IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти две трети от фирмите в България имат проблем с кадрите

Ниската имиграция и високата емиграция създават голямо напрежение на пазара на труда, според експерт

09:23 | 13.06.16 г. 11
Почти две трети от фирмите в България имат проблем с кадрите

Почти две трети от фирмите в България се оплакват, че не могат да намерят необходимите им кадри. Това коментира в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева от Manpower Bulgaria.

Ниската имиграция и високата емиграция създават голямо напрежение на пазара на труда, коментира тя.

“Последните данни показват, че трудовият пазар в Европа не се е възстановил от ударите на кризата. Не бива да се успокояваме от факта, че има известно намаляване на безработицата”, посочи тя.

По думите й младежката безработица в Европа е по-скоро "балкански синдром" и е особено характерна за страни като Сърбия, Хърватска и Гърция.

"Бизнесът също се преструктурира и променя. Ще има фирми, които няма да издържат на тези промени, а дигитализацията ще замени много позиции с роботи. Работните места, които бяха изгубени, няма да се върнат обратно”, прогнозира Василева.

Тя коментира и разликите между трудовите пазари на САЩ и Европа, като заяви, че в САЩ също ще има голям недостиг на кадри. Според изчисления това ще са около 18 млн. души. 

Вижте целия разговор във видеото

Още видеоматериали можете да гледате на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Проблеми с кадрите тепърва започва да има и ще се увеличават. Защо ли?Ами защото обучените и опитни кадри от времето на комунизма, готови да работят за единия хляб, вече са на привършване. Последните добре обучени и опитни кадри завършили преди и около средата на 80-те години вече са на пенсионна възраст, или скоро ще са. И съответно изчезват, а нови добре обуени кадри почти няма. Навремето имаше обучение, не само на теория, но и на практика. Като станеш 3-4 курс и те пращаха да стажуваш по предприятия, където имаше изградени добри бази и човек се учеше. Сега няма нищо. Четеш и учиш, ама практика няма или почти няма. За да стане добър специалист човек в наши дни трябва сам да плати за това, а като стане и като си е платил, няма как да се хване да работи тук за мизерно заплащане. Бяга в чужбина и до там. А тук нищо.Е така ще е докато се опитваме да ловим маимуни с трици. Те кадрите вече почти са привършили, последния остатък от комунизма който поскаме все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още