IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След шока от референдума златото продължава да поскъпва

В петък благородният метал записа най-голямото си еднодневно поскъпване от септември 2013 г.

11:14 | 27.06.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши до двегодишен връх в петък, след като мнозинството британци подкрепи на референдум излизане от Европейския съюз и инвеститорите се насочиха към активи убежища като благородния метал и държавните облигации, съобщи Investing.com

На платформата Comex на нюйоркската борса Nymex златото поскъпна в петък с 4,39% до 1 318,50 долара за тройунция, след като по-рано докосна върхове от 1 358,20 долара за тройунция. Така беше записано най-голямото еднодневно повишение от септември 2013 г. и същевременно затваряне на сесията на най-високото ниво от август 2014 г.

Към 10:40 часа българско време в понеделник златото продължава да поскъпва, като ръстът е с 0,44% до 1 328,25 долара за тройунция. 

52% от британците избраха Обединеното кралство да напусне най-големия търговски блок в света, след което премиерът Дейвид Камерън, който подкрепяше оставане в ЕС, обяви, че подава оставка. Резултатът върна с нова сила опасенията за перспективите пред глобалната икономика.

Златото поскъпна от началото на годината с близо 25%, като цената беше насърчена от опасения за глобалния растеж и въвеждането на отрицателни лихвени проценти от страна на редица централни банки по света. Благородният метал поскъпна и заради понижените очаквания за затягане на паричната политика в САЩ.

През тази седмица също се очаква висока пазарна волатилност, след като през миналата над 2 трилиона долара бяха изтрити от стойността на глобалните акции, а британският паунд поевтиня с 10%.

В сряда на конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Португалия изказване ще има Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ. Във вторник ще бъдат публикувани финалните данни за ръста на американската икономика в САЩ през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 7 години
http://***.investor.bg/surovini/365/a/s-brexit-ili-ne-zlatnata-treska-e-kym-svoia-krai-219381/Ами тука друго се говореше преди няколко дена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Пак ли погребвате ЕС? Колко пъти вече? То щеше да се разпада покрай Гърция, то покрай кризата 2008ма, то покрай бежанците, покрай атаките в Париж.... не ви ли омръзна вече? Не разбрахте ли, че няма да се разпадне? Не виждате ли, че самите британци не им се вярва какво се случа и не знаят какво да правят?Не подаде ли Исландия молба за членство? Не обясняваше ли Норвегия на Британците, че няма да им хареса извън ЕС? Не се разтуря толкоз лесно нещо, градено повече от 50 год. Нещата са така омесени, че разделянето им е нереално и всеки с 2 грама мозък го осъзнава. Даже и Брексит агитаторите вече почнаха да обясняват, как всичко щяло да си е същото, само нямало да се прилагат всички ЕС регулации ( и удобно премълчават колко ще им се вдигне вноската в ЕС и колко загуби вече претърпя Британия за 2 дена от срив на пазари, кредитен рейтинг и каквото се сетите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
Сега само се загатна за криза в ЕС... истинската фурия ще настъпи до 2-3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още