IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан и петте стъпки към контрол над медиите в Унгария

Унгарският политолог д-р Чаба Тот коментира мерките на правителството в Будапеща, които доведоха до затягане на хватката около медиите

13:14 | 05.12.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Фондация &quot;Фридрих Науман&quot;</em></p>

Снимка: Фондация "Фридрих Науман"

Промени в медийните регулации, автоцензура, предимство на държавните медии пред обществените. Това са част от факторите в Унгария, които помагат на правителството на премиера Виктор Орбан да затяга хватката си около медиите в страната, смята политологът д-р Чаба Тот. Той беше един от лекторите на конференцията за свободата на медиите в Източна и Югоизточна Европа, организирана от фондация "Фридрих Науман".
 
Д-р Чаба Тот е стратегически директор на унгарския Институт „Републикон“ от 2007 г. и асистент-лектор във факултета по политически науки и право на университета „Eötvös Loránd“, Будапеща от 2008 г. Завършил е социология и политически науки и през 2012 г. защитава докторска титла по политически науки. Той е експерт по политически маркетинг, кампании и социология, както и по унгарската политическа система. 

Пред Investor.bg д-р Тот изброява в детайли как Унгария контролира медиите:

1. Редица промени в медийните регулации в Унгария подсилиха автоцензурата, посочва той. По-големите правомощия на властите създадоха страх у журналистите, че могат да станат обект на съдебно преследване. Журналист може да бъде съден, ако публикува „деликатна информация“ или ако „атакува политик“ например, поясни лекторът.

Д-р Тот дава пример с унгарски журналист, който под прикритие е разследвал отношението на властите към бежанците. Самият той се е представил за бежанец, а сега срещу него се води дело. Все пак политологът подчертава, че промените в законите довеждат по-скоро до автоцензура. Освен това все по-трудно става издаването на лицензи за медии.

2. Държавата се радва на голямо предимство пред частните медии, пояснява д-р Тот. Голяма част от материалите, които държавната информационна агенция публикува, са безплатни – 60-70% от тях, като изключение правят някои коментари и анализи. Така малките и регионалните радио и телевизионни канали, вестници и онлайн издания се възползват от безплатния информационен поток и неволно стават канали за прокарване на държавната пропаганда.

3. Другият фактор е т.нар. явление "пленена държава" (state capture), когато частни интереси влияят на процеса по вземане на решения в държавата.

Така например Анди Вайна, който е приятел на премиера Виктор Орбан, получава разрешение от властите да купи втория по големина телевизионен канал в Унгария – TV2. Така по документи телевизията е частна и независима, а всъщност е близка до премиера и до редица високопоставени членове на управляващата партия „Фидес“.

4. Държавата упражнява директен контрол чрез обществените радио и телевизионни оператори. 10-15% от унгарците се информират основно от държавната телевизия, като това са предимно по-възрастни хора. Около половината от населението на страната не следва социалните мрежи и се информира предимно от традиционните медии, голяма част от които са контролирани от правителството.

5. Държавата съзнателно използва офлайн и онлайн медиите под контрола си, за да атакува опонентите си, коментира още д-р Тот. По думите му тя прави това по последователен начин.

Съществува координирано разпространение на желаните послания, включително и чрез социалните мрежи, като тези послания са сходни и в близките до „Фидес“ издания, и в медиите с крайнодесни позиции, каза още политологът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Има клипчета в нета как палестинци и араби в нета празнуват по улиците на Хамбург след атаките на 11.09.2001г. Никой от тях не е глобен обаче, независимо от обидата. Обаче когато някой изрази радостта си от смъртта на момчето Айлян в Средиземно море той е арестуван. Такъва двоен аршин е недопустим и такова "правосъдие" е характерно за страните от Третия свят и корумпирани страни като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 22
redcretin
преди 8 години
В Германия има глоби за обида и това въобще не се отнася само за бежанците :) Това е правова държава и затова има РЕД. А в Унгария не държавата се облагодетелства, а лично Орбан - по модела на ***-я :) Затова и унгарците не могат да стигнат немците - по-скоро потъват по рашки образец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
В Германия хора биват арестувани и пращани в затвора за обидни коментари срещу "бежанците", Меркел ходи да се моли на Зукърбърг да начин за автоматизирано следене кой какво поства във фейсбук, за да могат критиците на приема на "бежанци" да бъдат наказвани. И медиите мълчат като риби. Shame on you...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Дааа, ***.р-астия-та на европейските политици-*** затри хубавата мечта за обединена европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
След като ЕС, САЩ, Русия, Германия, Великобритания и Франция правят същото защо Унгария да не може да го направи за себе си и в свой национален интерес?В крайна сметка, когато властите и медиите критикуват Виктор Орбан е добре да кажат какво направи ЕС за Унгария и за подобряването живота на унгарците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
А като американската пропаганда върви - няма проблеми, но някой друг ли е, веднага има проблеми. Путин, Орбан, Китаците и т.н. само лъжат манипулират числа, онея двамата диктатори и те .... ама Блумбърга и WSJ кат пишат е на 100% всичко верно еле па безработицата в САШ е 5% мда ше му кажа ..... Просто някои държави се събудиха и усетиха, че не при тях е проблема, а в Империята с нейните щуротии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
...***.растията взима връх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Ми като има държава , трябва да има и ред ! Добре прави Орбан...иначе *** взима връх и става бардак като у нас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Avalaon
преди 8 години
Де да можеше и тук да се спре медийното лакейство и писането на откровенни глупости...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още