IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, където "златните арки" на McDonald's наистина блестят

През последните години веригата за бързо хранене в страната прилага различна стратегия: завръщане към местното

16:50 | 05.02.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато McDonald's отваря първия си руски ресторант през 1990 г. в Москва, организираните в него сватбени приеми не са рядкост – толкова привлекателен е типичният американски бранд в края на Студената война, коментира Ройтерс.

През последните години с все по-силното охлаждане на отношенията между САЩ и Русия веригата за бързо хранене прилага различна стратегия: завръщане към местното.

Казваме го всеки път: ние сме руска компания“, заявява Хамзат Хасбулатов, ръководител на McDonald's Russia. “Не мисля, че има друга компания, която може да се нарече по-руска от нас“.

Почти всички доставчици на ресторанта са руски, както и висшите му мениджъри, казва Хасбулатов в интервю за Ройтерс. Познатото лого на McDonald's извън ресторантите също е изписано на кирилица.

Колкото до златистите арки, той коментира: „Те са руски арки. Блестят, където и да са“.

Компанията си има причини да омаловажава връзката със САЩ.

След като Вашингтон наложи санкции върху Русия заради ролята ѝ в Украйна през 2014 г., държавната руска агенция за контрол на здравето временно закри десетки ресторанти на McDonald's, включително първия открит в Москва на площад "Пушкин", позовавайки се на опасения около хигиената.

Някои руски политици призоваха веригата да бъде изцяло затворена.

Хасбулатов признава, че връзката със САЩ е чувствителна. Не искаме да бъдем замесвани, когато нещо се случва“, казва той.

Като подразделение на американската компания, базирана в Оук Брукс, Илинойнс, McDonald's Russia има 609 ресторанта в страната и планира да отвори поне още 50 през 2017 г., след като миналата година се разшири към Урал и Сибир.

McDonald's не представя данните си за печалба от руското подразделение, но го включи сред пазарите си с най-голям растеж в годишния си доклад от 2015 г., със сериозно разширяване и потенциал за франчайз. Клонът на площад "Пушкин" е един от най-натоварените в света.

Хасбулатов казва, че се надява да увеличи дела на франчайзинговите клонове, които в момента формират само 15% от ресторантите в Русия спрямо нормалното глобално ниво за McDonald's от 80%.

Той отказва да коментира какво предстои за McDonald's Russia сега, когато Доналд Тръмп е президент на САЩ. Руският президент Владимир Путин говори топло за Тръмп, а самият американски президент иска отношенията между двете страни да се подобрят.

McDonald's трябва да бъде прагматичен, казва Боб Голдин, партньор в Pentallect, базирана в Чикаго, Илинойс, консултантска компания в хранително-вкусовата индустрия. Смятам, че трябва да действат наистина балансирано“, коментира той в имейл.

За клиентите обаче политиката явно няма толкова голяма важност.

Това е без значение“, казва 22-годишният Вадим Ашиман за Ройтерс в ресторант близо до Кремъл. „Това е храна. Храната не е виновна за политическите различия“, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 19 rate down comment 20
majnata
преди 7 години
Светът не е постигнал нищо в прогреса си , откривайки Макдоналдс...като всяка "ценност" на демокрацията и това е *** , завит в лъскава опаковка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 9
gianny
преди 7 години
През 90-те московският Макдоналдс се възприемал като некъв гурме ресторант. :))))) Батюшките се подготвяли специално за случая, сменяли потните анцузи с костюми, а колхозничките си шиели вечерни рокли, за да апнат от бързите закуски на демокрацията :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 13
StraightForward
преди 7 години
Да, а вие с това фашистко и болшевишко разбиране за света, КАКВИ СТЕ !?? КАК МИ СРАВНЯВАШ И ХРАНАТА С ЦЕННОСТИ, КАТО ТИ СИ ЖИВЯЛ ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО В БЕДНОТИЯ И НИЩЕТА И ДУХОВНА, Е ЕДНА ОГРОМНА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА, А РАЗБИРАШ ОТ ЦЕННОСТИ !???НЯКАК СИ ТЕЖКО ИЗКРИВЕН ПАК!!??? НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ, НО ИНАЧЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ЦЕННОСТИТЕ НА ДРУГИТЕ, И СТЕ ПРОТИВ ТЯХ.. АМИ ВАШИТЕ КАКВИ СА????? ШИЗОФРЕНИЯ ЛИ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 14
majnata
преди 7 години
мдаа...ценности на демокрацията , отровни в повечето случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 13
gianny
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=XAro8vyA0cA:)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 11
majnata
преди 7 години
Като видиш "задължителна" ваксина , мнооого трябва да се замислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
comet
преди 7 години
Тъжното е, че Те създават гетото/чалгата за да го използват за прокарване на закони чрез които да ограбят свободата на такива като нас (все още не хранещи се с рекламата). ... Няма да се учудя да прокарат закони задължаващи редовни медицински прегледи и наказателни такси срещу отказващите да приемат предписаните им лекарства, ... и други такива, бедна ни е фантазията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 16
majnata
преди 7 години
Стадото трябва да бъде контролирано , стригано , доено...матрица !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 13
comet
преди 7 години
Че е една от най-нездравословните си е точно така, ... но жалко за тези, които са ти сложили минуси, те там ще заведат и децата си, а после и на лекар ще ги заведат както се полага, и лекарствата ще им купят от аптеките, нали е за здраве, ... но да се замислят за каквото си им написал не щат, друго си е да следваш рекламата, защото няма начин каквото ни казват по медиите да не е истина!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Кухнята на МакДоналдс всъщност е най нездравословната възможна по света.Милионите затлъстели западноевропейци и американци са ходещата реклама .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още