IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото пропадна под 1 200 долара за тройунция

Натиск върху жълтия метал оказаха поредните оптимистични данни за икономиката на САЩ

10:42 | 31.10.14 г. 23
Цената на златото пропадна под 1 200 долара за тройунция

Контрактите върху златото разширяват загубите си в петъчната сесия, поевтинявайки под психологическата граница от 1 200 долара за тройунция на фона на оптимизма за състоянието на най-голямата икономика в света – САЩ.

Цената на фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември отстъпва с 1,92 на сто до 1 175,60 долара за тройунция спрямо равнището от около 1 210 долара в началото на сесията.

Същевременно декемврийските фючърси върху среброто също поевтиняват рязко – с 2,21 на сто до 16,057 долара за тройунция.

Натиск върху цените на благородните метали оказва и по-скъпият долар. Покачването на покупателната сила на щатските пари прави деноминираните в тях стоки по-малко атрактивни за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, измерващ относителната сила на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се покачва с 0,51% до 86,68 пункта.

Междувременно активите на най-големия в света обезпечен със злато борсово търгуван фонд SPDR Gold Trust спаднаха до 741,20 тона в сряда – най-ниското равнище от началото на октомври 2008 г., предава WBP Online.

Данните от САЩ показаха, че през третото тримесечие американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното. Двигател на ръста от 3,5% са били потребителските разходи и бизнес инвестициите. Външната търговия също е подкрепила растежа.

Запитани от Dow Jones Newswires икономисти бяха изразили консенсусни очаквания за ръст от 3,1 на сто. През второто тримесечие БВП на САЩ нарасна с 4,6%, а през първото тримесечие бе отчетен спад от 2,1%.

По този начин най-голямата икономика в света остава един от основните двигатели на световния растеж. Очаква се през тази година тя да нарасне с 2,2%, отбелязвайки най-силния ръст сред страните от развития свят според Международния валутен фонд. За 2015 г. се очаква ръст от 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
До 3-4 години ще видим цени и от 500-600 долара, където е и дългосрочната цена на златото!Балонът се спука преди 3 години и в момента все още изпуска въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Михаелисе, де си бре??? Купувай бе, купувай яко. Сега е МОМЕНТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още