IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Бутиковите винарни са фокусирани основно върху вътрешния пазар

Виното в средния ценови клас намира добър прием, твърди Тихомир Трифонов

08:30 | 14.10.15 г. 14
<p>
	<em>Снимки: Investor.bg</em></p>

Снимки: Investor.bg

Множеството малки винарни в България са фокусирани основно върху вътрешния пазар. Това коментира пред Асоциацията на селскостопанските журналисти Тихомир Трифонов, технолог във винарна „Варна“. Той посочи, че продукцията в средния ценови клас на винарната, в която той работи, се приема добре от пазара.

Винарната работи от 2008 г. с идеята да се произвеждат малко, но качествени вина от региона. В случая фокусът на екипа е върху белите вина, които се реализират през летния туристически сезон, но на 600-те декара лозя се отглеждат и червени сортове. Част от тях като Пино ноар, Каберне франс и Санджовезе са аклиматизирани успешно в региона. Типичен за региона е сортът Варненски мискет, който има специфичен аромат на роза и е особено търсен от туристите, които посещават избата през лятото.

„Климатът тук е подходящ за белите сортове, които изискват по-умерени температури. За червените е необходима по-висока годишна температурна сума, която да допринесе за вкуса и червения цвят. Затова в Северна България червените вина са по-ароматни, но и по-леки“, обясни технологът. Така по-хладният климат в Северна България е предпоставка например от Санджовезе да се получава вино със силен аромат на горска ягода, което обаче е розе.

Винарната се е разраснала с европроекти – по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 три пъти е закупувано оборудване - съдове и машини, които подобряват производителността, включително и за процеса на бутилиране. Използвана е и Националната лозаро-винарска програма, по която  лозовите насаждения са обновени. В момента капацитетът на производството е до 300 тона грозде, или около 160 000 бутилки годишно и около 45 000 литра вино във bag-in-box опаковки.

Винарната е използвала и възможността, въведена от тази година, да се наема работна ръка с еднодневни трудови договори.

„Разрастването на избата не е самоцел. То е продиктувано от факта, че продукцията в ценовия клас 8 – 10 лв. намира добър прием“, допълни експертът.

Винарната е насочена изцяло към вътрешния пазар – най-вече Черноморието, но има и дистрибуторска мрежа за големите градове. През лятото за дегустация често идват туристически групи, след като са разгледали исторически забележителности като Побитите камъни и Аладжа манастир. Покрай туристическия поток избата е спечелила допълнителни поръчки, например за Германия, Холандия и Канада.

Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Малки държави като България могат да имат успех на международния пазар единствено със специалитети и бутикови вина, като португалското Потвайн или унгарското Токайско вино.Вместо да се напъваме с Каберне совиньон и други чужди сортове, много по добре е да наблегнем върху разработка на хубави вина от традиционни български сортове грозде като Мавруд или Гъмза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
ОК, аз не разбирам толкова от вино, просто разглеждам икономическата логика на нещата. Значи нашите винарни ще са си такива - правим си вина и си ги пием ние. Малко износ тук там по съседите и за някой по-екзотичен ресторант в Европа, винен туризъм, някоя европрограма и толкова. Така да се каже, стигнали сме си тавана в този бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Repoman
преди 8 години
Донякъде си прав, но както човека сам е споменал, при нас просто ги няма климатичните условия за да произвеждаме премиум вина, просто климата ни е по-умерен, разбирай по-хладно и с по-малко слънце. Най-добрите български вина съм опитвал в южния край на южна България, като Мезек например. В северна България пак се правят вина, но рядко годината е чак толкова добра, че да се произвеждат премиум вина. Случва се, не отричам, но рядко. А миналата година беше катастрофа с хладното и дъждовно време, по винарните у нас масово бухаха захар във вината за да изкарат нещо което що-годе да става. Видях го с очите си. Затова и човека правилно се е насочил към средния клас и го разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"Ние се стремим да покажем, че България може да произвежда добри вина. Не е тайна, че в последните години българското винарство малко смъкна гарда и не е толкова тачено в световен аспект."Това е доста странно твърдение. Всъщност, това, че България може да произвежда добри вина е общоизвестно. Доколкото съм чувал, проблемът е, че Южна Америка произвежда не по-лоши вина, на по-добри цени, даже след митата в ЕС, и в количества, които за нас са непостижими. По тази причина, очевидния избор на партньор за големите търговци е Южана Америка а не България. Ако човек иска да е бутикова винарна, трябва да се стреми не към средния, а към премиум класа - изключителни вина, на много висока цена, за което обаче трябва не само много добро вино, но и мощна реклама, изграждане на силен имидж и бранд за да се хванат снобите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още