IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игор Сечин: Цената на петрола може да падне и под 60 долара за барел

След 2025 г. добивът на шистов петрол в САЩ ще намалее заради самата ресурсна база, смята главният изпълнителен директор на „Роснефт“

08:48 | 28.11.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Игор Сечин: Цената на петрола може да падне и под 60 долара за барел

Цената на петрола може да падне до средата на следващата година до под 60 долара за барел, заяви един от най-влиятелните петролни предприемачи в Русия Игор Сечин в интервю за австрийския всекидневник Die Presse.

Сечин, който е главен изпълнителен директор на „Роснефт“ - руският най-голям петролен производител и най-голям данъкоплатец в страната, заяви още, че американското петролно производство ще се свие след 2025 г.

„Очакваме, че е възможно цената да падне до 60 долара и по-надолу, но само през първата половина или към края на първата половина на годината“, заяви Сечин. По думите му „Роснефт“ е достатъчно еластична и разполага с резерви, така че цена от 60 долара няма да е фатална за концерна. „Разбира се, в такъв случай ние ще трябва да отложим скъпите проекти“, призна той. 

Според Сечин решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не се намали производството не е нещо необичайно. „Трябва да си признаем, че сегашните браншови структури, като  Международната агенция по енергетиката, Секретариатът на Енергийната харта и ОПЕК, не си изпълниха функциите. Считам, че в бъдеще по-голямо влияние ще имат не картелните организации, а създаването на един Съвет за пазара, в който да влизат не само производители на петрол, но и консуматорите, както и регулаторните органи“, заяви още Сечин.

Припомняме, че в четвъртък ОПЕК реши да не намалява добива на петрол въпреки сериозния спад на цените. Решението доведе до четиригодишно дъно на цените на брента до под 73 долара за барел. Около 40% от пазара на петрол се контролира от ОПЕК, но Русия не е член на организацията. 

Сечин, който се срещна преди форума на ОПЕК с представители на големите страни производители, заяви, че Русия има потенциала да намали производството си с между 200 000 и 300 000 барела на ден, ако цените останат ниски.

Сред фундаменталните причини за спада на цената на „черното злато“ според Сечин е „известно свръхпредлагане“. „Освен това САЩ престанаха да подкрепят долара. Третият фактор е свързан с местния пазар на САЩ, а именно насърчаването на добива на нефт от битуминозни шисти. Този добив ще се увеличи. Но почти всички експерти са съгласни, че в периода 2017-2025 г. ще се достигне тавана. След 2025 г. добивът ще намалее заради самата ресурсна база, доколкото ни е известно днес. Но точно сега американския добив на шистов петрол насърчава спада на цените, а спадът на производството в бъдеще ще доведе до ръст на цените“, заяви Сечин.

По думите на Сечин санкциите срещу Русия може да имат по-сериозен ефект и върху самата Европа. „В Германия 300 000 работни места са свързани директно с износа за Русия. Пренасянето на санкциите от политическата върху предприемаческата страна е голяма грешка. А Наполеон е казал, че една грешка може да е по-лоша от престъпление. Контрапродуктивно е да бъдат продължавани тези безсмислени санкции. Трябва да седнем на масата за преговори“, добави главният изпълнителен директор на „Роснефт“. 

Припомняме, че в края на април името на Игор Сечин, който е дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер, попадна в списъка със санкционираните от САЩ и ЕС лица заради кризата в Украйна. На него бяха замразени банковите авоари и му се забрани да пътува до САЩ. 

През август пък руският петролен гигант поиска до 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) държавна помощ от руското правителство, сигнализирайки по този начин, че спирането на дългосрочното финансиране от САЩ за най-голямата руска компания вече взима своя дан.

Контролираната от държавата компания, която произвежда около 40% от руския петрол, има натрупан дълг за 12 млрд. долара, който трябва да изплати до края на годината, включващ и заеми, използвани за придобиването на конкурентната TNK-BP през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
За мен е безспорно, че на всеки коментатори в този форум, който не поддържа руската пропаганда, веднага му се лепва пренебрежителното " надничар", осмива се, без осмиващият да познава лично лицето, което осмива, и му се задават *** въпроси...Руските *** няма да измислят други методи за водене на руска инфовойна освен онези, които вече са разработени от одкб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Ми като не ви пука, що ми задавате *** въпроси кой съм , какъв съм и ме етикетирате моментално като "надничар",а? Много сте елементарно, но и какво друго да се очаква от вас като ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
пич на КОЙ МУ ПУКА КЪВ СИ И КВО ЗАЩИТАВАШ.....!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
12- "Артист" , който е правоспособен юрист и адвокат и защитава в съдебни производства по правни спорове нарушени /спорни права на физически и юридически лице - ехеее - де всички да бяхте такива "артисти";) Айде- марш в гьола - бегай да крякаш за онзи, който ти плаща за крякането...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Пхахаха! Ти пък от къде се взе, бре! Още един артист! То вече у БеГе-то верно не остана кой един пирон да забие! Останаха само юристи, икономисти, журналисти, артисти и обикновени ***^дераси... Първи сме в Европа по брой на юристи на глава от населението и съответно с най-квалитетните законодателство и правораздаване! Хахаха!Ти от Югозападния ли си, или от Нов Български? Или сте колеги с Албена Вулева от СУ? Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
Червените и руските ***, драги, не разбирате изобщо смисъла на коментарите ми- само усещате, че срещу това, което пиша, не е в ползва на матушка -русь:) Надничар съм- да- ей сега си оставям казусите по заповедните производства и ставам надничар при сорос- морос, протестна мрежа и сие :D Или пък казваш- що да не се откажа от процесуално представителство в търговски производства, и да стана "надничар", а?:) Предлагам всяка жаба да си знае, гьола, мястото в него, реда и часа на крякане:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 9 години
Замислете се за колите преди 10 г. и ги сравнете с днешните :) п.п.За хибридите няма няжда от кой знае какви инвестиции в нова инфраструктура . Те реално са преходно ниво а вече са на пазара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Надничарят "Юрост" - преди това мизантроп и червен бот и т.н., пак се излага като кифладжия.Абе, цър-вул, при колко долара за барел става невъзможно производството без дотация на шистов петрол, а?Не знаеш, нали? Минимум 80 долара.Нещастен стотинкаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
korker
преди 9 години
Прогресът е хубаво нещо, но обикновено става бавно. Отделно, още ги няма нужните технологии за да се премине ефективно към друг тип задвижване на автомобилите. Някой ден ще ги има, обаче този ден още не се вижда кога ще е. А като ги заима, после започва дългия път на въвеждане на тези технологии, в началото бройте и лицензите, да не ги забравите. Далечна работа е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
"....През август пък руският петролен гигант поиска до 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) държавна помощ от руското правителство, сигнализирайки по този начин, че спирането на дългосрочното финансиране от САЩ за най-голямата руска компания вече взима своя дан..." Моля??? САЩ ФИНАНСИРАТ НАЙ- ГОЛЯМАТА РУСКА КОМПАНИЯ И РУСНАЦИТЕ ВОДЯТ ИНФОВОЙНА СРЕЩУ САЩ И СРЕЩУ ДОЛАРА?! Е,не- тук руснаците разбира всичко детско у мен:))))))))))))) Добре са ги подхванали американците - да продължават така до пълна победа!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още