IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториумът за продажбата на земя на чужденци е противоконституционен

Депутати от БСП подготвят законодателни изменения с административни ограничения за чуждите купувачи на земеделска земя

17:12 | 28.01.14 г. 16
Мораториумът за продажбата на земя на чужденци е противоконституционен

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да удължи до 2020 г. забраната чужденци и чуждестранни юридически лица, които са граждани или регистрирани в Европейския съюз, да купуват земя, съобщават от съда.

Конституционното дело беше образувано на 5 ноември миналата година по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП, след като на 22 октомври 2013 г. депутатите приеха решение за мораториум за продажбата на земеделска земя на чужденци, припомнят от институцията.

Забраната за продажбата на земя за чужденци от ЕС изтичаше в края на 2013 г. Пазарът ни на земя трябваше да бъде отворен от 1 януари т. г.

През 2010 г. от Европейската комисия (ЕК) предупредиха България, че не е готова да се присъедини към единния европейски пазар на земя заради липсата на регулации, незавършените кадастър и имотен регистър и голямата разлика в цените на земята у нас и в Европа. Тогава от Брюксел сами предложиха действащият мораториум да бъде удължен.

Властите обаче не се възползваха, а новото решение на практика принуждаваше правителството да поиска промени в договора ни за присъединяване към ЕС.

Управляващите признаха, че гласуваният мораториум реално няма правна сила, но така и не потърсиха начини за ревизията му.

Депутати от БСП в момента подготвят законодателни изменения с административни ограничения пред чуждите купувачи на земеделска земя. За купувачите вероятно ще се прилага принципът на уседналостта и ще се изисква да са живели поне 3-5 години в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А защо тогава след като е прието предложението за мораториум, не е правено гласуване, както казваш за промяна в Конституцията? Ако всичко е нормално според теб, няма да се съберат 3/4 за да променят конституцията и тогава изобщо няма смисъл да се стига до конституционен съд. *** не е баш тей нали? Все пак и от твоите гласуваха ЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
хвани и прочети малко за йерархия на нормативните актове-не може закон да противоречи на надзаконов нормативен акт-в случая на Конституцията и един международен договор(мисля), които са също надзаконови нормативни актове. За да се промени тая Конституция трябваше...май три четвърти от всички народни представители. Първо трябва тя да се промени, после международният договор и накрая може да мине тоя мораториум.*** тва са подробности бе! ОСТАФКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
не в пъти а в порядъци :))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Да ясно ми е, просо ми се искаше повече хора да започнат да вижда, но за жалост ослепяващите са в пъти повече от проглеждащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
подписано е на по-горно ниво! постепенно контрола ще се измести изцяло ТАМ! тогава местните проводници ще станат излишни... - наблюдавай процесите в банковата система... ЕЦБ-->пълен контрол - чрез Базел3,4,5 ще спомагат, контролират и уплътняват процеса!!! на маймуните ще им показват обратното - че ги спасяват чрез ТЕЗИ "кол.улеснения" - те обичат докато ги убиват да им казват че ги спасяват... неспособни са да видят резултата в реалността, но обожават субективно да им обръщат внимание... дори и да ги лъжат в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Как ще е противокнституциоенен, след като е гласуван в органа, който променя конституцията и законите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още