IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-късно пенсиониране и ръст на осигуровките предлага екипът „Христосков“

Какви варианти за пенсионно-осигурителната система предлагат експерти от служебния кабинет на новата власт

13:41 | 21.10.14 г. 44
По-късно пенсиониране и ръст на осигуровките предлага екипът „Христосков“

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, които експертен съвет е обсъдил в последните няколко месеца, съобщи БТА.

Предлага се пенсионната възраст да продължи да нараства и да се изравни за двата пола, увеличение на пенсионната вноска и вноската за безработица, ограничаване на ранното пенсиониране за работещите в специализираните ведомства, увеличение на максималния осигурителния доход, както и затягане на режима при инвалидните пенсии.

Увеличение на пенсионната възраст

Предлагат се няколко варианта за увеличение на пенсионната възраст. При така наречения нулев вариант, който е според текущото законодателство, възрастта за придобиване на право на пенсия на жените и мъжете от 2015 година ще се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 години за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж ще нараства със същата стъпка до достигане на 40 години за мъжете и на 37 години за жените.

Първият вариант, който вече е ново предложение на експертите, е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

При втория вариант се предвижда изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При този вариант повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година.

Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 години според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.

Нарастване на стажа за пенсиониране

В първия вариант за нарастване на стажа се предвижда да се запази стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта (от съответния вариант) до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Нарастване на осигурителната вноска

Експертите предлагат да нараства осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, като от 1 януари 2019 година да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а през 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

Максималният осигурителен доход ще расте

Максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата, предлага Консултативният съвет.

При първия вариант максималният месечен размер на осигурителния доход се предвижда да бъде равен на осем- или десеткратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година. При втория вариант се предвижда осигурителният доход, от който се изчисляват осигурителните вноски, да не може да бъде по-голям от осем или десеткратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на осем минимални работни заплати, и 3800 лв., ако е равен на десет минимални заплати.

Промени и при ранното пенсиониране

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени четири варианта за промени, съобщава bTV. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.

Друго предложение е да се възстанови отменена разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, съгласно която длъжностно лице, което начисли или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 9 години
Крайно време е тежестта на дефицитите да се разпредели по-справедливо и да се въведе прогресивно облагане на доходите с необлагаем минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Нека само да добавим, че това са само предложения на един служебен кабинет, не на редовен такъв. Иначе част от мерките са наложителни, като ръста на годините например. Но това с осигуровките...Отново се предлага тежестта на запълване на дефицитите да се поеме от работниците. Никой ли не се сеща, че при мизерните заплати на повечето трудещи се, всяко вдигане на осигуровки още повече ще понижи покупателната им способност, а оттам потреблението ще продължи да спада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Това което предлагаш в последните изречения, що не се опиташ да го защитиш с числа. Знаят се колко са пенсионерите...знаят се колко са ромите/тук са възможни вариации/...издръжката обаче как се изчислява трябва да обясниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 10
cokrat1
преди 9 години
Скивай сега "***"...сериозен съм. А, днешните 2.3 милиона пенсионери какво ще ги правиш...в газови камери ли ще ги пратиш. Това го казвам, щото ако ти приемем идеята те няма как да се възползват от нея. Десетки години са бачкали, внасяли са осигуровки за предишните пенсионери...а сега едно "***" Рикко им показва среден пръст образно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Компромисния вариант между свобода да не се плащат нищо за осигуровки и да се съдират кожите на работещите до степен водеща до изчезването им, е да има минимален задължителен праг който да дава минимална пенсия, а вече който иска по-висока да си плаща доброволно колкото иска отгоре толкова - ако иска в НОИ, ако иска в частен фонд, ако иска и в двете. Никой няма право да решава вместо мен кога да имам повече пари и да живея по-добре - когато съм млад или когато се пенсионирам. Ако всеки има избор колко да внася за осигуровки (над задължителния минимум), то докато е по-млад и му трябват пари за всичко (жилище, деца, кола...) няма да плаща нищо, но с течение на възрастта, когато хем започне да има по-малко нужда, хем осъзнае, че и той ще остарее, ще започне да плаща доброволно все повече и повече. Така системата ще се саморегулира без да се налага диктат кой колко и кога да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 9 години
Императоре , ако преброиш броя на паричните реформи в бг ( т.н. деноминации ) ще разбереш че колективните капиталови схеми са обрече в бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 9
kane
преди 9 години
А според мен в следствие на човешкото развитие/технологии, роботика и пр. които оптимизират и намаляват нуждата от човешка заетост/ се налага:- възрастта за пенсиониране да се намалява всяка година до достигане на 2% безработица - осигурителните вноски обаче всяка година да се увеличават- осигурителните вноски да не са плоски, а да са прогресивни с увеличаване на дохода- да се премахне тавана осигурителен доход - системата да бъде 100% НОЙ и да се премахната частните интереси в нея- НОЙ да няма право да "инвестира", а само да разпределя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 16
kane
преди 9 години
толкова много глупости не см чул от един човек.. като гледам снимката която явно харесваш, си миля що не си направиш харакири в кухнята - най-достойно е за един император/ бил той и ***/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 2
Miraka
преди 9 години
Ами като направиш грешка, си носиш последствията. Затова в САЩ има 80 годишни продавачи в супермаркетите. Никой не е длъжен да плаща за грешките на другите. В противен случай съгласен ли си да платим за грешката на Веждито да си държи милионите в КТБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
KostadinovK
преди 9 години
Мислил съм за това -хубаво изглежда, но ако един ден направиш грешка и загубиш всичко какво правиш? Облягаш се на социалната система или ровиш в кофите?Мисля също, че са грешка и тези частни фондове - риска е по-голям и от това да си управляваш сам парите- една инфлация или фалит - оставаш без нищо. ( А това се случва поне няколко пъти) Дори и в момента ако направиш изчисление на доходността от създаването на фонда - до сега: ами тя е смешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още