IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ зашлевиха Китай за рекордните валутни резерви

Министерството на финансите на САЩ погна Пекин след напъните за отслабването на китайските пари през тази година след стабилното им поскъпване

08:32 | 17.04.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как САЩ зашлевиха Китай за рекордните валутни резерви

Американското министерство на финансите (МФ) разкритикува остро Китай за намерението на страната да удържи покачването на курса на юана. Това се случи само броени часове, след като данните на щатското ведомство показаха, че Поднебесната империя е струпала валутни резерви за почти 4 трлн. долара. През първото тримесечие на годината пък централната банка е извършила интервенции, за да понижи курса на юана, пише Financial Times.

Китай отново бе поставен на преден план в полугодишния доклад на американското МФ за валутните резерви след напъните за отслабването на китайските пари през тази година, дошли след стабилното им поскъпване в последните няколко години. Въпреки че щатските власти втвърдиха тона си и към Германия, МФ спря да оприличава всяка държава като „манипулатор".

Докладът подчертава загрижеността на МФ на САЩ относно страните с икономически излишък, които изсмукват търсенето от глобалната икономика и които могат да причинят нов натиск върху валутните курсове.

Данните на властите показаха, че за първите три месеца на 2014 г. валутните резерви на Китай са нараснали със 129 млрд. долара, за да достигнат историческите 3,95 трлн. долара. Покачването на запасите съвпадна с резкия спад в курса на юана спрямо долара. Според мнозина анализатори причината са умишлени действия на Централната банка на Китай (People’s Bank of China).

От средата на февруари китайската валута е поевтиняла с 2,7% спрямо долара, като по този начин слезе до най-ниското си ниво от повече от година.

Въпреки това други експерти вярват, че последните ходове са отслабването на юана са били направени с цел да сложат край на спекулациите от компаниите и инвеститорите, които приеха валутата като единствен залог. Това се случи точно преди Китай да разшири дневния диапазон на курса. Все пак мнозина са на мнение, че валутата на Поднебесната империя ще поскъпне отново.

Публикацията на МФ идва след срещата на страните от Г-20, където министърът на финансите на САЩ Джак Лю дискутира валутните проблеми със своите търговски партньори. Според него МФ все още търси дипломатичния подход вместо да изпада в открити конфронтации с държави като Китай, например.

Според МФ огромният излишък по текущата сметка на Китай, силният ръст на производителността на труда и натрупаните през 2013 г. валутни резерви за рекордните 510 млрд. долара предполагат, че юана все още е подценен.

За страни с подценени валути е по-лесно да изнасят, разчитайки на САЩ за подкрепа на икономиките им, като ефективно принуждават американците да внасят повече, ако искат да поддържат заетостта висока.

Същевременно МФ поднови натиска си върху Германия. Експертите на ведомството отбелязват, че вътрешното търсене на най-голямата икономика в Европа е превишило общия растеж само през три в последните 10 години. Или с други думи – Германия е разчитала най-вече на износа през останалите 7 години.

„В Германия излишъкът по текущата сметка остава доста над 7% от брутния вътрешен продукт“, се посочва в доклада. „Излишъкът по текущата сметка на всички държави от еврозоната също се увеличи, като големите дефицити по текущите сметки на страните от периферията продължиха да се свиват.“

Япония получи сравнително добра оценка, като МФ само призова правителството на Шиндзо Абе да осигури подкрепа за вътрешното търсене чрез фискални стимули вместо да се разчита само на паричната политика на Японската централна банка.

За сметка на това Южна Корея бе критикувана както за излишъка си по текущата сметка, така и за интервенциите върху валутния курс.

Повече за китайската икономика, правителствените реформи, свободата на юана и реакциите на пазарите можете да научите от изданието на седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or?“ по ТВ Bulgaria On Air, в което Свилен Колев от Investor.bg и дилърът в Делтасток Андрей Стойчев говорят за Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
е теории на конспирацията, ама стига си ми шикалкавел и ти кат Лютви Местан :)), как, кога и защо са натрупали пари нали тва пак е икономика ? Ама после те тва напраили и онова и помогнали били на Китай, ама колко други са преебали не се брои нали ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 10
data
преди 10 години
това е икономически форум , теориите на конспирациите са за други форуми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
ааа айде сега примера бил несъстоятелен. Абе младеж едните са династия на 5000г. бе най старата съществуваща до днес. Тези другите са мутирали европейци. Ти как мислиш от къде имат тея толкова пари американците мм ?? Чети там виж FBI през 60те до днес на колко държави са гепили златото и още колко подмолни войни и тъпотии само и само да има петродолар система. Да потъват боли ме фара, не може да играят с рогата срещу всички и останалите да им свалят шапка и теманета да им праат. Ше си платат сметката те един ден за всички мизерии кадето са направили тея нещастници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 8
data
преди 10 години
примера е несъстоятелен ! Просто лошите американци си свалиха митата за да могат добрите китайци да изнасят . Това разбира свали инфлацията в сащ , но натрупа огромен дисбаланс под формата на валутни резерви , който китайците връщаха като купуваха американски дълг . Сега се опитват да обърнат нещата на обратно .Това което искам да кажа е че китайския възход беше невъзможен без подкрепата на запада и най вече на сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
Яд ги е, че другите имат некой лев за черни дни, ако потъне кораба. Забелязваш ли японците имат добре щото печатат кат откачени :)) Към Германия си втвърдили тона, те да хванат да намерат има няма 700 тона злато да им върнат и тек тогава да си втърдяват квото и да било, да не стане така всички да си втвърдят нещо срещу тях (каквото и да е то) ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
колегаа, да не забравяме и кой измислил барута и коприната и т.н. не са ни американски военни части, ни Levis, Wrangler..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Така е написано, все едно САЩ държат сметка на страните с излишък? И за това, че са направили валутни интервенции? Божие право дадено от всевишния само на тях? Това ли ще са новите поводи за санкции и войни през това деситилетие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Статията е написана така, сякаш "Чичо Сам" дърпа ушите на непослушните Китайчета и те се наакват от страх и треперят от страхопочитание. Това са Китайци бе, не Български марионетки и те ще правят това, което искат, пък нека "строгият Чичко Сам" си говори, не им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 18
data
преди 10 години
май всички забравяте кой създаде Китай в сегашният му вид :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 2
Rumen_
преди 10 години
Като не им изнася на САЩ, що не вземат да наложат едни санкции на Китай? :)Все някой им е виновен за нещо. Другите страни били виновни, че произвеждали и изнасяли... Ами да се хванат и те да произвеждат и изнасят нещо (освен "демокрация"), вместо да седят на дебелите си *** и да размахват пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още