IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият добив в САЩ натежава на цените на петрола

Има и сигнали за отслабващо търсене, което влошава нагласите на пазара

10:19 | 19.06.17 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в понеделник, като на цената натежава продължаващата експанзия в шистовите сондажи в САЩ, съобщава Ройтерс. Има и сигнали за отслабващо търсене, което влошава нагласите на пазара и връща цените до нива, сравними с тези от миналата година, когато ОПЕК за пръв път обяви, че има сделка за свиване на добива.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,42% до 44,78 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,34% до 47,21 долара за барел към 10:00 часа българско време.

И двата сорта петрол са с около 14% по-евтини в сравнение с края на май, когато ОПЕК и партньорите на организацията се договориха съкращенията в добива да продължат поне до края на март 2018 г.

Според трейдърите основният фактор, който движи цените в низходяща посока, е последователното нарастване на добива в САЩ. Това подкопава усилията на ОПЕК за справяне със свръхпредлагането.

Миналата седмица компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 6 броя. Вече 22 поредни седмици има ръст, което е рекордна серия, посочва Грег Маккена, главен пазарен стратег в AxiTrader.

“Американските производители са добавили 431 нефтени платформи от края на май 2016 г.”, посочва инвестиционната банка Goldman Sachs.

Що се отнася до сигналите за по-слабо търсене, вносът на петрол в Япония се понижава с 13,5% на годишна база през май до 2,83 млн. барела дневно.

Индия, вторият по големина вносител на петрол в Азия, е внесла с 4,2% по-малко петрол през май в сравнение със същия месец миналата година.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 7
nobel
преди 6 години
Това, че ценита намаляват означава, че поне едно нещо е НАПЪЛНО сигурно. Производството изпреварва потреблението. Което е най-мощната предпоставка за икономическа криза. Съвсем не е случайно, че в сайтове като този и други медии с икономическа насоченост изпитват страх от падането на цените. Защото това не е добро, колкото и да не им се вярва на тези, които са само консуматори. Един от неприятните ефекти от намаляването на цените на петрола е, че се ОТДАЛЕЧАВА ерата на електромобилите. Защото живеем в свят, в който икономическата целесъобразност е най-важна, а ниските цени на горивата ще направят автомобилите с ДВГ евтини за експлоатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
Шистовият добив в САЩ натежава на цените на петролаИма и сигнали за отслабващо търсене, което влошава нагласите на пазара-------------------------------------------------------------еббати изфабрикуваните глупости, за да оправдаят койт натискал копчетата на Волстрийта за натискане на цената на петрола, за да накарат да клекнат ордите у Масква, но пак нема им се получи най много Камилите да влезнат у заеми ..... :))Апропо не виждам Хюсеина да лае за "зелените енергии" да не би те да са натиснали цената на петроля ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 6 години
правилно, достатъчно се изложи като ни доказа отново колко си тъъъъп :) Най-нормално е да се скриеш, таман щеше да те посъветвам, но сам се усети!Сега мишето ще те замести !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
И понеже тука пак се намеси смарти-отборът, аз ви оставям да цъкате плюсчета на жулиенчо и червеното и да пишете некролози на нефта. Секи момент ше цъфне и Ястребовски или къв беше там безмитния птичи брейнстормър, та да тури малко колорит и прагматизъм в икономическата дискусия... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
това е ирония към твоя пост, а не неговото мнение .... неговото мнение почва точно след това изречение, чукча обаче писател ... хихихих !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
"Това е абсолютно вярно, ако фосилните горива са единствения източник и без алтернатива. Акцента е върху 'ако'."....................... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 6 години
хахахаха, няма нито едно... чети бре глупец ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Точно така, точно така. Бъфет ги разбира нещата. В данъците е най-добър :)http://thehill.com/blogs/congress-blog/energy-environment/299405-iowa-wind-farm-generates-more-tax-credits-than
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Изобщо, много "ако" има в съжденията ти, колега... много нездравословно намирисват в икономически план... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 6 години
прав си, успех в спора... но акъл на тоя трудно ще му набиеш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още