IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението на пазара на имоти в София прераства в бум

Брокери очакват до края на годината пазарът в столицата да се запази динамичен и обемите на продажби да продължат да нарастват

14:04 | 03.11.16 г. 24
<p>
	Санирана сграда в София. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Санирана сграда в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Имотното оживление на пазара в София от 2015 г. продължава и през 2016 г. Според брокери на имоти вече може да се каже, че то се превръща в истински бум.

„Ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в София и силен наемен пазар са стимул за вложение в имот в София“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими - трайно нарастване на обема продажби на имоти в столицата и масово стартиращо ново строителство, което следва да отговори на бързо нарасналото търсене.“

„Едва половин година след като за първи път от 2011 г. насам средната цена премина границата от 800 евро/кв.м, тя достигна следваща психологическа граница от 900 евро/кв.м през второто тримесечие, а темпът на нарастване продължи и през третото тримесечие, като вече се балансира и започва да се забавя“, допълва Стойкова.

Средни цени

По данни на Bulgarian Properties през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София е 930 евро/кв.м при 900 евро/кв.м за предходното тримесечие. Нарастването на цените през третото тримесечие е с 3,3% на тримесечна база и със 17% спрямо година по-рано.

Данните на агенцията сочат още, че средната крайна цена на закупените апартаменти в София за периода юли-септември е 94 400 евро при 87 100 евро през второто тримесечие на годината и 79 800 евро в началото на 2016. Големите жилища и жилищата във високия сегмент се радват на все по-голямо търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 21 rate down comment 7
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Бързам, но не искам да продавам много под справедлива стойност! Скоро имах готови купувачи, но проблеми с кредита ги отказа. Понякога си трябва и късмет! Надявам се да успея преди срива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 46 rate down comment 1
I
преди 7 години
След бума ще има много изгърмяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 2
melon
преди 7 години
В момента цените растат, ще видим докъде, но не трябва да си затваряме очите пред фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
MvnJ
преди 7 години
Защо ли не ти вярвам? За да намаляш цента и да няма "кой да клъвне" значи или имота е дупка и му искаш твърде много, заради което първото ти мнение може да се определи като лицемерие или имота не е в София или големите градове. Цените ще падат и това е ясно на всички, но че на пазара няма имоти и се продава почти всичко това ще го отрече само някой, който не е опитвал да купи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
В този сайт се пише за хора с инвеститорски интереси и мислене, не за ***, които си навират кинтите в някакви *** строежи, без идея после как ще ги извадят, а камо ли за печалба. Мястото, на което почваш строителство е супер поcpано и няма читав човек, който да иска да се засели там. Виж си локацията и се гръмни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 8
Mito Karamitov
преди 7 години
на 120 Евро или еквивалента в друга ВАЛУТА квадрата при Акт 16 мога да си стисна ръката с тебПриемам че ще я завършиш за година и половина обаче:))))Хубаво виж главните букви в първото изречение:)))Ще ти потрябва скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 39
Cookie
преди 7 години
НЕ мисля че хората дошли от провинцията ще се върнат на село. Пазара ще расте, София ще се разширява и още хора ще идват. В момента има абсолютен буммммм на пазара. Никога не е имало такова нещо. Ще продължи и догодина ако наистина не се случи нещо с Европейският Съюза, което е напълно възможно следващите месеци. Аз пък започвам строителството на нова сграда а вие си пишете щуротии. Ако някой се интересува от строеж на ул. Епископ Евгени Босилков 1 да пише. Хубав ден на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 8
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Със скоростта, с която се ромеизира столицата и със скоростта, с която Винету обгрижва афганите! Съвсем скоро очаквам да има завръщане към провинцията, особено ан хора със свободни професии и такива с деца! Няма да са много за начало, но процеса ще е показателен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 65 rate down comment 11
vzhekoff
преди 7 години
Винаги съм казвал - в следващите 10 г. ще си отидат по естествен път 300'000 жители на София, което ще доведе до около 200'000 празни жилища.Това прави по 20'000 средно на година. При средна раждаемост за страната около 70'000, а след 10 години - около 60'000, няма с какво да запълните старите, камо ли да строите нови. Чака ни колапс. Който не вярва, да види пазара на имоти в Силистра, Видин, Плевен, Стара Загора и др. подобни градове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 9
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Опитвам се имам един имот и сега намалям ударно, ама не щат да клавнат! Знаейки какво предстои се опитвам да го шитна колкот се може по-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още