IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов депозира оставката на правителството

Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство

10:43 | 14.11.16 г. 83
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.  

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Оставката не е изненадваща, след като Борисов обяви, че подава оставката на правителството в нощта на неделя срещу понеделник заради загубата на президентските избори и ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

Премиерът обясни решението си за оставка лаконично: "Винаги сме се съобразявали с волята на народа". Той подчерта, че партията му не възнамерява да прави опит за ново правителство в рамките на конституционните изисквания. Мотивът на премиера да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента. 

"Така, както казах преди, при новата ситуация от резултата на вота управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не може да се направят реформи, но и не може да се приеме бюджетът", каза Борисов в нощта на изборите. "Приоритетите на Патриотичния фронт се разминават с нашите", добави той, очевидно имайки предвид настояването на ПФ за увеличаване на минималната пенсия - искане, за което разказа и председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю за Investor.bg.

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата в неделя Борисов. Според него това е шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори в рамките на две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Забравихте тоя път дежурното плюсче и двамата със селчото , случайно , нали Кухой ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
Кой пък ти сложи три плюса за токоз кратко време ...много те аресват ората !----всичко е до репутация... и при него и при теб, и при цеца :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Както съм ти казвал много пъти - само комплексар се интересува от плюсове и минуси към коментари в интернет :) Дали ще имам 1000 минуса или 10 000 плюса въобще, ама въобще не ме вълнува..:)"Смешно ми е всеки път като ти видя "бисерите" и плюсовете дето си си ги нашляпал сам...иначе карай , ако можеш и 10 000 плюса си сложи...само комплексар се интересува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 години
"За да няма възможност от злоупотреба с властта , необходима е такава обществена уредба, че едната власт да възпира другата." - Монтескьо Ето ти и рецептата в кратце . В Бг изпълнителната власт в лицето на Мин. Съвет е безконтролна и не балансирана от нито една власт .от там идват и всички злини на отечеството . При монархията, монарха ще урита габинета и ще назначи друг - справка на политиката на Борис III или пък Швейцария където местната власт е толкова силна колкото и правителството ако не и повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
И аз мисля така, точно си го рекъл. Според мен Картофоглавият просто мишкуняшки дезертира - опитва да изниже по терлици и с достойнство, защото се бои, че тоя път Правителствена болница няма да го спаси от народният изпепеляващ гняв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Ето къде:"Той за да пази кабинета щеше да се налага да прави все по тежки и безпринципни компромиси, което би било зле за всички принципно.."Това се разбира, че от принципни съображения не иска да прави безпринципни неща... Или пак ше спориме с радио Шумен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 14 rate down comment 3
watergateory
преди 7 години
Борисов или е много *** или има някаква игра! С кандидат като Цецка Цачева и папата да дойде няма как да стане - това е една арогантна простовата госпожа, изпълнявала политическата си роля в партията, наказана от народа. Победата на Радев се дължи на борисовата номинация - толкова е просто! Иначе Радев говори и реагира добре, има собсвено мнение и самочувствие. Времето ще покаже дали той ще е президент на Българите или ще се превърне в поредното *** като предишните ни президенти.Относно оставката на ББ, ами в момента кое по-точно функционира, че да съжалявам и да го моля да остава??? Образованието ли? Здравеопазването ли (където плащаш като поп навсякъде или мреш)? МВР ли? Армията ли? Външно министерство ли - Митов? Финансиите ли - дребния хитрец Горанов? Съдебната система ли - защо разкараха свестния министър - Христо Иванов??? КОЕ КОЕ КОЕ?Кой ще ми обясни, така че наистина да съжаля за оставката на това правителство?На следващите избори нека да гласуваме по идеи и да търсим сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Нещо ти куца причинно-следствената връзка в тезата. Преди два месеца никой за нищо не го притесняваше Бойко - ни в парламента, ни в правителството, ни на улицата! РБ само донасяше пощата от Козяк - така или иначе е засължително да се чете и изпълнява!А ако беше спечелил изборите със силна номинация? Как щеше да е сега в парламента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Кой пък ти сложи три плюса за токоз кратко време ...много те аресват ората !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... И сичко това го написа за Бойко Принципния? Хахаха.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още