IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: САЩ са в най-добра форма от развитите икономики

Скоро няма да станем свидетели на балансиран бюджет на Страната на неограничените възможности, твърди финансистът

20:45 | 21.03.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гледайки числата, смело може да твърдим, че американската икономика се намира в най-добра форма от развитите страни. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Петко Вълков.

„Ако се върнем по-назад и погледнем какви бяха американските политики в отговор на кризата през последните 10 години, виждаме, че Америка, за разлика от Европа, предприе драстична експанзивна парична политика. Видяхме, че лихвите се задържаха на рекордно ниски нива за изключително дълъг период от време и това вероятно ще продължи", коментира той.

"Основната разлика между САЩ и Европа е в това, че докато в Европа се търсеше ограничаване на финансовите разходи и бюджетните дефицити, Америка съвсем смело поддържаше политика на бюджетен дефицит и фискална експанзия“, обясни Вълков.

По думите му всичко това е свързано и с политиката по увеличение на лимитите на правителствения дълг, който страната може да поема. 

Припомняме, че преди дни финансовото министерство на страната обяви, че държавният дълг на САЩ достигна своя таван, установен със закон от Конгреса, и надхвърля 18,114 трлн. долара.

За да могат държавните институции да продължат да функционират, министерството посочи, че ще предприеме "извънредни мерки". Това ще стане в сътрудничество с Конгреса, като от ведомството се надяват, че републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната камара) „ще прояви разбиране“ и няма да прави спънки.

Засега не е ясно дали републиканците са готови на отстъпки, за да не се повтори финансовата криза през октомври 2013 г., когато федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради неприетия държавен бюджет и липса на средства. В крайна сметка бе постигнат компромис, бюджетът бе приет и таванът на дълга се повиши  на малко над 18 трлн. долара.

Основният притежател на американския правителствен дълг е Федералният резерв, обясни Петко Вълков.
Той припомни, че САЩ достигат пределите на държавните задължения, определени от Конгреса, за пореден път след кризата от 2008 г.

За разлика от последните тежки преговори на предишния американски президент със Сената за приемането на новия дълг, като тогава бяха направени много компромиси и от двете страни, днес ситуацията е по-различна, каза още Вълков.

Имаме нов президент, който разполага с мнозинство, и смятам, че в първите месеци на мандата си той ще получи нужната подкрепа и няма да бъдем свидетели на подобни драматични събития като миналия път“, коментира още финансистът. Той добави, че този дълг не е постигнат в резултат на политиките на Тръмп, а от провежданите в последните 2-3 години политики на Барак Обама.

Според Петко Вълков има предпоставки таванът на дълга да бъде повишен. „Мисля, че това ще се случи сравнително бързо. По-важен е въпросът какво да очакваме относно размерите на следващия таван на дълга и кога ще бъде достигнат той. Това е свързано с новия проектобюджет на Тръмп и въобще с фискалните разходи през неговия мандат", подчерта той.

Като че ли няма да видим това, което очаквахме преди година-две, а именно постепенно балансиране на бюджета. Това няма да се случи и вероятно до 2 години отново ще говорим по темата за повишение на тавана на дълга“, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 39 rate down comment 4
pecan
преди 7 години
Странно е понеже дължат много и ще задлъжняват още повече са в много добра кондиция . Понеже имат инфлация . т.е. с един пробит долар можеш да купиш все по малко и по малко и доларът е силен и е в суперформа . Колкото повече толкова повече би казал Мечо Пух . Стига да има кой постоянно да финансира . Замисляте ли се кой ги финансира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още