IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Обезценяването на юана може да провокира сериозни опасения за пазарите

Необходимо е да се направи повече за подкрепа на растежа в Европа, посочи представител на американското финансово министерство

13:59 | 08.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ: Обезценяването на юана може да провокира сериозни опасения за пазарите

Съединените щати предупредиха Пекин, че скорошното обезценяване на китайската валута може да провокира "сериозни опасения", ако доведе до движения на валутните курсове, които да не са стимулирани от пазарното търсене и предлагане. 

В продължение на много години Вашингтон поставяше под натиск Китай, като целта бе либерализирането на курса на юана. По-слабото парично средство прави популярния китайски износ по-евтин за потребителите в САЩ, като същевременно понижава и покупателната способност на азиатската страна на международните пазари, уточнява Ройтерс. 

През миналия месец американският финансов министър Джак Лю приветства решението на властите в Пекин да позволят на валутата си да варира повече спрямо зелените пари в ежедневната търговия. Последният коментар на висшестоящ представител на Министерството на финансите на САЩ обаче бе доста лаконичен относно интервенциите на Китай на валутните пазари.

"Ако последното отслабване на валутата е сигнал за промяна на политиката на Китай и преминаване към пазарно определяне на обменния курс, това ще повдигне сериозни опасения", посочи представител на щатското ведомство, пожелал да остане анонимен.

Междувременно по време на следобедната европейска сесия във вторник юанът печели леко позиции спрямо долара. Въпреки това данните показват силна девалвация на китайските пари в последните седмици.

Изявлението на американския представител дойде непосредствено преди срещата на Международния валутен фонд с представители на 20 от най-развитите страни в света по-късно тази седмица. Според мнозина Съединените щати вероятно ще окажат натиск за по-решителни действия от страна на най-големия си външнотърговски партньор – Европа, по време на заседанията. Европейската икономика продължава да буксува въпреки опитите на властите на Стария континент да стабилизират ситуацията.

По думите на американския представител последните данни от Европа са сигнал, че регионът страда от "хронична ниска инфлация и слабото търсене". Това разширява опасенията за допълнително отслабване на икономиката, което може да вкара континента в дефлация.

"Необходимо е да се направи повече, за да се подкрепи растежа", посочи американският представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Само затвор за всички от ФЕД и забрана на долара и банките ще спаси света! Всички икономисти в концлагери :) или да копат на къро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
хамериканските *** ще го духат много скороюанът идва да ги задуши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още