IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренти ли са САЩ на "Газпром" за доставки на газ в Европа?

Американският втечнен газ ще окаже влияние на пазара и може да доведе до понижение на цената, смятат наблюдатели

20:27 | 10.07.17 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ планират до 2020 година да бъдат ключов доставчик на втечнен природен газ в световен мащаб, пише в свой анализ руската информационна агенция ТАСС. Очакваните пазари са Азия и страните от Централна и Източна Европа.

За анализаторите, интервюирани от агенцията обаче, втечненият природен газ от САЩ не може да бъде конкуренция на руския, преминаващ през газопроводите.

Американският президент Доналд Тръмп сподели своите намерения за навлизане на газовия пазар в Европа по време на визитата си в Полша. "САЩ са готови да помогнат на Полша и други европейски страни за диверсификацията на енергийните доставки, така че те да не бъдат заложници, да не зависят от един доставчик", коментира той във Варшава.

Всъщност Полша от години се опитва да намери алтернатива на "Газпром". През 2015 година страната пусна терминал за втечнен газ с капацитет от 5 млрд. куб. метра годишно. Досега обаче през него страната получава само малки количества газ от Катар, отбелязва ТАСС.

През юни терминалът прие и първия танкер от САЩ.

През 2018 година САЩ планира да се превърне от нетен вносител, на износител на втечнен газ. Но в момента има само един терминал за втечняване на газа. Плановете са до 2020 година в страната да заработят още четири терминала и годишният капацитет за износ да се увеличи до 100 млрд. куб. метра. Това е по-малко от обемите, които доставя Катар в момента, посочва анализаторът Дмитрий Маринченко от Fitch Ratings.

Наблюдателите признават, че американският газ ще окаже влияние върху пазара. Цената му обаче вероятно ще бъде същата, каквато е на руския тръбен газ. Очакванията са, че при това положение "Газпром" ще предприеме система от отстъпки за своите клиенти, за да запази дела си на европейския пазар.

За консултантската компания Rystad Energy американският втечнен газ и руския тръбен газ няма да бъдат в конкуренция и Европа ще продължи да купува значителна част от нуждите си от "Газпром". Същото се отнася и за големи пазари на руския гигант като например Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
За тецовете да се сърдите на Р. Овч. Неговия подпис узакони тяхното статукво.То и за Лукойл като рипне някой да им слага работещи фискални устройства на входа и изхода или пък ако се появи опасност някой да им прави одит веднага някой от Русия размахва заканително пръст и почва да заплашва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 9
Hahoto
преди 6 години
Е па ние при нас я виждаме американската икономическа логика, вземи двата Американски ТЕЦа в Маришкия басейн, ползват държавна помощ на корем и само да гъкнем и се изсипят да заповядват някакви чичковци и лели от Задокена. Па и Маккейн как дойде да даде икономическа логика на Орешака, ония като се сети още му трипетликат орехите. Такава е тя с американската логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Освен икономическата логика Стовене , има и политическа...като например да купуваш "политически правилни" стоки без значение на каква цена...случайно да ти е познато туй нещо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
У "нас в Америка" президента не може да заповяда да се изнася втечнен газ. Това ще се прави единствено, ако има икономическа логика. А у "вас в Русия" как е, въобще не ни интересува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Плановете са до 2020 година в страната да заработят още четири терминала и годишният капацитет за износ да се увеличи до 100 млрд. куб. метра. Това е по-малко от обемите, които доставя Катар в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Смех , надай се *** на пияна жена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Misho ILIEV
преди 6 години
Нека има конкуренция и преса върху Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още