IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренти ли са САЩ на "Газпром" за доставки на газ в Европа?

Американският втечнен газ ще окаже влияние на пазара и може да доведе до понижение на цената, смятат наблюдатели

20:27 | 10.07.17 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ планират до 2020 година да бъдат ключов доставчик на втечнен природен газ в световен мащаб, пише в свой анализ руската информационна агенция ТАСС. Очакваните пазари са Азия и страните от Централна и Източна Европа.

За анализаторите, интервюирани от агенцията обаче, втечненият природен газ от САЩ не може да бъде конкуренция на руския, преминаващ през газопроводите.

Американският президент Доналд Тръмп сподели своите намерения за навлизане на газовия пазар в Европа по време на визитата си в Полша. "САЩ са готови да помогнат на Полша и други европейски страни за диверсификацията на енергийните доставки, така че те да не бъдат заложници, да не зависят от един доставчик", коментира той във Варшава.

Всъщност Полша от години се опитва да намери алтернатива на "Газпром". През 2015 година страната пусна терминал за втечнен газ с капацитет от 5 млрд. куб. метра годишно. Досега обаче през него страната получава само малки количества газ от Катар, отбелязва ТАСС.

През юни терминалът прие и първия танкер от САЩ.

През 2018 година САЩ планира да се превърне от нетен вносител, на износител на втечнен газ. Но в момента има само един терминал за втечняване на газа. Плановете са до 2020 година в страната да заработят още четири терминала и годишният капацитет за износ да се увеличи до 100 млрд. куб. метра. Това е по-малко от обемите, които доставя Катар в момента, посочва анализаторът Дмитрий Маринченко от Fitch Ratings.

Наблюдателите признават, че американският газ ще окаже влияние върху пазара. Цената му обаче вероятно ще бъде същата, каквато е на руския тръбен газ. Очакванията са, че при това положение "Газпром" ще предприеме система от отстъпки за своите клиенти, за да запази дела си на европейския пазар.

За консултантската компания Rystad Energy американският втечнен газ и руския тръбен газ няма да бъдат в конкуренция и Европа ще продължи да купува значителна част от нуждите си от "Газпром". Същото се отнася и за големи пазари на руския гигант като например Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Какво толкова има да оценяме Владимир Шаломов Путин, след като той е завършен българофоб. Посегна на единственото което имаме-БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
...все едно не`кви *** да направят частна "водопроводна линия" носейки вода с кофи и туби от яз. Искър и да опитат да конкурират ценово и като размер на доставките Софийска вода. Всичкото *** в държавата трябва да се нареди на веригата и пак ще видят зор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
По темата - газопроводите към Китай, Индия, Япония скоро ще превърнат Европа във второстепенен пазар за Газпром. Ако полските алкохолици (микроскопическите балтийски държавици със затихващи функции не ги броя въобще) решат да купуват двойно по-скъп американски газ, това си е тяхна работа... защото когато караш газчица с гемии и в бутилки от оня край на света, няма просто начин да конкурираш, тоя дето е избичил тръба. Въпросът е, че и нашите продажници може да сторят същото, ако им заповядат от Козяк - той картофоглавият направи ного по-големи безобразия от туй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Ти си разправяй колкото щеш как Русия агонизирала. То затова миналата година най-поскъпналата валута е рублата, а най-повишилият се борсов индекс е руският... ама кой знае пък - може ти да си по-вътре в нещата от световните инвеститори. Затова и Русия вече изнася един куп неща собствено производство, дето допреди няколко години ги внасяше.... ама може пък Газпром, дето прави баси печалбите (около 5% дивидентна доходност след 30% данък и при разпределени 20% от печалбата) наистина да фалира, щото ти си казал и щото американците, карайки газчица с шишета и бутилки от оня край на света ще им вземат пазара. Същата работа с Роснефт и т.н. - просто облигациите се заменят с нови облигации, както е при всички компании на света.Скоро не съм ходил в, но гледам снимки от ново строителство и то не в Москва, бойкоборисов с неговите велики магистрали там и за селски кмет няма да го изберат, да не говорим за политиката им за насърчаване на раждаемостта и то раждаемост на РУСНАЦИТЕ, а не на хъхрювци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 7
Hahoto
преди 6 години
По различно, щото всеки от нас вижда света различно - за това и излагаме аргументи и факти и се учим едни други от рационалното в коментара на ближния. Аз например на мога да дам оценка за Путин, добър ли е лош ли и историята ще отсъди и най-вече ще отсъди в сравнение с делата на следващите след него. Двата народа са много близки и манталитет и по начин на живот и по цени и по процеси. Напрактика Русия е същата като България само че с нефт, тази близост винаги ще привлича и ще отблъсква и все ще има фили и фоби и тук и там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
Стоянски, преди 5 дни се върнах от Русия, спретнах си с булката една екскурзия за там, да видя с очите си аджеба как стоят нещата. Разбира се за броени дни в Петербург и Москва не можеш разбра хала на цялата държава. Но пък мръднахме в град Пушкин от туристическия маршрут да видим как живеят обикновените братушки. Влязохме в тяхна банка да обменим някое евро в рубла видях, общувах и си съставих мнение. То разбира се може да е напълно различно от твоето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Тия ги обяснявай на руснаците които си губят парите във фалиралите банки. Една трета от руските банки вече са в небитието. До скоро защитената сума беше около 20 000 евро, сега не съм следил. На много от фирмите, парите просто се изпаряват. И всеки който не е хахо разбира, че Русия не пропада а просто си агонизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Естествено че го подкрепя ! Но и преследва свои фирми, позволяващи си да дават подкупи в други държави. Те единствени имат такова законодателство. Не като европейците преди години да признават 12% разходи на свои фирми работещи в Източна Европа, необходими им за рушвети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 10
Hahoto
преди 6 години
Ти нямаш и най-малка представа на какъв хал са руснаците, за да пишеш такива тежки "дълбокомислени" изводи, ама ни най-малка представа. Това дето си го поснал е едно медия /леля/ написа /каза/, че ... Разходи се в Русия, виж как живеят руснаците. Ама да твърдиш че руснаците нямат кинти то смешно та по смешно. Те могат да нямат и 1 долар и една банка, но на 130 милиона население имат активи дето никой ги няма. Друг е въпросът как ги реализират. И това за септември дето си го написал ще го отиграят без проблем руснаците. Разбира се тогава пак ще измислиш нещо за близката им кончина. А мурзилажа като соросилажа са двете лица на една и съща монета на платената пропаганда, за съжаление няма оттърване от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 години
Може и да стане ...Пазарът на газ ще стане силно конкурентен след реализацията на находищата в Кипър и Израел.Освен това, русия пропада икономически.Вчера е рухнала още една банка Югра, която била от топ 20 с привлечен капитал от 2,7 милиарда евро депозити.Дори при нас в България банките от втора група (да не говорим за първа) са с повече привлечени средства.руснаците вече нямат кинти, а който има ще му ги вземат чрез фалиране на банките. Путин добре прилага схемата на Милошевич с лека версия, който ограби сърбите, чрез блокиране на валутата в банките.През септември 2017 започват поетапно падежи на над 86 милиарда долара дълг на държавни корпорации, като Газпром, Роснефт, Росатом и прочие.Е тогава ще е веселбата.С най-добри чувства към мурзилажа - търсете си нова работа овреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още