IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-късно пенсиониране и ръст на осигуровките предлага екипът „Христосков“

Какви варианти за пенсионно-осигурителната система предлагат експерти от служебния кабинет на новата власт

13:41 | 21.10.14 г. 44
По-късно пенсиониране и ръст на осигуровките предлага екипът „Христосков“

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, които експертен съвет е обсъдил в последните няколко месеца, съобщи БТА.

Предлага се пенсионната възраст да продължи да нараства и да се изравни за двата пола, увеличение на пенсионната вноска и вноската за безработица, ограничаване на ранното пенсиониране за работещите в специализираните ведомства, увеличение на максималния осигурителния доход, както и затягане на режима при инвалидните пенсии.

Увеличение на пенсионната възраст

Предлагат се няколко варианта за увеличение на пенсионната възраст. При така наречения нулев вариант, който е според текущото законодателство, възрастта за придобиване на право на пенсия на жените и мъжете от 2015 година ще се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 години за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж ще нараства със същата стъпка до достигане на 40 години за мъжете и на 37 години за жените.

Първият вариант, който вече е ново предложение на експертите, е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

При втория вариант се предвижда изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При този вариант повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година.

Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 години според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.

Нарастване на стажа за пенсиониране

В първия вариант за нарастване на стажа се предвижда да се запази стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта (от съответния вариант) до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Нарастване на осигурителната вноска

Експертите предлагат да нараства осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, като от 1 януари 2019 година да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а през 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

Максималният осигурителен доход ще расте

Максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата, предлага Консултативният съвет.

При първия вариант максималният месечен размер на осигурителния доход се предвижда да бъде равен на осем- или десеткратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година. При втория вариант се предвижда осигурителният доход, от който се изчисляват осигурителните вноски, да не може да бъде по-голям от осем или десеткратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на осем минимални работни заплати, и 3800 лв., ако е равен на десет минимални заплати.

Промени и при ранното пенсиониране

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени четири варианта за промени, съобщава bTV. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.

Друго предложение е да се възстанови отменена разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, съгласно която длъжностно лице, което начисли или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 2
KostadinovK
преди 9 години
Както споменах по-долу: Ключът към по-високи пенсии е образованието. - Право на работа след основно образование - Дуална образователна система - Намаляване часовете по история и география. Всеки ден физическо. - Подобряване на дисциплината в училищата - Залагане на екологично мислене в подрастващите - Часове за бизнес, демокрация и развиване на самостоятелно мислене.---- Висшето образование: - Обръщане на модела за плащане: Плащаш си образованието, но държавата ти отпуска заем - който, ако работиш 10г по специалността ти се опрощава, ако не - си го плащаш.В момента как е? Държавата субсидира университета, ти учиш или прекъснеш - все тази. Повечето завършват безпереспективна специалност и след това работят нещо друго. Други - като докторите - завършват и бягат в чужбина: Във всички тези случаи - парите които е вложила държавата са потънали в пясъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 3
Miraka
преди 9 години
Аз пък смятам, че трябва да ми се даде избор дали да участвам в тази порочна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 0
индианеца
преди 9 години
Дълг на всеки е да плаща по-малко данъци и осигуровки. *** нямат край. Който работи сега, най-верочтно ще получи еднократна "пенсия" от 1000 лв при пенсиониране на 80 години и пожелание за "успех в живота".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
KostadinovK
преди 9 години
Аз мисля, че е редно да се работи в следните посоки: - На първо място -повишаване качеството на образованието - Семейно подоходно облагане - Детски за всички деца до третото вкл. (за досега родените остава по старому) - пенсията да зависи от броя на децата които работят или учат - пенсионната вноска да се увеличи с 2% за всички като се направи отстъпка от нея в зависимост от броя на децата -учащи или работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 1
KostadinovK
преди 9 години
За пореден път се убеждавам, че политиците не виждат по-далеч от носа си.Предлагат ни отново най елементарното - увеличение на вноските за всички.Как функционира пенсионната система - пенсиите зависят от работещите. Малко и ниско заплатени работещи - малки пенсии.За да се направи реформа -трябва да се наблегне на увеличение на раждаемостта и образованието.Друго - кой плаща пенсията на пенсионер на който децата му работят в чужбина? А на ергените? А на социално слабите които нямат стаж? Вие си отговорете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Не става въпрос за осигуровки, а за данък, който властимащите налагат насила чрез държавния апарат. А е солидарна системата, защото уж събират от всички. Всъщност събират само от баламите и после разпределят между хранените си хора. Ако беше осигуровка, щеше да е доброволна. Ама не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Колкото и да е лошо, винаги може и по-лошо. ***.ната им.Всъщност вместо да ликвидират или поне ограничат основния източник на проблеми, военни, полицейски служители, те пак вземат от тези, които не могат да се защитят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 27
kefal
преди 9 години
Пенсионната система у нас е солидарна и социална, все пак по конституция ние сме социална държава. Социални пенсии трябва да има и ще има, няма начин една съвременна държава като нашата с евро-атлантическа ориентация да няма социални пенсии.Въпросът е, че парите не достигат. Хората у нас работят и внасят осигуровки. Но много хора има които са емигрирали в чужбина и нищо не плащат насам, а трябва. Ето там може да гледаме и да търсим още средства, емигрантите трябва да си плащат осигуровки у нас, а не хем да не плащат, хем като застареят да идват за социални пенсии обратно у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
kamikatze
преди 9 години
Nobel, напълно съм съгласен с твоето твърдение! Трябва да се въведе възможността за ранно пенсиониране, като разбира се това би означавало по-ниска пенсия. Логично! Така хем бъдещия пенсионер ще има "достъп" до парите си по-рано от нормативно установения праг, хем няма какво да "затягат" инвалидните пенсии. В момента те запълват нишата на ранната пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
kamikatze
преди 9 години
Nobel, напълно съм съгласен с твоето твърдение! Трябва да се въведе възможността за ранно пенсиониране, като разбира се това би означавало по-ниска пенсия. Логично! Така хем бъдещия пенсионер ще има "достъп" до парите си по-рано от нормативно установения праг, хем няма какво да "затягат" инвалидните пенсии. В момента те запълват нишата на ранната пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още