IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът отчете най-силния си еднодневен ръст от 2,5 години

Очакваме китайските пари да останат слаби през второто тримесечие, коментира анализатор

16:40 | 24.03.14 г.
Юанът отчете най-силния си еднодневен ръст от 2,5 години

Китайският юан поскъпна рязко спрямо долара в понеделник, отчитайки най-големия си дневен прираст от почти 30 месеца, съобщава Economic Times. Движението дойде на фона на спекулациите, че правителството на Поднебесната империя може скоро да обяви мерки за стимулиране в подкрепа на несигурната икономика.

Юанът затвори азиатската търговия на ниво от 6,2250 за долар, или с 0,6 на сто нагоре спрямо отчетените в петък 6,1888. Ръстът е най-големият в рамките на един ден от октомври 2011 г. насам.

В следобедната европейска сесия курсът се движи почти без изменение при ниво от 6,2274 за долар.

През миналата седмица китайските пари поевтиняха до 13-месечно дъно, губейки общо 1,2 на сто за предходните пет сесии.

Междувременно китайското производство се сви за трети пореден месец през март, подчертавайки отново спада на икономическата активност в странатa с оглед на реформите на правителството.

Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по доставките спадна до 8-месечното дъно от 48,1 пункта спрямо 48,5 пункта през февруари. Всяка стойност под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността. Пазарните нагласи бяха за по-високо равнище на активността през март от около 48,8 пункта.

Производствените данни дойдоха около година след началото на управлението на президента Си Дзинпин. То вече доведе до огромни икономически и социални реформи, насочени към създаване на по-устойчив растеж в Китай и повишаване на социалната мобилност.

Въпреки това последните данни предизвикаха страхове, че китайската икономика може да се забави прекалено бързо. Публикуваните по-рано през месеца правителствени данни за развитието на индустрията показаха ръст от едва 8,6% през февруари. През декември бе постигнато покачване от 9,7 на сто.

Серията от разочароващи данни за втората по сила икономика в света и първата неплатежоспособност по местни облигации засилиха допълнително опасенията на инвеститорите.

"Очакваме китайският юан да остане слаб през второто тримесечие. Повишената несигурност относно перспективите пред валутата, опасенията за растежа на Китай и финансовите рискове, в комбинация с намаляването на лихвените проценти, ще приложат по-висок амортизационен натиск", отбеляза по повод китайските пари старши стратегът в Credit Agricole Дариуш Ковалчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още