IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви козметични корекции трябва да се направят в SOFIX?

Назрява нуждата от поне няколко промени, свързани с практиката и регулациите

08:09 | 23.12.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Вече три месеца е налице фонд, следящ основния борсов индекс SOFIX - Expat SOFIX ETF с натрупани около 25 млн. лв., което представлява значителни активи за родния пазар.

Регулаторни ограничения обаче задължават Expat SOFIX ETF да влага максимум 40% от средствата си в позиции с тегло над 5%. В момента обаче само 3 от компаниите в SOFIX са с тегло от почти 40% и фондът не може да изпълнява задачата си да следва индекса максимално точно. Оттук нататък вариантите са няколко.

Първо - Expat SOFIX ETF да не спазва регулациите. Второ - да ги спазва, но по този начин да не покрива максимално близо теглата на компаниите в SOFIX.

Трети вариант е БФБ-София да приведе SOFIX в съответствие с регулациите към договорните фондове. Това вероятно ще е най-деликатното решение, като на практика БФБ-София ще сложи по-малки тегла на големите компании и ще даде по-големи на малките. И без това SOFIX се ребалансира 4 пъти в годината, след което теглата на отделните компании се изменят в тесни граници.

Четвъртият вариант, предложен и във форума "Коментари" на Investor.bg в последните дни, е броят на компаниите в индекса да бъде увеличен от 15 на 20, с което теглото на големите ще намалее.

Вече писахме, че има проблем с акциите в Регистър А, които всъщност не са фрий-флоут и не трябва да се вземат предвид, както не се вземат предвид пакетите с дял над 5% в дадена компания.

И Expat SOFIX ETF срещна проблема с неприсъстващите на пазара акции в Регистър А по един специален начин.  Стара планина холд АД е с дял в SOFIX от 8,48%, а в ETF-а той е едва 5,02%. Проблемът е, че много трудно се намират акции от Стара планина холд АД, защото те се намират в десетки хиляди собственици на книжа от масовата приватизация от 1995 г., много от тях починали, емигрирали, забравили за тях и т.н.  Добре, че самото Стара планина холд АД прояви форма на „милосърдие“ и продаде на ETF-а 100 000 обратно изкупени акции и в момента фондът има 206 400 акции в този холдинг. Без гореописаната сделка щеше да притежава едва 106 400 акции, или едва 2,5% дял на Стара планина холд АД в портфейла си.

Съответно акциите на Стара планина холд АД се изстреляха с 67% за последните 12 месеца и 54% от септември насам.

Затова при бившите приватизационни фондове е изключително важно от теглата в SOFIX да се изключват акциите в Регистър А. При Индустриален холдинг България АД този проблем не съществува, защото при този фонд имаше поредица от увеличения на капитала и много професионални инвеститори държат книжа от него, следят пазара и продадоха на ETF-a.

Проблем обаче може би има и при третия бивш приватизационен фонд в SOFIX, а именно Холдинг Варна АД, който има едва 0,3% дял в Expat SOFIX ETF при 4,39% тегло на тази компания в SOFIX.

С малки промени в правилата на SOFIX могат да бъде улеснена не само дейността на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, но и на евентуални бъдещи ETF-и върху основния индекс. Не на последно място -  ще бъде повишена представителността му след изключването на акциите в Регистър А от свободно търгуваемия обем (фрий-флоут).

Дори и при сегашната ситуация съвпадението между теглата в SOFIX и БТФ Expat SOFIX ETF е над 77% и дава една добра корелация на фонда с индекса. Още повече, че основната част от разликата до 100% е близо 20 процентния дял на паричните средства.

Материалът е с аналитичен характер и има за цел да засили публичната дискусия по въпроса.
 

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
simbad12
преди 7 години
Прекрасен коментар, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
vale1
преди 7 години
Както винаги - актуална статия . Браво на автора !Според мен промени трябва да има , но те да се направят на принципни основи , а не за да се угоди на ЕТФ-а. И без това ЕТФ -а изкриви индекса по свое усмотрение.И това за регистър А е много важно да се вземе под внимание .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още