бяха спряни от търговия и предстоящо по всяка вероятност конвертиране в такива на Албена АД, то и този бивш приватизационен фонд вероятно ще влезе в SOFIX.

Актуализирането на правилата за включване в SOFIX в частта на изискването за free-float да се считат само акциите в сметки към инвестиционните посредници, а не и спящите акции в Регистър А, ще има значение за SOFIX. От една страна, той ще е по-представителен за активните борсови участници, каквато е идеята за създаването му. На второ място - ще се пресече възможността да бъде попълнен с други бивши приватизационни фондове, които не са активна част от капиталовия пазар.

Трето, но не и по важност, ще се отвори пътят за новите борсови компании, листвали се на борсата в последните години, да влязат в него.

Не на последно място, първият в България ETF върху SOFIX няма да трябва да обяснява защо е принуден да купува акции, които не са част от капиталовия пазар, но методологията ги допуска.

Материалът е авторско мнение и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените дружества.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
Коректност на емитента не е технически критерий и няма как да се ползва при определянето на състава на един индекс. Целта на индекса е да показва настроението и посоката на пазара. Ако инвеститорите поради някаква причина търгуват с акциите на един некоректен емитент, той също би трябвало да е част от индекса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vale1
преди 7 години
+ 123456Крайно време е и ръководството на БФБ да направи нещо в тази насока за подобряване на търговията .Нуждаем се от повече прозрачност и честност при определяне на индексите ,за да могат те да си изпълнят предназначението. На първо място трябва да се изведат като критерии като ликвидност,фри флот,коректност на емитентите.Да се обявяват публично класациите при определяне на съставите на индексите ! Така ще могат да се избегнат и грешките ,които допускат .Остава впечатление ,че сегашните правила са направени за точно определени компании . Даже миналата година ръководството на БФБ тихомълком !!! увеличи императивното изискване при Софикс за брой акционери - да не би случайно някой от сегашните дружества да отпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mario Teran
преди 7 години
За къде да се бърза, нека минат още 8 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
отдавна е назрял момента ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Коментарът е точно на място! Софикс не е това, което изглежда на пръв поглед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още